Kľúč ku Kráľovstvu českému: Loket miloval Karol IV. aj Goethe

2018-11-14 12:00:00 |   |    | 

Západočeské mestečko Loket patrí vďaka prírodnej scenérii a neveľkému stredovekému hradu k najmalebnejším miestam v krajine. Kedysi očarilo aj velikána svetovej literatúry Goetheho, no turisti ho stále ešte len objavujú a aj v letnej sezóne tu stretnete najmä domácich. Tí najlepšie vedia, čo je dobré a prečo by ste sem raz mali zamieriť aj vy.



 

Mesto Loket leží v Karlovarskom kraji na západe Českej republiky. Jeho dominantou je nádherný stredoveký hrad a priľahlé historické budovy, ktoré boli postavené na výraznej skalnej ostrohe, z troch strán obtekanej riekou Ohře. Práve jej tvaru vďačí Loket za svoje pomenovanie.

Prvá písomná zmienka o meste pochádza z roku 1234, oblasť však bola osídlená už v 6. storočí. V druhej polovici 12. storočí tu bol postavený prvý kamenný hrad ako súčasť obranného systému Českého kráľovstva. Mnohí ho nazývali „kľúčom ku Kráľovstvu českému“, lebo v stredoveku sa vravievalo, že kto dobyje Loket, dobyje celé Česko. Otec vlasti, Karol IV., ho zaradil po boku Karlštejna medzi sídla, ktoré nesmú byť českej korune nikdy odcudzené. A to aj napriek tomu, že tu sám v detstve strávil niekoľko rokov ako väzeň svojho otca Jána Luxemburského.


Zdroj: https://www.denik.cz/cestovani/navstivte-nedobytny-hrad-loket-kde-byl-veznen-otec-vlaNa prelome 12. a 13. storočia vzniklo podhradie, ktoré sa čoskoro rozvinulo na významné mestečko. V roku 1337 získal Loket práva a výhody kráľovských miest, ktoré si udržal až do roku 1434, keď cisár Žigmund zastavil hrad Kašparovi Šlikovi. Konflikty, ktoré v súvislosti s tým vznikli medzi novým pánom a mešťanmi, vyvrcholili úmyselne založeným požiarom, ktorý v roku 1437 zachvátil mesto i s kostolom. Vážne poškodený bol aj hrad.

Loket si odžil svoje aj počas stavovských povstaní a Tridsaťročnej vojny, keď sa pridal na stranu protestantov. Hrad prešiel za trest pod správu cisárskeho richtára a keď sa v 2. polovici 17. storočia opäť vrátil mestu, slúžil už len na hospodárske účely.

Veľké zmeny prinieslo 19. storočie. V meste bola založená porcelánka a dochádzalo k výraznejšej prestavbe. Mestské brány boli strhnuté a vďaka novému mostu z roku 1835 sa zmenila aj podoba námestia.

Práve tam, na terase hotel Biely kôň, vraj požiadal Johann Wolfgang Goethe o ruku svoju lásku Ulriku von Lewetzov. On mal 72, ona 17 a zrejme aj preto dostal veľký spisovateľ košom a do Čiech už viac neprišiel. Jeho pamiatku však stále pripomína socha pri jednom z vstupov do historického centra mestečka.

To vás dnes očarí svojou malebnosťou. Historické meštianske domy sú pekne udržiavané a stále to v nich „žije“. V niektorých sú kaviarne, reštaurácie či ubytovacie zariadenia, v mnohých tiež stále bývajú ľudia. Okrem hradu je dominantou mestečka pekné námestie s barokovým stĺpom Najsvätejšej Trojice a Čierna veža, ktorá bola kedysi súčasťou mestského opevnenia pri jedinej mestskej bráne.

Aj popri nej sa poľahky dostanete k dominante mesta – slávnemu Loketskému hradu, ktorý patril k najpevnejším sídlam v Európe. Presné údaje o jeho založení sa rôznia, predpokladá sa ale, že ho v druhej polovici 12. storočia nechal postaviť český kráľ Vladislav I. alebo rímsko-nemecký cisár Fridrich I. Barbarossa.

Isté je, že koncom 14. storočia získala pôvodne románska stavba svoju gotickú podobu. Tá zostala výnimočne zachovaná dodnes, a tak nám poskytuje výbornú ukážku stredovekej architektúry s obytnými a hospodárskymi priestormi aj s rôznymi obrannými prvkami. Na neveľkom hrade, ktorý je ako vystrihnutý z českých filmových rozprávok, dnes môžete vidieť aj niekoľko zaujímavých expozícií.

Priaznivci tajomných príbehov sem cestujú kvôli makete 107-kilogramového meteoritu, ktorý v roku 1422 spadol na Loket, ale aj kvôli expozícii útrpného práva v podzemných priestoroch hradu. Rôzne spôsoby tortúry sú predstavené veľmi naturalistickým spôsobom prostredníctvom figurín v životnej veľkosti na mučiacich nástrojoch. Desivú atmosféru ešte zvýrazňujú vlhké tmavé priestory a desivé zvuky stonania a výkrikov.

Podráždené nervy a zmysly si potom môžete upokojiť napríklad pri prehliadke zbierky foriem na medovníky, kúpeľných pohárikov z prelomu 18. a 19. storočia, skla zo svetoznámej sklárne Moser či porcelánu z produkcie tunajších tovární. Nevynechajte ani expozíciu historických zbraní, terčov a vojenských prílb.

Vo vedľajšej miestnosti môžete vidieť unikátne nástenné maľby z dôb vlády Václava IV., ktoré boli vytvorené na suchú omietku technikou secco a zobrazujú výhľad do záhrad cez hradby hradu.

Samostatnou kapitolou je hradná veža s výškou 26 metrov. V jej útrobách býva drak, obľúbenec najmenších návštevníkov hradu.

Na svoje si tu však prídu aj dospelí. Keď budete stúpať po drevených schodoch, uvidíte torzo obytnej miestnosti s krbom i záchodom. Zhora sa vám navyše naskytne nádherný výhľad na okolie. A ak tento výstup absolvujete ruka v ruke so svojou milou či milým a hore sa trikrát pobozkáte, vraj vaša láska potrvá večne.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: ako, Živý kraj – Destinační agentura pro Karlovarský kraj, z.s.
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa