Výlet pre filmových fajnšmekrov: Na Morave nakrúcali známe rozprávky aj oscarový trhák Formana

2020-06-15 12:00:00 |   |    | 

Ak patríte k fanúšikom filmového umenia, určite vás zaujíma aj to, kde sa nakrúcalo. Možno budete prekvapení, ale kúsok za hranicami môžete osobne navštíviť miesta, známe aj z tých najslávnejších filmov. Veď práve na Východnej Morave vznikla oscarová snímka Amadeus, pôsobil tu uznávaný režisér Karel Zeman a konajú sa tu aj dva filmové festivaly. A ak budete chcieť popustiť uzdu vlastnej fantázii, v ateliéroch Zlín vytvoríte vlastné dielo.



 

Kroměříž

Východná Morava sa môže pochváliť viacerými historickými pamiatkami. Medzi tie najvýznamnejšie patrí Arcibiskupský zámok v Kroměříži, zapísaný spolu so záhradami na Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Zámok s bohato zdobenými interiérmi je obľúbeným miestom filmárov. Mimoriadna je knižnica, rokoková Snemová sála a svetoznáma obrazáreň s dielami významných európskych maliarov 15. až 18. storočia.

Do prostredia  zámku umiestnil uznávaný režisér s českými koreňmi Miloš Forman podstatnú časť fantastickej historickej snímky Amadeus, ktorá v roku 1985 získala osem sošiek Oscara vrátane tej pre najlepší film.

Okrem Amadea svoje príbehy na kroměřížskom zámku zažívala aj nová Angelika, Mária Terézia, Eugen Onegin alebo Napoleon ako aj hrdinovia filmov Žabí kráľ, Ucho a Kráľovská aféra o zakázanej láske dánskej kráľovnej (Alicia Vikander).

 

Zámok Buchlovice

V Kroměříži sa však nenakrúcalo len o Mozartovi. Vznikli tu tiež niektoré scény do filmu Nesmrteľná milenka o Ludwigovi van Beethovenovi. Ak sa vydáte v stopách tohto geniálneho skladateľa, nevynechajte ani romantický zámok Buchlovice. Práve tam filmový hrdina v podaní Garyho Oldmana tvorí svoje slávne diela. Zrejme preto, že tento barokový skvost patrí medzi najzachovanejšie stavbys pôvodným vybavením i historickým parkom a záhradami.

 

Hrad Buchlov

Neďaleko Buchlovíc môžete navštíviť aj jeden z najstarších hradov v Českej republike, ktorého počiatky sa datujú do 1. polovice 13. storočia. Jeho význam spočíva predovšetkým v unikátnom zachovaní pôvodných architektonických prvkov – tých gotických, aj novších, ktoré priniesla renesančná prestavba. Na nikdy nedobytom hrade Buchlov vznikal historický veľkofilm Bathory aj obľúbená rozprávka O statočnom kováčovi.

 

Valtice

Lednicko-valtický areál patrí k najväčším skvostom Moravy. Jeho hlavnými atrakciami sú zámky, v ktorých kedysi žila rodina Lichtenštajnovcov. Ten vo Valticiach vznikol prestavbou hradu z 12. storočia. V priebehu dejín prešiel niekoľkými rekonštrukciami a nakoniec zostala väčšina budov v barokovom štýle. Koprodukčný seriál Mária Terézia sme už spomínali aj v súvislosti s Kroměřížom, mnohé scény ale nakrúcali práve vo Valticiach.

 

Skanzen v Rožnove pod Radhoštěm

Priniesť v zime jahody? To bola neľahká úloha pre Marušku z rozprávky O dvanástich mesiačikoch. Tá bývala so svojou macochou v domčeku vo Valašskom múzeu v prírode v Rožnove pod Radhoštěm, ktoré sa nakrátko premenilo na rozprávkovú dedinu. Najstarší a najväčší stredoeurópsky skanzen sa stal aj miestom nakrúcania kultového filmu Tajomstvo hradu v Karpatoch. V rožnovskom skanzene sa nachádza tiež nepresná kópia tzv. fojstva, teda dvor obkolesený hospodárskymi budovami, ktorý môžete spoznať vo filme Stíny horkého léta. Všetky tieto filmy však blednú závisťou, keď Slovákom spomenieme rozprávku Perinbaba. Áno, zábery z dediny sa tiež nakrúcali v rožnovskom skanzene.

 

Luhačovice a okolie

Nádherné moravské kúpeľné mestečko dokonca dalo pomenovanie celému seriálu. Môžete tu teda nielen relaxovať či obdivovať historické stavby slovenského architekta Dušana Samuela Jurkoviča, ale tiež vidieť miesta, kde sa nakrúcali Četnické humoresky a Četníci z Luhačovic. Napríklad Hotel Garni Jestřábí. Neďaleko Luhačovíc leží mesto Napajedla, ktoré preslávil predovšetkým miestny hrebčín – jedno z hlavných miest deja seriálu Znamenie koňa.

 

Zlín a okolie

Mnoho známych rodinných filmov vzniklo aj v Zlíne a okolí. Možno poznáte snímku Už zase skáčem cez kaluže, ktorá sa nakrúcala najmä v areáli neďalekého napajedelského žrebčína. Rodinný film Stretol som ho v ZOO zasa vznikal v zoologickej záhrade Zlín-Lešná, ktorá patrí k najvyhľadávanejším a najnavštevovanejším v Českej republike.

Zlín a jeho okolie preslávili okrem rodinných filmov a seriálov aj bábky a animované postavičky. Od prvej polovice 30. rokov tu pôsobí Filmová produkčná spoločnosť animovaného a hraného filmu, ktorá bola pôvodne súčasťou koncernu Baťa. Vznikli tu prvé trikové filmy s dinosaurami od Karla Zemana a práve tu sa zrodili aj obľúbené postavičky Pat a Mat, králiky z klobúka Bob a Bobek či populárna dvojica Spejbl a Hurvínek.

Na prelome mája a júna sa v meste koná medzinárodný Zlín Film Festival a milovníci filmov by rozhodne nemali vynechať ani jedinečné filmové, kultúrne, vzdelávacie a produkčné centrum pre celú rodinu Filmový uzel v areáli zlínskych ateliérov. Návštevníci tam môžu spoznať bohatú históriu a osobnosti zlínskych ateliérov a dokonca animovať vlastné krátke filmy.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa