Mestečko vína a umelcov: Juhomoravský Mikulov je ideálny (aj) na víkend

2018-07-06 12:00:00 |   |    | 

Predĺžený víkend si doslova pýta takzvanú zmenu vzduchu. Ak sa chcete nadýchať vône viniča (aj v jeho tekutej podobe), oddýchnuť si pri prechádzke zámockým areálom či absolvovať výlet do tajomnej židovskej histórie, nech sa páči. Vo štvrtok večer stačí zbaliť malú tašku a v piatok si už vychutnávate juhomoravský Mikulov.



 

Mesto Mikulov sa jednoznačne spája s vinohradníctvom, vínom a okolitými vinohradmi na Pálave. Pri jeho návšteve však nemusíte hneď zostať v prvej vinotéke. Spoznať môžete aj bohatú históriu mesta prostredníctvom netradičnej prechádzky židovskou štvrťou alebo si doslova odskočiť priamo z námestia na Mikulovský zámok.

Židia v Mikulove mali v minulosti významné postavenie. Dokonca tu bolo sídlo moravského zemského rabína. Mesto ponúka návštevníkom možnosť spoznať rad pôvodných židovských domov s tradičnou architektúrou, ale aj zoznámiť sa  najstaršou na Morave zachovalou synagógou, zavítať na židovský cintorín, ktorý je jedinečnou pamiatkou svojho druhu a nahliadnuť do mikve – priestorov určených na očistný kúpeľ ortodoxných Židov.

Pohľad na mesto ako na dlani si môžete vychutnať na Mikulovskom zámku. Toto šľachtické sídlo, kedysi Lichtenštajnovcov a neskôr Dietrichsteinnovcov, patrí určite k jednej z dominánt mesta. Keď si pri návšteve zámku „zalistujete“ v jedinečnej zámockej knižnici medzi približne 11-tisícmi zväzkami, tak po tejto duchu osožnej činnosti určite oceníte čerstvý vzduch a nádherný výhľad. Zasnívať sa na chvíľu o dobách minulých bude v tomto priestore naozaj jednoduché.

Počas cesty späť zo zámku sa ešte raz môžete pokochať prácou umeleckého zámočníka v podobe dvojkrídlovej kovovej brány či sochárskou výzdobou na takzvanom Čestnom dvore, ktorý predstavuje v podstate vstup do celého areálu.

Znovu na námestí? Tak sa zastavte v niektorej z kaviarní alebo posilnite v niektorej z blízkych reštaurácií. Určite si vyberiete. A potom už plný energie šup spoznávať ďalšiu pamiatku. Problém objaviť ju nebudete mať určite. Dietrichsteinská hrobka je totiž taktiež z tých stavieb, ktoré sa prehliadnuť nedajú. Pôvodne Kostol sv. Anny v podobe takzvanej Svätej chyže v talianskej  Lorete bol na hrobku šľachtického rodu prestavaný v polovici 19.storočia.

No ale keďže ste do Mikulova prišli predovšetkým za oddychom, tak históriu už na večer nechajte históriou a spokojne zakotvite v niektorej z miestnych vinoték alebo priamo vo vínnom sklepe. Ponuka je v tomto prípade pestrá. Ochutnávka vín je predsa na mikulovský večer ten najlepší program.

No a tá spomínanú história..., tou sa opäť potúlajte na druhý deň. Veď neďaleký zámok Lednice je predsa jednou z najnavštevovanejších českých pamiatok. A vy by ste ju obišli?

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, Czech Tourism
Zdroj: Eva Vašková

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa