Miloval Casanova českú dievčinu? Pravdu odhaľuje zámok Duchcov v Krušných horách

2020-03-13 12:00:00 |   |    | 

Viete, že taliansky lámač ženských sŕdc Casanova bol nielen záletník, ale aj knihovník? Na zámku obklopenom Krušnými horami prežil svoje posledné romániky a napísal tu svoju autobiografiu. Šľachtické sídlo v pohraničnej obci Duchcov dodnes rozpráva o osude dobrodružného milovníka.



 

Zámok Duchcov získal slávny rod Valdštejnovcov v druhej polovici 17. storočia po nemenej slávnych Lobkowicovcoch. Valdštejnovcom patril až do roku 1921 a postarali sa o jeho najväčší rozmach. Vybudovali tu trojkrídlové reprezentatívne sídlo s dvorom, zámockým kostolom či koniarňou. Pomyselnú barokovú čerešničku na torte potom zámok dostal stavbou grófskeho špitálu s kostolom Nanebovzatia Panny Márie. V tom čase ho ozdobila aj freska najvýznamnejšieho českého maliara vrcholového baroka Václava Vavrinca Reinera. Špitál však v 20. storočí musel ustúpiť ťažbe uhlia a bol zbúraný. Fresku z miestnej kaplnky zachránili a dostala úplne nový pavilón zámockom parku. Na tomto čestnom mieste ju nájdete v Duchcove doteraz.

 

Zoznámte sa s Valdštejnovcami

Duchcov patril Valdštejnovcom takmer tristo rokov. V sále, ktorá nesie ich meno, sa môžete s jeho členmi zoznámiť. Nepotykajú si síce s vami osobne, ale „oči na vás budú hádzať“ z obrazov v rodovej galérii. No a na ďalšie z diel Václava Vavrinca Reinera musíte vy „hodiť oči“ nahor - na nástropnú fresku vo Valdštejnskej sále. Všeobecne možno povedať, že fresky na duchcovskom zámku majú mimoriadnu umeleckú hodnotu. Pôvodným nástenným maľbám z 18. storočia však dali zabrať neumelecké snahy 20. storočia a až v rokoch 2013 - 2014 šikovný tím reštaurátorov fresky opäť odkryl.

 

Lámal aj české ženské srdcia?

Keby zámocké múry mohli hovoriť, odkryté by boli nielen fresky. Na Duchcove totiž strávil posledné roky života Casanova, ktorý si s dámami rád nielen potykal, ale rád v nich prebudil aj ženské čaro koketnosti. Slávny Benátčan žil na duchcovskom zámku trinásť rokov, pôsobil tu ako knihovník zámockej knižnice. Ani na sklonku života ho neobchádzali nejaké tie srdcové záležitosti. Legenda hovorí, že počas pobytu na Duchcove mu padla do oka istá Dorotka. Keď prosté dievča nečakane otehotnelo, nebolo domnelých pochýb, že otcom je Casanova. Dorote sa s pravdou von príliš nechcelo a meno muža z romániku tajila. Talian sa rozhodol, že jej pomôže. Ak ho pred svedkami označí za zvodcu, džentlmensky sa prizná a vezme si ju. Dorotka napokon ale prezradila, že otcom jej dieťaťa je maliar F. X. Schöttner. Casanova zostal v očiach obyvateľov Duchcova starým šialencom, ktorý sa s mladou dievčinou priatelil, ale tá dala prednosť mladšiemu. Lámač ženských sŕdc v roku 1798 na Duchcove zomiera. Práve tu však spísal autobiografiu, v ktorej sa vyznal aj zo svojich milostných dobrodružstiev.

Dnes sa na Duchcov nemusíte báť vziať svoju manželku či priateľku. Casanovu tu pripomína už len expozícia venovaná jeho životu a tvorbe. V mesiaci jún môžete navštíviť aj Casanovské slávnosti, ktoré organizuje Kultúrne centrum Duchcov. Nádvorie zámku ožíva divadlom, hudbou, historickým šermom, ohňostrojom a svetelnou šou.

Rôzne dobové šou tu pravdepodne okrem Casanovu žažili aj viacerí slávni literáti a hudobníci, ktorí zámok Duchcov navštili. Pozvanie Valdštejnovcov prijali napríklad J. S. Bach, W. A. Mozart, J. Haydn či J. W. Goethe.

 

Kam z Duchcova

Vy môžete po návšteve Duchcova prijať pozvanie napríklad do uhoľného safari. Počas jedinečnej návštevy na vlastné oči uvidíte, ako sa v okolitých lomoch ťaží hnedé uhlie a ako prebieha úprava krajiny po jeho ťažbe. Bodku za výletom si môžete urobiť v kúpeľnom meste  Teplice. Možno sa vám po výlete ozvú vaše svaly a kĺby, na ktoré sa tu špecializujú. A možno budete chcieť len príjemne zrelaxovať...

 

Autor: © Zoznam/Eva Vašková

Zdieľať článok na Facebooku

Zámok Duchcov

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa