Unikátne atrakcie: Najdlhší sklenený skywalk aj himalájsky mostík nájdete len kúsok za hranicami

2019-11-04 08:00:01 |   |    | 

České Pustevny sú ideálnym miestom na výlet za každého počasia aj pre obyvateľov Západného Slovenska. Najobľúbenejšie turistické stredisko v Beskydách leží len pár kilometrov za hranicami a k osade neďaleko mýtickej hory Radhošť sa dá vyviezť lanovkou, vyšliapať pešo, v zime na bežkách, alebo v lete na bicykli.



 

Radhošť je najznámejším vrchom v chránenej krajinne oblasti Beskydy. Meria 1129 metrov a ponúka krásne výhľady na Beskydy, Valašsko, Jeseníky aj Malú a Veľkú Fatru. Popri turistike v lone nádhernej prírody tu ale môžu návštevníci vidieť aj zopár českých unikátov.

Prvým z nich je samotné stredisko Pustevny vo výške 1018 m n. m., odkiaľ vedie na vrchol turistický chodník. Jeho názov odkazuje hlboko do minulosti, keď práve na toto miesto v lone nádhernej prírody prichádzali muži, túžiaci po samote.

V polovici 18. storočia bola neďaleko drevenej kaplnky pod Radhošťom zriadená prvá pustovňa, už v roku 1784 tu ale údajne zomrel posledný pustovník menom Felix. Na výnimočné miesto sa však nezabudlo - v roku 1891 tu postavili prvú útulňu Pústevňa a o tri roky vedľa nej vyrástla Šumná.

Oveľa významnejšie stavby tu ale vytvoril slovenský architekt Dušan Jurkovič. Ten v svojom typickom slohu ľudovej secesie navrhol nádherné ubytovne Libušín a Maměnka, ktoré pre verejnosť otvorili v roku 1899. Už čoskoro museli čeliť veľkým výzvam.

Počas druhej svetovej vojny sa v ubytovniach ukrývali maďarské asistenčné oddiely i Hitlerjugend a na jej konci boli zničené do takej miery, že sa uvažovalo o ich zbúraní. Rozsiahlou rekonštrukciou napokon prešli na prelome tisícročí. Libušín však aktuálne opravujú znova – v roku 2014 totiž takmer vyhorela do tla.

V súčasnosti už ale nie sú jedinou stavebnou atrakciou tejto nádhernej oblasti. Po krátkej prechádzke popri hornej stanici lanovky prídete k vyhliadkovému chodníku Stezka Valaška, ktorý sem láka čoraz viac ľudí.

Celkovo meria 600 metrov a jej vrcholom je 22 metrov vysoká vyhliadková veža, z ktorej dovidíte aj na slovenské pohorie Javorina, Strážovské vrchy, Považský Inovec, Veľkú Fatru, Martinské hole či Biele Karpaty.

Poslednú časť chodníka pred vežou síce môžete vyšliapať po drevenom chodníku, ktorý tvorí celú trasu, no ten si radšej nechajte na spiatočnú cestu. Tento úsek totiž smerom nahor môžete absolvovať aj po tzv. himalájskom chodníku, ktorý v dĺžke 150 metrov simuluje tradičné ázijské lanové mosty.

Je to výnimočný zážitok, hoci neistá pôda pod nohami nemusí byť každému príjemná. Báť sa ale netreba – každé z lán údajne unesie až 35 ton a prevádzkovateľ pripomína, že v Himalájach prenášajú jaky po podobných chodníkoch až 150-kilogramový náklad. Skvelou oporou je zábradlie, ktoré sa viazalo ručne celé dva mesiace.

To ale nie je jediný unikát tohto výnimočného projektu v srdci Beskýd. Najmladších návštevníkov poteší najmä najvyššie položené trampolínové ihrisko v Českej republike. Vo výške 12 metrov nad zemou je k dispozícii až deväť trampolín, ktoré boli vyrobené v zahraničí, pretože ich výroba a inštalácia bola nad sily miestnych firiem.

Dospelých ale viac zaujme atrakcia na úplnom vrchole veže. Práve tam sa totiž nachádza najdlhší sklenený skywalk bez oceľového zábradlia v Európe. Meria 7 metrov, kým sklenená časť má rozmery 2,5 x 1,6 metra a použili na ňu sklo s hmotnosťou 839 kilogramov.

O adrenalínový pohľad do 30-metrovej prázdnoty pod nohami je tak veľký záujem, že v priaznivom počasí treba na vstup čakať v rade. A to vraj unesie až desať ľudí!

Ak zvažujete, kam sa vybrať na výlet počas najbližších voľných dní, Pustevny a lákadlá v tieni hory Radhošť sú rozhodne voľbou, ktorá nesklame.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa