Metalová cesta, ktorú škoda nepoznať: Mladá Boleslav je viac než len liaheň áut

2019-07-22 12:00:00 |   |    | 

Keď v roku 1895 Václav Laurin a Václav Klement zakladali v Mladej Boleslavi podnik na výrobu automobilov, vtedy ešte netušili, akú významnú charakteristickú črtu tomuto mestu dajú. Škoda ako jedna z najstarších svetových automobilových značiek neodmysliteľne k Mladej Boleslavi patrí, ale nielen tá ...



 

...hoci toto stredočeské mesto, to sú predovšetkým „škodovky“, náučná trasa mestom s názvom Metalová cesta Mladou Boleslavou vás presvedčí, že obdivovať tu môžete aj Boleslavský hrad, židovský cintorín, alebo sa zabaviť v areáli voľnočasových aktivít na Staromestskom námestí.  

Náučná mestská trasa je dlhá 7 kilometrov a obsahuje 16 informačných panelov. Je to originálny spôsob, ako spoznať niekoľko významných stavieb mesta, ale aj jeho menej známe zákutia. Svoj názov – metalová – dostala nielen preto, že kov, to je základ pre automobilový priemysel, ale i z prozaickejšieho dôvodu. Informačné panely sú zdobené jedinečnými kovovými prvkami od umeleckého kováča Davida Szalaya.   

Počas vašej prehliadky mestom samozrejme neobídete Škoda múzeum. V roku 2012 prešlo celkovou rekonštrukciou a dnes ponúka príbeh tradičnej automobilovej značky. Za návštevu však určite stojí aj takzvaný Karmel. Návršie, ktoré je nazvané rovnako ako palestínska biblická hora, bolo strediskom Jednoty bratskej a nachádzala sa tu aj škola a tlačiareň. Dnes sú objekty na Karmeli zrekonštruované a pútajú modernou architektúrou. Nájdete tu napríklad kláštor či budovu Škoda auto vysoká škola.

Z ďalších mladoboleslavských zastavení vyberáme napríklad Staromestské námestie. Okrem toho, že sa tu nachádza radnica, je tu priestor aj pre zábavu. Areál voľnočasových aktivít ponúka napríklad interaktívny park, ktorý využijete predovšetkým s deťmi. Čo poviete napríklad na taký podzemný labyrint? Alebo radšej lezeckú stenu?

V meste sa nachádza aj jedna z najvýznamnejších pamiatok regiónu. Mestský palác Templ je rovnako súčasťou metalovej náučnej cesty. V súčasnosti sa tu nachádza multimediálna expozícia k najstarším dejinám Mladej Boleslavi. Aké spojenie by ste očakávali, keby ste našli pri bazéne lebku? Moderný mestský bazén, ktorý je športovo-relaxačným centrom takú „športovú“ históriu nemá. Miesto, kde je postavený, bolo totiž pôvodne popraviskom. A preto keď sa zastavíte „U bazénu“, určite na infopaneli neprehliadnete malú kovovú lebku.

Metalová cesta vás zavedie tiež na ďalšie námestia, ale aj na židovský cintorín, do lesoparku či do záhrady špecializovanej kliniky. Atraktívnou zástavkou však môže byť aj Letecké múzeum Metoda Vlacha. Bol to práve on, ktorý ako prvý Čech zostrojil lietadlo s vlastnou konštrukciou, poháňané automobilovým motorom. Do vzduchu sa vzniesol v roku 1912 nad Mladou Boleslavou. V múzeu môžete obdivovať nielen repliky historických lietadiel, väčšina exponátov je funkčných. Ich štartovanie, nástupy pilotov či lety sú zaručene originálnym zážitkom.

Tvorcovia tejto mestskej náučnej trasy nezabudli ani na tých menších, ktorým sa skôr ako nejakou historickou legendou zavďačíte hrou. Detský okruh metalovej cesty zvládnete s deťmi už za sedem zastavení a pomôže vám pri tom autíčko Vojta Škoda. Počas trasy budete aj hádať, aj kresliť, aj odpovedať na otázky. Viac vám radi prezradia v turistickom Infocentre Mladá Boleslav.            

Už sme spomenuli, že jednotlivé zastavenia metalovej cesty obohacujú aj kovové prvky. S kováčstvom je spojené aj medzinárodné Metalové sympózium, ktoré sa už tradične v meste  koná. Kovové sochy, ktoré tu vzniknú, postupne dotvárajú mesto. Vytvárajú tak akúsi galériu vo verejnom priestore, v mestských uliciach. Sympózium je medzinárodným stretnutím kováčov, ktoré sa koná vždy v júni. Tento rok teda kováčov „priamo v akcii“ už nestihnete, ale čo stihnúť viete, je Svätováclavská jazda – 28. 9. 2019. V tomto prípade sú hlavnými aktérmi historické vozidlá.

Vy môžete naštartovať to svoje a vydať do Mladej Boleslavi. Kone pod kapotou potom vymeníte za vlastné nohy a na vlastné oči sa presvedčíte o pravde z ľudovej piesne – „Boleslav, Boleslav, překrásné město.

 

Autor: © Zoznam/Eva Vašková

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa