V tajomnom podzemí: Brno turistov láka do miest pod povrchom

2019-05-07 12:00:00 |   |    | 

Dominanty miest sa turistom často podávajú doslova na dlani a vítajú ich už z diaľky. Výnimkou nie je ani moravská metropola Brno. Okrem katedrály sv. Petra a Pavla, hradu Špilberk či vily Tugendhat však ponúka aj iné zaujímavé miesta - tak trochu neviditeľné. Objavíte ich totiž až vtedy, keď zostúpite do tajomného podzemia.



 

Trhovisko - bludisko

Najstarším námestím v Brne je tzv. Zelný trh. Ten už od 13. storočia patril remeselníkom a obchodníkom, ktorí tu pod pestrofarebnými šiatrami ponúkali svoj tovar. Ten bolo nutné aj niekde skladovať. Ako vhodný priestor sa ukázal ten priamo pod námestím. Tak sa tu postupne vybudoval približne kilometer dlhý labyrint chodieb. Tieto „sklepení" sú dôkazom dávneho historického významu spomínaného trhoviska, ktoré je tu dodnes. Podzemné bludisko bolo verejnosti sprístupnené v podstate len nedávno, v apríli roku 2011.

 

Miesto posledného odpočinku

Pod jedným z brnenských chrámov, kapucínskym kostolom Nalezení sv. Kříže sa nachádza hrobka, v ktorej sú uložené mumifikované telá mníchov a významných podporovateľov rádu. Táto mumifikácia je špecifická však v tom, že telá boli prirodzene vysúšané vďaka dobrým klimatickým podmienkam podzemia. Za „najatraktívnejšiu" múmiu je považovaný známy veliteľ František Trenk, niekdajší plukovník rakúskych pandúrov. Toto posvätné miesto je skutočne mystické, napriek jeho tichosti Vám vyrozpráva svoj príbeh.

 

Viete čo sú kasematy?

Do návštevy brnenského hradu Špilberk to pravdepodobne ani nebudete tušiť. Podzemné priestory tohto známeho hradu sú historickým svedectvom o väzení pre najnebezpečnejších zločincov. Dve poschodia tmavých chodieb vás vrátia do 18. storočia a jeho tvrdého trestného práva. Hromadné cely, miestnosti pre dozorcov, väzenská kuchyňa či tzv. jozefínske kobky ako najobávanejší trest sú toho doslova živým dôkazom.

 

Majster minciar

Prechádzku pod Brnom môžete zakončiť u remeselníckeho majstra minciara. Budovu Novej radnice na Dominikánskom námestí neprehliadnete. To, čo však na pohľad nevidno, je „sklep" v jej podzemných útrobách. Expozícia vývoja minciarskeho remesla v Brne a na Morave je tu pre všetkých, ktorí sa radi „zahryznú" do nejakého toho zlatáčka. Sprievodcom pri jeho spoznávaní vám bude aj skutočný majster minciar, ktorý vám pomôže si mincu aj vlastnoručne vyrobiť.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Profimedia
Zdroj: Eva Vašková

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa