Rozprávkové domčeky v náručí rybníkov: Navštívte Telč a neoľutujete

2018-06-05 12:00:00 |   |    | 

Zamierte na Ter(L)č a cieľov bude hneď niekoľko. Či priamo pamiatka UNESCO alebo raj vláčikov, vždy trafíte do čierneho.



 

 

Mesto Telč by si spokojne mohlo takpovediac podať ruky s niektorým z talianskych miest, v ktorých renesancia zanechala výraznú stopu. Sem ju prišli v druhej polovici 16.storočia vtlačiť talianski architekti na pozvanie vtedajšieho pána mesta – Zachariáša z Hradca.

Pôvodne vodnú pevnosť s gotickým hradom mení čas na nepoznanie a dnes sa Telču hovorí renesančná perla v Českomoravskej vrchovine. Od roku 1992 je dokonca zapísaná na zozname Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Rad meštianskych domov v renesančnom, ale aj klasicistickom či barokovom „outfite“ je jedným z dôvodov.

Že ako stvorené pre rozprávku či historický film? No áno, Telč objavíte v Pyšnej princeznej, Z pekla šťastie, ale aj v Báthory. Traja zo štyroch filmárov však odporúčajú osobnú návštevu.

Telč je aj rajom vláčikov. Minimálne tých, v podobe modelov, ktoré sa premávajú v takzvanom Telčskom dome. Dobrá správa je, nie sú len na pozeranie. Spokojne si ich môžete aj vyskúšať riadiť.  Táto expozícia vláčikov a železníc doplnila pôvodnú o histórii a legendách Telča a jeho okolia len nedávno, v roku 2016.

A ako by to bolo, keby takto históriou pretkané mesto nemalo svoj zámok. Má. Kedysi sa renesančnými sálami s originálnymi drevenými kazetovými stropmi prechádzali aj Zachariáš z Hradca s manželkou Katarínou z Valdštejna. Dnes ich môžete „stretnúť“ na pravidelných slávnostiach mesta. Dokonca vám budú príjemnými sprievodcami.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, Czech Tourism
Zdroj: Eva Vašková

Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa