Český hrad Loket - malebný domov výnimočných bytostí

2020-06-29 12:00:00 |   |    | 

Tam, kde rieka Ohře ohýba sa do lakťa, tam kde Karel IV. neďaleko pramene Vary Karlovy objavil a kde Johann Wolfgang Goethe 74. narodeniny oslávil, tam sa týči hrad, ktorý iné meno ako Loket nemohol mať.



 

Možno tak trochu začiatok ako z rozprávky alebo povesti, ale na stredovekom hrade Loket to naozaj také je. Opradený je rôznymi poverami a stretnúť tu tiež môžete kadekoho. Aj škriatkov, aj draka a možno aj duše zblúdilé...

Pretože nie všetci na tento hrad prišli dobrovoľne. Určite k nim nepatrili väzni vo vtedajšej mestskej väznici v 19. a ešte aj 20. storočí. V tomto období bol Loket miestom múk a stonu.  A možno tu tí vinní i tí nespravodlivo odsúdení nariekajú dodnes. Začuť ich môžete v temných kobkách v podzemní hradu. Ak má však vaša ratolesť na hlave „hniezdo“ či si správne neporadilo so všetkými gombíkmi na košeli, jednu z miestností určite obíďte. Škriatok Štrakakal totiž neučesané a neupravené deti nemá rád. Vraj sa takým vždy ujde buchnát knihou po chrbte.

Na nádvorí môžete stretnúť ďalšieho z „obyvateľov“ hradu. Socha škriatka Gottsteina tu nie je náhodou. Škriatok stráži všetky loketské skaly. Kto vie, čo by sa s hradom postavenom na žulovom masíve stalo, keby tu Gottstein nebol? No a ak by ste potrebovali „pripáliť,“ nemyslíme teraz cigaretku ku kávičke, ale do pece pod koláče, tak skúste sa zastaviť za Šarkanom. Tohto draka ochotne navštevovali gazdiné z okolia, aby im nikdy nechýbal plamienok. No skúste sa ho spýtať: „Nemáš oheň?“

Po stretnutí so všetkými tými kadejakými vrtošivými postavičkami a pohľade na utrpenie väzňov v tmavých kobkách vám dobre padne trochu krehkej krásy v podobe rôznych šáločiek, stojančekov na špáradlá či kúpeľných hrnčekov. Áno, na Lokti majú originálnu zbierku porcelánu, vyrobeného dokonca aj v kedysi funkčnej miestnej porcelánke. Okrem porcelánu sú tu aj skvosty známej karlovarskej sklárne Moser.

A že tento hrad skrýva ešte aj ďalšie tajomstvá, hovorí príbeh loketského meteoritu. Ale ten si už vypočujte osobne, počas prehliadky hradu.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: CzechTourism, Hrad Loket
Zdroj: Eva Vašková

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa