Českým historickým mestom roka je Havlíčkův Brod, porazil aj centrum Prahy

2021-06-24 15:00:00 |   |    | 

Českým historickým mestom roku 2020 sa v utorok stal Havlíčkův Brod. Cenu za najlepšiu starostlivosť o pamiatky a odmenu milión korún (39.000 eur) na ďalšiu ochranu kultúrneho dedičstva si prevzal jeho viceprimátor Libor Honzárek, informuje webový portál denníka Mladá fronta DNES.



 

Súťaž organizuje Združenie historických sídiel Čiech, Moravy a Sliezska spolu s ministerstvami kultúry a pre miestny rozvoj, ktoré oceňujú najlepšie uplatnenie dotácií z Programu regenerácie mestských pamiatkových rezervácií a zón. V danom programe sa na opravy združujú peniaze štátne, obecné aj od vlastníka.

Zo 14 tohtoročných finalistov a krajských víťazov dostali Cenu ministerky pre miestny rozvoj ČR mestá Kutná Hora a Žatec. Prislúcha im odmena 100.000 korún (3900 eur), rovnako ako všetkým krajským víťazom.

Za uplynulých desať rokov Havlíčkův Brod do revitalizácie mestskej pamiatkovej zóny investoval približne 300 miliónov korún (11,7 milióna eur), z toho zhruba 50 miliónov korún (1,9 milióna eur) predstavovali dotačné peniaze, zvyšok bol z vlastného rozpočtu. Práve tieto investície a s nimi spojená razantná premena centra mesta priniesli Brodu úspech.

Havlíčkův Brod pritom nie je mestom, ktoré by malo príliš ucelené historické jadro; stále sa vyrovnáva s jeho asanáciou zo 70. rokov 20. storočia. Vtedajší režim nechal zbúrať celú tretinu starých budov a nahradiť ju socialistickou výstavbou.

Odborníci napriek tomu ocenili, akým príkladným spôsobom sa s touto stratou Brod dokázal vyrovnať a ako v uplynulých rokoch nechala tamojšia radnica stred mesta kultivovať. "Na rozsiahlu revitalizáciu stredu mesta sme sa začali pripravovať pred 16 rokmi a zhruba pred desiatimi rokmi bola dokončená prvá etapa rekonštrukcie hlavného námestia," povedal Honzárek.

Havlíčkův Brod sa nachádza v Kraji Vysočina a má približne 23.000 obyvateľov.

Vo finále tento rok boli ešte mestská časť Praha 1, Prachatice, Ivančice, Cheb, Opočno, Dubá, Frenštát pod Radhoštěm, Olomouc, Vysoké Mýto, Horažďovice a Holešov.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: CzechTourism

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa