Len kúsok od hraníc: Najmladším moravským zámkom je čarovná Lešná

2019-03-18 12:00:00 |   |    | 

Kde začať výlet na Morave? Ak navštívite zlínsku ZOO, máte takpovediac dva v jednom. Úsmev na tvári vám vyčaria tunajšie zvieratká a na zámku budete od toľkej krásy možno až ústa otvárať.



 

Súčasný zámok Lešná začal budovať až v roku 1887 František Seilern. Romantická stavba, dokončená v roku 1893, niesla rukopis dvoch viedenských architektov. Johann Mick riešil celkový projekt a Viktor Siedek sa zameral na reprezentačné priestory v prízemí zámku, halu  či knižnicu.     

Najmladšie šľachtické sídlo na Morave, ako sa zámku Lešná hovorí, sa pýši skutočne nádhernými pôvodne zariadenými interiérmi. Slonovina, eben, antické či egyptské vykopávky, ale predovšetkým dokonalá rezbárska práca je originálnym bohatstvom tejto kultúrnej pamiatky. Dokonca sa tu harmonicky zladilo aj niekoľko architektonických slohov. Nájdu sa tu charakteristické črty novogotiky, novobaroka či novorenesancie, a to všetko na jednom mieste, bez „surových“ kontrastov, ktoré by nemuseli vášmu oku lahodiť.    

Panstvo si na zámku žilo v dobe svojej historickej slávy naozaj nad pomery. Veď už v 19. storočí by ste si spokojne „mohli odskočiť“ a našli tu splachovací záchod. Dámy či pánov nezahrieval len čaj či víno, ale aj ústredné kúrenie. Sviečky nahradila elektrina. A dokonalú modernú „domácnosť“ doplnila vírivka z konca 19. storočia.

So zámkom Lešná sa spájajú osudy šľachtického rodu Seilernovcov. Tí, ako píše história, mali blízko k viedenskému dvoru a zastávali vysoké úradné funkcie. Dobré vzťahy mali napríklad s takými Zichyovcami, ale aj maďarským buditeľom Istvánom Széchenyim. Znalci umenia budú poznať aj ďalšie meno späté s Lešnou. Významný rakúsky básnik Franz Grillparzer tu pôsobil ako vychovávateľ.

Hoci na tomto zámku nebýva Harry Potter ani Hermiona, v apríli sa tu napriek tomu čaruje. Ktovie, možno o podujatí Škola čarov a kúziel svetoznámi čarodejníci ešte nepočuli. Vy o tom však už aktuálne viete, takže smelo do toho. Tí, ktorí chystajú svoj veľký deň D, by mali navštíviť zámok v mesiaci máj. Koná sa tu totiž výstava Svadba ako na zámku. Množstvo svadobných šiat a módna prehliadka môže budúcim nevestám urobiť ešte nejaký ten škrt cez rozpočet. Poznačte si, dámy, aktuálny termín podujatia – 25. a 26. mája 2019. Čo sa smelo a čo nie, vám zasa prezradia v septembrovom Kráľovstve etikety. 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Zámek Lešná
Zdroj: Eva Vašková

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa