Zámok Mělník – kráľovské sídlo nad sútokom najväčších českých riek

2020-05-25 12:00:00 |   |    | 

Mělník je kráľovské a vínne miesto nad sútokom dvoch riek, na ktorý dohliada dominantná hora Říp. Uvítajú vás tu, či ste vinár, gurmán alebo milovník histórie. Vychutnajte si všetky tieto možnosti v jedinečnom spojení na tunajšom zámku.



 

Nie, česká história sa nezačala písať v Prahe. Tridsať kilometrov na sever vzdialený Mělník je to miesto, kde nájdete jej počiatky. Mesto sa nachádza v Polabskej nížine a dnes je známe slávnostnými vinobraniami.

Slávnostne na tomto mieste zvolal aj vladyka Čech. Podľa legendy vedie svoj kmeň do zasľúbenej zeme. Nížinu strieda pohorie a Čech na vrchole hory Říp zvoláva: „To je ona, zem zasľúbená, mliekom a medom oplývajúca.“ Historické slová legendy pokračujú ďalej jasavým hlasom členov kmeňa. Ten v opojení a únave z putovania odpovedá na vladykovu otázku o názve zeme jednoznačne. Nazýva ju jeho menom. Dostáva názov Čechy. Svätá hora Říp je pýchou aj dnes. A to nielen vďaka titulu, ale aj Rotunde sv. Jiří z roku 1126, v ktorej nájdete Pamätník českého štátu. Plastika mení kočovný slovanský ľud v usadlý a usporiadaný.

Ak by rieky vedeli rozprávať, určite by čo-to o českej histórii prezradili aj Labe a Vltava. Tieto dve najväčšie rieky krajiny sa tu stretávajú vo svojom sútoku. Ten tvorí významnú dominantu mesta a najkrajší pohľad naň je z terasy Jiřího Lobkowicza na Mělnickom zámku.

Zámok Mělník mal pôvodne názov Pšov podľa slovanského kmeňa Pšovanov. Posledný z jeho kniežat Slavibor vydal českému kniežaťu Bořivojovi svoju dcéru Ľudmilu. Tá založila na Mělnickom zámku prvé vinice. No a burgundské víno Pinot Noir prináša slávny Karol IV. Vinič sa tu spracúva dodnes - pod rukami priameho cisárskeho predka Jiřího Lobkowicza. Vybrať si môžete zo širokej ponuky, na Mělníku však odporúčajú najmä bielu či červenú Ľudmilu alebo zámocký sekt.

Ako čaše vína štrngali na zámku kedysi, tak neprestali dodnes. Tri podzemné poschodia pod zámkom ukrývajú na ploche viac ako 1 500 m2 jedinečné historické vínne pivnice. Keď ich sám Karol IV. zakladal, ani len netušil, že tie najmodernejšie pribudnú ešte aj v 30. rokoch 20. storočia pod nádvorím zámku.

Tradícia hovorí, že každý novonarodený člen rodu Lobkowiczovcov dostal do vienka drevený sud. Víno v ňom však zrelo len rok pred osemnástinami dotyčného. „Narodeninovú párty“ plnoletosti si už potom mohol užiť v tej správnej nálade. Túžbu po kúsku odreagovania sa vám splnia na zámku aj dnes. Pravidelne sa v týchto historických vínnych pivniciach konajú riadené degustácie Lobkowiczových vín. Originálne drevené sudy s krásnou rezbárskou prácou si radšej všimnite ešte pred ňou.

Zámok Mělník bol kedysi drevený hrad. Už na konci 10. storočia je nahradený kamennou stavbou. Postupne tu usadilo svoje manželky viacero významných českých panovníkov. Mělník poznala napríklad i Eliška Přemyslovna. Druhá polovica 13. storočia robí z kamenného hradu dominantnú gotickú stavbu, ktorá tento šat dostáva práve vďaka posledným z rodu Přemyslovcov.

 

Autor: © Zoznam/Eva Vašková

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa