Moravská verzia Versailles: Zámok Jaroměřice nad Rokytnou je plný hudby a umenia

2020-04-22 12:00:00 |   |    | 

Šľachtické žúry sprevádzali zdvorilostné štvorylky či menuety, panovnícke hitparády viedli husľové alebo klavírne koncerty. Takáto zábava bola kedysi bežná na všetkých zámkoch, v moravskom Versailles však zašli vo svojej láske k umeniu ešte oveľa ďalej - nejaké to zanôtenie či zabrnkanie muselo ovládať dokonca aj služobníctvo. Spoznajte miesto, kde sa zrodila prvá česká opera.



 

Zámok Jaroměřice nad Rokytnou patrí k najmohutnejším stavbám 1. polovice 18. storočia nielen v Čechách, ale aj v Európe. Šľachtický rod Questenbergovcov, ktorým sídlo patrilo v období od roku 1700 do roku 1737, mu dal barokovú podobu, ale aj doslova umeleckého genia loíi.

Historické sídlo patrí k najnavštevovanejším na českej Vysočine. Obdivovať tu môžete prácu rakúskeho architekta Prandtauera, ktorý je autorom projektu barokovej prestavby. Nemenej však oko zláka francúzska zámocká záhrada, ktorá sa rozkladá na oboch brehoch riečky Rokytná. Časť na druhom brehu svojím spracovaním plynulo prechádza zo štýlu francúzskeho do anglického.

 

Hudba dominovala, ďalšie umenie nechýbalo

Zámok Jaroměřice nad Rokytnou je výnimočný predovšetkým pre spojitosť s umením. Snáď najvýznamnejšie ju podčiarkol Jan Adam Questenberg. Zo svojho sídla, ale aj zo samotného mesta vybudoval centrum kultúrneho života. Na zámku bola rozsiahla knižnica, svoje miesto tu malo divadlo, galéria a vlastná kapela. Jan Adam Questenberg sa však aktívne zaujímal najmä o hudbu. Dokonca vraj na dvor najímal iba také služobníctvo, ktoré vedelo spievať alebo hrať na hudobný nástroj.

 

Keď opera znela česky

Talent tohto druhu mal nepochybne aj František Václav Míča. Tento významný český skladateľ bol  kapelníkom zámockej kapely, ale bez preháňania mu môžeme hovoriť aj „otec českej opery.“ V roku 1730 totiž napísal dielo s názvom „O pôvode Jaroměřic“, ktoré sa stalo prvou operou spievanou v českom jazyku. Aktuálna expozícia jaroměřického zámku dokazuje, že tu kedysi žili skutoční milovníci umenia.

Dnes vás síce už pri prehliadke tanečnej sály do tanca nevyzve žiaden z Questenbergovcov a v hudobnej sále nezaznie ária z Míčovej opery, aj napriek tomu umenie je tu najdôležitejšou súčasťou každého z reprezentačných priestorov. Veď aj vďaka láske Jana Adama Questenberga k umeniu získal zámok v Jaroměřicích nad Rokytnou prívlastok malé Versailles. A tušíte, čo majú Jaroměřice nad Rokytnou spoločné s našim operným spevákom Petrom Dvorským? Jeho meno nesie medzinárodný hudobný festival, ktorý organizuje zámok spoločne s mestom a Krajom Vysočina.

 

Český film aj medzinárodné UNESCO

No a v prípade, že by vás predsa len umenie tak trochu omámilo, môžete sa nechať zaviesť do ďalšieho zaujímavého sveta. Priamo v areáli zámku je totiž inštalovaná výstava historických hračiek.  Ak ste fanúšikom českého filmu, ujsť by ste si nemali nechať aj necelých pätnásť kilometrov vzdialené Dalešice. Atmosféru komédie Postřižiny tu máte v priamom prenose. Väčšina scén sa totiž natáčala práve miestnom pivovare.

 

Autor: © Zoznam/Eva Vašková

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Zámek Jaroměřice nad Rokytnou

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa