Konopiště – unikátny pohľad do súkromia českej šľachty

2019-02-26 12:00:00 |   |    | 

História zámku Konopiště sa spája s významným panovníckym menom Habsburgovcov – Františkom Ferdninadom d’Este. Sídlo niekdajšieho arcivojvodu patrí dnes do desiatky najnavštevovanejších zámkov v Čechách. Ak by totiž už vtedy existovali paparazzi, určite by sa „pobili“ o fotografie zo súkromia panovníka a jeho rodiny. Vy sa dnes o to, aby ste do tohto súkromia nazreli, biť nemusíte. Stačí, ak zavítate na Konopište.



 

Neďaleko Benešova u Prahy nájdete unikátnu historickú pamiatku. Je jediným sídlom v Čechách, odkrývajúcou život rodiny arcivojvodu Františka Ferdinanda d'Este. Na začiatku svojej histórie, v 13. storočí, bol zámok Konopiště pôvodne gotickým hradom. Na prelome 19. a 20. storočia dostáva novogotický „šat“. A v podobe, akú mu dal pri poslednej prestavbe arcivojvoda, zostal dodnes. Pýši sa najbohatším interiérovým vybavením, ale i krásnou ružovou záhradou.

Arcivojvoda vybudoval na Konopišti moderné rodinné sídlo. Okrem priestorov, ktoré rodina užívala, a množstva osobných predmetov môžete na zámku obdivovať i ďalšie originálne expozície. Ak patríte k zberateľom „naj“, tak po návšteve Konopišťa si budete môcť do zoznamu pripísať  ďalšie. Veľká zbrojnica je treťou najväčšou v Európe.

A svetové prvenstvo patrí aj sv. Jurajovi, presnejšie zbierke sôch, plastík a obrazov spätých so svätcom. No a aký by to bol zámok bez nejakých tých poľovníckych trofejí? Aby ste počas návštevy mohli len obdivovať, trochu vám uľahčíme počítanie. Pri prechádzke veľkou loveckou chodbou zámku by ste ich narátali bezmála tisíc. František Ferdinand bol  vskutku vášnivý poľovník, uznajte.         

Môže sa stať, že po prehliadke trofejí zatúžite i vy po vlastnom úlovku v podobe chutného, napríklad aj divinového obeda či večere. Aj na to sú na Konopišti pripravení. Miestne reštaurácie vám v tomto smere vyhovejú rozmanitou ponukou zo svojho menu. Snažia sa  tak i ony pripomenúť, že ste na mieste, ktoré patrilo vášnivému poľovníkovi a vynikajúcemu strelcovi, ktorým František Ferdinand bez pochýb bol. Počas leta tu myslia aj na vegetariánov. Výborný závin vám ponúknu na Štrúdl festíku a ovocné knedlíky neboli určite najobľúbenejším jedlom iba Františka Ferdinanda. Na Slávnosti ovocných knedlíkov sa nimi zavďačia aj viacerým dnešným návštevníkom.

Ak sa vám máli bežná návšteva zámku, využite možnosť večerných prehliadok. Dozviete sa o niečo viac, prejdete inú trasu a vychutnáte si výnimočnú atmosféru. Posledná sobota v auguste patrí dokonca špeciálnej Hradozámockej noci. A len jedenkrát v roku,  na sv. Václava (28.9.), máte šancu nahliadnuť do veže zvanej Václavka.  

A aby ste zámku Konopiště nemohli krivdiť, že uchováva iba samé trofeje zvierat, nezabudnite nahliadnuť do hradnej priekopy. Možno vám na privítanie zamáva medveď Juraj, ktorého si obľúbili najmä deti.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Zámek Konopiště
Zdroj: Eva Vašková

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa