Prahou na vlnách: Najkrajší pohľad na Stovežatú je z Vltavy

2019-08-23 00:00:01 |   |    | 

Vymeňte rušné uličky stovežatej za pokojnú hladinu Vltavy a vychutnajte si Prahu „na vlnkách.“ Metropola Čiech je krásna aj od lodného kormidla a ponúka históriu, romantiku aj potešenie pre gurmánov.



 

Pražské uličky predovšetkým počas leta doslova praskajú vo švíkoch. Tradičné pamiatky či zákutia môžete spoznať aj z iného pohľadu. Pohľadu Vltavy, počas plavby na niektorej z lodí Pražskej paroplavebnej spoločnosti. Ste skôr za klasiku? Môžete zvoliť napríklad hodinovú plavbu po Vltave alebo Veľkú plavbu Prahou. Pri pohľade na panorámu Hradčan či Karlov most zblízka určite nebudete potrebovať hľadať miesto pre ten najkrajší záber. Nebudete vedieť, ktorý skôr označiť za fotogenický.

Netradičné výhľady, ale predovšetkým pokojnejšiu tvár Prahy vám ukáže napríklad majster Ján Hus. Tajomnými zákutiami Čertovky, mŕtveho ramena Vltavy, vás síce neprevedie on osobne, ale možno loď nesúca jeho meno. Je jednou z tých, ktoré sa plavia na trati od Čechovho mostu do Čertovky. Táto takpovediac rozprávková trasa vás presvedčí, že Praha, to sú aj starobylé domčeky a mlynské kolesá.

Ako prezradili z Pražskej paroplavby, naozaj pútavým je zážitok plavba na Slapy, konkrétne prejazd Štěchovickou komorou: „Vzperné vráta merajú 24 metrov, a tak je napúšťanie komory skutočne impozantným zážitkom.“

O niečo inou je plavba do ZOO. Predovšetkým z praktického hľadiska. Ako pražská paroplavba uviedla, prepraviť sa do zoologickej záhrady loďou je príjemné spestrenie výletu a zároveň sa vyhnete rušnej mestskej premávke. Nalodiť sa môžete na Rašínovom či Dvořákovom nábreží. Následná plavba bude osviežením hlavne v letných mesiacoch.

Romantiku či priateľské posedenia a lahodné chute spájajú gastronomické plavby. V ponuke je tak večera, ktorá v kombinácii so západom slnka môže doladiť atmosféru nejedného rande. No a taký brunch či obed na lodi dopomôže niekedy k zaujímavým pracovným dohodám. Na výber je nielen niekoľko typov gastro plavieb, ale aj pestré menu na každej jednej z nich.

Pred tými viac ako 150 rokmi si zrejme ale tunajší Pražania nemohli dovoliť taký luxus, ako je vyhliadková či gastronomická plavba. Keď František Dittrich, ktorý bol námestníkom pražského starostu, v roku 1864 spoločne s ďalšími mešťanmi zakladal Pražskú spoločnosť pre paroplavbu na rieke Vltava, myslel skôr sociálno-ekonomický rozmer takéhoto projektu a zvýšenie životnej úrovne obyvateľov v Povltaví.

Cieľom bolo prepojiť Prahu, v tom čase s nevýznamnými obcami v Povltaví. Žili tu robotníci, ktorí do mesta dochádzali za prácou alebo živnostníci, ktorí zásobovali Pražanov ovocím či zeleninou. Doprava parníkom bola cenovo dostupná a mohla ju využívať aj stredná vrstva, ktorá chodila predovšetkým pešo,“ konkretizuje Pražská paroplavebná spoločnosť.

Už sme spomínali, že pokojnú plavbu zákutiami ponúka napríklad loď Ján Hus. Všetky lode z flotily Pražskej paroplavebnej spoločnosti nesú meno, a tak je len na vašom výbere či sa necháte zviesť Šárkou, Cecíliou či Šemíkom. Samozrejme to sú mená len niektorých z lodí. Pražská paroplavba má v ponuke viaceré plavidlá. Sú moderné,  ekologické a každé z nich ponúka iný zážitok.

K doslova šperkom však patria dva historické parníky - Vyšehrad z roku 1938 a Vltava z roku 1940, poháňaná úplne pôvodným originálnym parným strojom. Majú teda právo nielen na tak vznešené mená, ale i zápis medzi kultúrne pamiatky. „Aktuálne sa k historickým plavidlám pridala aj motorová loď Odra, keď v roku 2018 oslávila svoju päťdesiatku,“ doplnili z pražskej paroplavby.

Tak teda nezabudnite si klobúk, opaľovací krém, pribaľte nejaký ten sveter pre prípad silnejšieho vetra a vydajte sa „Prahou na vlnkách“ za originálnym zážitkom.

 

Autor: © Zoznam/Eva Vašková

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: PRAGUE BOATS

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa