ZOO Jihlava - 5 kontinentov na jedinom mieste

2019-03-06 12:00:00 |   |    | 

Zoologické záhrady sú vďačným miestom, kde môžete stráviť čas s deťmi vonku a ešte je pri tom aj slušná zábava. Veď koľkokrát sa aj dospelý zasmeje nad nejakým tým „opičákom“.



 

Zoologická záhrada Jihlava je výnimočná svojou expozíciou. Neprechádzate tu tradične jednotlivými pavilónmi, nezastavujete sa pri jednotlivých voliérach. Tu strávite jeden deň a ste kúzelnejší čarodejník než Harry Potter, pretože navštívite rovno päť kontinentov.

Tak napríklad taká Ázia. Pokoj a vyrovnanosť. Kde inde by ste hľadali originálny relaxačný park s meditačnou hudbou? Spoločnosť vám bude okrem ďalších návštevníkov robiť napríklad aj najmenší medveď sveta – medveď malajský. A ak vám učaruje veľká skalná expozícia, vedzte, že hľadíte na stavbu, ktorá bola ocenená v jednom z ročníkov významnej súťaže pre české aj slovenské zoologické záhrady Biely slon.

„Čo sme nejaký holubník?“ No možno by niektorí mohli namietať, že tá naša Európa nemá k tomuto prirovnaniu ďaleko, ale v expozícii jihlavskej zoo nájdete okrem spomínaného holubníka aj kurník a králikáreň. Že sa vám už  teraz vybavujú spomienky na prázdniny u babičky na dvore?

Hoci latinsko-americké telenovely už nie sú „in“, na haciende v expozícii Amerika to nikomu neprekáža. Pokiaľ však nečakáte, že tu stretnete nejakého toho Josého a rovno so zástupom mexických mariachi spievajúcich serenádu a páni neočakávajú príval plnokrvnej krásy v podobe Shakiry. S leguánmi, leňochodmi či inými juhoamerickými zvieratami počítať môžete.

Afriku si väčšina z nás spája s nehostinnou púšťou. Príjemnejšie sú už jej savany, kde pulzuje život. Podobne je tomu aj v Matongu. V pôvodnej africkej dedinke si „krky vykrútite“ vy alebo tunajšie žirafy.

No a aby bola prehliadka kompletná, zastavte sa u protinožcov. Ak v Ázii majú najmenšieho medveďa, tak tu je doma najväčší vačkovec – klokan červený. Prenesiete sa nielen v priestore, ale aj v čase, keďže expozícia vás zavedie na austrálsky vidiek na prelome 19. a 20. storočia, najmä prostredníctvom vybavenia vtedajších farmárov. A možno stretnete aj čiernu ovcu rodiny, presnejšie čiernu labuť a ovcu valašskú.                     

Ak už džavotu, piskotu, trepotu a kadejakých ďalších zvieracích zvukov budete mať dosť, zastavte sa v mestskom parku v Jihlave. Socha hudobného skladateľa Gustava Mahlera má okolo seba nemé múzy v podobe kamenných vtákov či rýb. Zhovorčivejší možno budú miestni a prezradia o parku a Mahlerovi viac.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Profimedia
Zdroj: Eva Vašková

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa