Mestečko Frymburk na brehu Lipna - atraktívny cieľ pre aktívnych turistov

2018-08-15 12:00:00 |   |    | 

Leňošenie pri vode, aktívny oddych na jachte či bicykli a večerné romantické prechádzky so zastávkou v útulnej reštaurácii na pohárik dobrého vínka a chutnú večeru. Čo by ste povedali na takúto inšpiráciu v podobe predĺženého víkendu či rovno zaslúženej týždennej dovolenky?



 

Tam na brehu Lipna....

Tentokrát však nejde o nijakú stredomorskú destináciu ani ďalekú exotiku. Za spomínaným oddychom vás nasledujúce riadky zavedú do malebného mestečka Frymburk. Prezývajú ho i polostrovom v „šumavskom mori", je totiž jedným z rekreačných miest na brehu Lipenského jazera, ktoré je najväčším v strednej Európe. Táto výhodná poloha a množstvo príležitostí, ako príjemne využiť voľný čas, robí z Frymburku atraktívny cieľ  pre turistov.

 

Umelý potok, stará škola aj ochranca v parku

Najdôležitejšou časťou mesta, kde aj v minulosti pulzoval predovšetkým trhový život, bolo námestie. Napriek tomu, že ho zasiahlo viacero rozsiahlych požiarov, kúsok svojej histórie vie „vypovedať" i dnes. Bez povšimnutia určite nie je možné obísť vydláždený umelý potok pretekajúci námestím. Ten možno považovať dokonca za život zachraňujúci. Podľa jednej z povestí ho totiž vykopal miestny zločinec, ktorý sa touto ťažkou a náročnou prácou vykúpil z trestu na šibenici.

Na námestí nájdete tiež kamennú fontánu, ktorá je zásobovaná práve zo spomínaného potoka. Pri bližšom pohľade objavíte i päťlistú ružu, ktorá bola súčasťou erbu najznámejšieho panovníckeho rodu Južných Čiech - Rožmberkov. Za povšimnutie stojí tiež morový stĺp, patriaci medzi najstaršie v Českej republike.

Na rovnakom mieste, ale v značne odlišnej výške stojí ochranca mesta v podobe malého kamenného trpaslíka. Ale pozor, v noci vraj rád napomína hlučných „hospodských" navrátilcov. Významnou pamiatkou mesta je frymburská mestská škola, ktorá patrí medzi tie najstaršie v Južných Čechách.

 

Čaro kempovania aj bicyklovania ...

... si môžete vychutnávať aj  v blízkosti Frymburku. Osemsto metrov od mesta vzdialený kemp je ideálnym miestom pre váš stan či karavan. Pre tých náročnejších sú tu chatky alebo mobilné domčeky. Oddychovať môžete pozdĺž 800 metrov dlhej pláže. Pokiaľ zatúžite po plachetnici, surfe či dokonca lodi, máte k dispozícií požičovňu. A k spoznávaniu Lipenského jazera vám už nebude nič chýbať. Pre tých, ktorí majú radšej pevnú zem pod nohami, sú určené zasa cyklotrasy na pravom brehu Lipna. Navzájom prepojený systém piatich trás ponúka prechádzku krásnou prírodou okolo rakúskej hranice.

 

Kam z Frymburku

Ak vám bude toto malebné mestečko už malé  a  na námestí si vychutnáte kávu už v každej kaviarničke, nemusíte hneď baliť kufre. Zaujímavým výletným tipom je napríklad kláštor bielych mníchov - cisterciánov vo Vyššom Brode. Pri jeho návšteve sa dozviete niečo zo života tohto rádu, osude kláštorného pivovaru a zaručene si vypočujete veľmi zaujímavú povesť o založení kláštora.

Koho by nelákala duchovná história, môže siahnuť po tej šľachtickej. Neďaleký hrad Rožmberk je jedným zo sídel spomínaného najslávnejšieho panovníckeho rodu v Južných Čechách. Návštevníkov tu čaká príbeh ich ruže a ten svoj vyrozpráva i raz biela, raz čierna pani Perchta z Rožmberka.

No a snáď neospravedlniteľným by bolo na záver nespomenúť dedičstvo UNESCO, jeden z najväčších zámockých komplexov v strednej Európe - Český Krumlov. Možností je mnoho, stačí sa nechať zlákať vodami Lipna a krásou Južných Čiech.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Eva Vašková

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa