Tip na výlet do Bielych Karpát: Zaniknuté remeslá a živá ekológia v Kopaniciach

2019-08-24 12:00:00 |   |    | 

Náš dnešný tip na výlet je inšpiráciou k spoznaniu prírodného bohatstva Bielych Karpát a najmä k prepojeniu človeka s prírodou, ktoré tu už po veky funguje. Navštívime malú obec Komňa, vydáme sa do Bojkovíc a zamierime do populárnej obce Žítková.



 

Z regiónu v podhorí Bielych Karpát pochádza známy „učiteľ národov“ Jan Amos Komenský. Studnicou informácií o ňom je múzeum J. A. Komenského v Uherskom Brode, v kráľovskom meste, o ktorom môžeme smelo povedať, že je pomyselnou vstupnou bránou do Bielych Karpát.

Informácií o J. A. Komenskom máme mnoho, napriek tomu ale historici nemajú jasno v tom, kde sa narodil. Jedno z možných miest, o ktorom sa v tejto súvislosti hovorí, je dedina Komňa neďaleko Bojkovíc. Obcou preteká riečka s historickým názvom Koménka a podobnosť s priezviskom Komenský sa priamo ponúka. O poctu byť rodným mestom slávnej osobnosti ale Komňa “súperí“ s nedalekou Nivnicou a tiež s Uherským Brodom. Hoci Komňa nemá istotu, že je rodným mestom J. A. Komenského, stojí v hornej časti obce v objekte pamiatkovo chránenej starej sýpky Pamätník J. A. Komenského s malou múzejnou expozíciou.

Ďalším veľmi zaujímavým miestom v Komni je expozícia už zaniknutého remesla – miškárstva (zvěrokleštičství). Je umiestnená v pamiatkovo chránenom domčeku – v autentickom obydlí z 2. pol. 19. storočia. Je nutné dodať, že miškári z Komne, Bojkovíc a blízkého okolia boli v minulosti svojou zručnosťou a odbornosťou preslávení a veľmi často dochádzali za prácou do širokého okolia – ako do Uhorska, tak do Rakúska.

Do Komne sa oplatí vyraziť aj za skvelou ukážkou ekologického sadárstva. Na takmer 10 hektároch tu v Eko sadoch pestujú najmä slivky, ale aj ďalšie ovocie, napríklad jablká a hrušky. V Eko sadoch sa praktizuje to, čo činí Biele Karpaty jedinečným územím – ich majitelia ctia veľmi dôsledne zásady ekologického hospodárstva, ich vzťah k pôde a krajine je priam ukážkový. Absencia chemických hnojív a postrekov umožňuje produkciu ovocia a následných produktov v bio kvalite. Ovocie je určené k priamej konzumácii, ale tiež k sušeniu, zmrazovaniu, zaváraniu a pochopiteľne k výrobe ovocných páleniek.

Pre návštevníkov je skvelou správou, že Eko sady sú otvorené verejnosti. Okolo sadov vedie 1 kilometer dlhý náučný chodník s množstvom cenných informácií o pestovaní ovocia, o vlastnostiach jednotlivých odrôd aj rôznych spôsoboch spracovania ovocia. Dôležité sú tiež informácie o prirodzenom ekosystéme, kam patria včely a ďalší hmyz. Pre odbornú i laickú verejnost v sadoch organizujú komentované prehliadky, prednášky a dni otvorených dverí, takže prístup k informáciám, ako vyzerá ozajstné ekologické hospodárenie, resp. sadárstvo, je tu zaistený priamo „z prvej ruky“. Už od zmieneného domčeka miškára v centre obce je to k sadom necelých 400 metrov. Návštevu odporúčame vopred dohodnúť, hlavnou náplňou sadárov je predsa len starostlivosť o úrodu a jej spracovanie.

Z Komny sa vypravme do nedalekých Bojkovíc. Tu je neprehliadnuteľnou dominantou tunajší zámok Nový Světlov postavený v štýle anglickej tudorovskej gotiky. Pre jeho podobnosť so známym palácom v talianskom Terste sa mu hovorí Slovácke Miramare, ale nejedná sa o napodobeninu slávnej stavby – bojkovický zámok bol postavený skôr ako ten v Terste.

O zaujímavej histórii, remeslách a živote tunajších ľudí vypovedajú expozície Múzea Bojkovska v centre Bojkovíc. Tunajšia prosperita bola založená na fungovaní cechov, ako bol kováčsky a kolársky, krajčírsky či mäsiarsky, ale boli tu tiež súkeníci, včelári a už spomínaní mieškári. Možno ste nevedeli, že sa tu v minulosti ťažila a spracovávala železná ruda. Zaujímavosťou expozície je aj popravčí zvon či historický obecný bubon, ktorý bol v praxi používaný až do roku 1945, kedy ho nahradil obecný rozhlas. Veľmi zaujímavá je expozícia zameraná na oblast Moravských Kopaníc, ktorú tvoria obce Starý Hrozenkov, Žítková, Vápenice a Vyškovec. Tie vošli do povedomia verejnostia vďaka literárnemu spracovaniu príbehov o tzv. Žítkovských bohyniach. O mystickej kráse Žítkovej sa môžete presvedčiť sami, z Bojkovíc je to autom či pešo len 10 kilometrov.

Do cieľa výletu sa dostanete nielen autom, ale aj verejnou dopravou či na bicykli. Do Komny jazdí autobus z Bojkovíc aj Uherského Brodu. Do Bojkovíc odporúčame ísť vlakom – mesto leží na trati Uherský Brod – Bylnice, v Újazde sú prípoje na trať do Luhačovíc. V Bojkoviciach sú dve železničné  zastávky. Pre návštevu zámku odporúčame stanicu Bojkovice, pre návštevu centra (Múzea Bojkovska) zastávku Bojkovice-město. Na Žítkovú jazdí (nie veľmi často) autobus z Uherského Brodu a z Bojkovíc.

Pre cykloturistov odporúčame rovinatú cyklotrasu č. 5049 z Uherského Brodu do Bojkovíc. Do Komny potom vedie cyklotrasa č. 5056. Na Žítkovú odporúčame ísť z Bojkovíc do Pitína a odtiaľ po cyklotrase č. 46.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Centrála cestovního ruchu Východní Moravy

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa