Bílá Strž – stále šumiace a tlčúce srdce Šumavy

2019-02-06 12:00:00 |   |    | 

Keď sa vietor preháňa korunami šumavských smrekov, dubov a bukov, šumí to tak, že tieto hory podľa toho dostali svoj český názov. Nájdete tu však aj miesto, kde nešumí len vietor, ale aj voda valiaca sa po skalách údolím Bieleho potoka – miesta s atmosférou starého Královského hvozdu s prírodnou rezerváciou a predovšetkým s najvyšším šumavským vodopádom.



 

Nebyť tabule pri asfaltovej lesnej ceste, možno by ste si vstup do hustého lesa ani nevšimli. Úzky chodník tu vedie šikmo po svahu medzi stromami, ktoré neprepúšťajú svojimi korunami príliš veľa svetla. Navyše ste tak vysoko v horách, že tu často panuje hmlisté počasie. Nachádzame sa asi tisíc metrov nad morom v časti Šumavy zvanej Královský hvozd na Železnorudsku. Sme len pár kilometrov od známeho lyžiarskeho strediska Špičák a neďaleko povesťami opradeného Černého jezera, ktoré je najväčším ľadovcovým jazerom Šumavy a ktoré inšpirovalo veľkých veteránov, ako bol napríklad Jan Neruda, Jaroslav Vrchlický alebo Antonín Dvořák.

Královský hvozd je vlastne výrazný horský chrbát na hranici s Bavorskom, ktorý má ešte stále atmosféru starých šumavských lesov, kým ich človek scivilizoval. V minulosti sa tak tiež volal veľký správny celok siahajúci od Sv. Kateřiny až na Stašsko. K českému kráľovstvu ho pripojil Přemysl Otakar II. v 13. storočí.

Na konci asi 200 metrov dlhého chodníka na vás čaká pohľad do kaňonu, ktorým sa valí Biely potok. Pramení asi o 250 metrov vyššie neďaleko Černého jezera. V miestach, kde preteká prírodnou rezerváciou, sa na ňom vytvoril najznámejší šumavský vodopád – unikát a jedna z perál medzi miestami, ktoré v Čechách ešte zostali divoké.

Bílá strž vyzerá presne tak, ako naznačuje jej názov. Spenená biela voda sa tu valí hlbokým a príkrym údolím na severnom svahu hraničného hrebeňa. Potom na asi 300-metrovej vzdialenosti prekonáva sto výškových metrov. V ceste mu stoja balvany aj zlomené a vyvrátené stromy, ktoré nikto neodstraňuje, pretože do prírody tu človek nezasahuje. Na niekoľkých miestach voda padá aj cez previsy a skaly a vytvára bieloskvúce menšie či väčšie kaskády a pereje.

Vodopádov je tu vlastne niekoľko. Ten najvyšší sa nazýva rovnako ako rezervácia a je možné si ho prezrieť z turistického chodníka. O jeho výške nájdete niekoľko rôznych údajov. Najčastejšie sa ale uvádza, že je vysoký 13 metrov. Nižšie po prúde sa potom nachádza niekoľko menších vodopádov. K tým sa už ale zájsť nedá, pretože rezervácia nie je bežne prístupná. Mimo prístupový chodník od informačnej tabule sa dá ísť len so špeciálnym povolením. Navyše to nie je ani príliš bezpečné, pretože svahy kaňonu sú dosť klzké a strmé. A predovšetkým je vstup mimo chodníka zakázaný kvôli ochrane prírody – turisti by tunajšiu krehkú flóru rýchlo zničili.

Ak sa chcete pozrieť aj na dolné vodopády v Bielej strži, musíte sa uspokojiť s virtuálnou prehliadkou na www.vodopady.info. Tieto veľmi zaujímavé stránky vás zavedú aj na ďalšie vodopády v okolí a po celej Českej republike.

Bílá strž však nie je len potok s vodopádmi. Ide predovšetkým o prírodnú rezerváciu. Tá bola vyhlásená v roku 1972 a má rozlohu takmer 80 hektárov. Široká je 400 až 500 metrov a čiastočne ju tvorí les pralesového charakteru. Väčšinu rozlohy ale prekrýva takzvaný prírodný les, ktorý je zmiešaný a tvoria ho hlavne smreky, buky a jedle rôzneho veku. Najstaršie stromy v rezervácii si pamätajú dobu okolo roku 1760, kedy v okolí Bílého potoka mohol ešte rásť pôvodný šumavský prales a kedy tu bola časť územia kvôli ťažbe dreva odlesnená. Nešlo však o úplné odlesnenie a zrejme tu prežila najmladšia generácia pôvodných smrekov a z tej vzišli práve najstaršie stromy dnešnej rezervácie. V dobe jej vyhlásenia napríklad pri vstupe stála vyše 300-ročná jedľa bielokôra, ktorá ale prirodzene odumrela na začiatku nového tisícročia.

Správa národného parku Šumava však v rezervácii nechráni len stromy. V Bielej strži majú hodnotu aj omnoho menšie rastliny. Rastie tu totiž napríklad obzvlášť chránený vranec jedľový. A do zoznamu ohrozených rastlín patrí aj plavúň púčivý.

Toľko krátka návšteva Bílé strže – je to miesto, kde sa človek môže takmer na dosah ruky priblížiť k tlčúcemu srdcu Šumavy a započúvať sa do jej piesne. Ak sa sem vydáte, mámivé šumenie vodopádov na Bielom potoku vás bude sprevádzať ešte dlho.

 

Praktické tipy

Z Bielej strže sa môžete po červenej turistickej značke vydať napríklad na 4 kilometre vzdialené Čierne jazero a 6,5 kilometra vzdialené Čertovo jazero. Do Železnej Rudy je to asi 12 kilometrov a 8 k rozhľadni na Špičáku. Pod ním nájdete na železničnej trati Špičácky tunel, ktorý bol až do roku 2007 najdlhším českým železničným tunelom. Meria 1747 metrov a postavený bol v 70. rokoch 19. storočia. Pri stavbe zahynulo mnoho robotníkov z Talianska, Bosny a Chorvátska, ktorí odpočívajú na cintoríne Barabů medzi Špičákom a Železnou Rudou.

 

 

Text a foto: Zdeněk a Tomáš Přibylovi

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa