Petřínska rozhľadňa - pražská verzia Eiffelovky

2021-08-21 11:50:00 |   |    | 

Petřínska rozhľadňa v Prahe má prezývku "pražská Eiffelovka". V marci 1891 položili jej základy, na konci augusta sa už z hornej ochodze rozhliadali prví návštevníci. Jedna z dominánt českej metropoly od architekta Vratislava Pasovského, ktorá stojí na kopci Petřín v centre Prahy, je vysoká 59 metrov a rozhľad z nej je takmer na celé Čechy.



 

Na vrchol vedie 299 schodov. "Vidíme v podstate celú Prahu, všetky pamiatky. Za dobrej viditeľnosti môžete vidieť horu Říp i Krkonoše," opisuje výhľad vedúca prevádzky Petřínskej rozhľadne Daniela Strnadová.

Návštevník musí po svojich vystúpiť do výšky 59 metrov. Keď sa k tomu pripočíta nadmorská výška Petřína, je presne na úrovni špičky parížskej Eiffelovej veže, ktorá je predlohou rozhľadne. Ako povedala Strnadová, Petřínsku rozhľadňu dali premerať a ukázalo sa, že jej súčasná výška je 59,9 metra, teda menej, než sa dlhé roky uvádzalo. Rozhľadňa je päťkrát nižšia než jej parížska predloha.

Podľa historičky Jaroslavy Novákovej dal "malú Eiffelovku" postaviť jednoznačne Klub českých turistov, ktorých predtým na zájazde do Paríža, kde bola svetová výstava, nadchla Eiffelovka.

Výstavba rozhľadne sa presadzovala ľahko, pretože sa chystala Jubilejná zemská výstava v Prahe. Petřínska rozhľadňa bola jej "takou krásnou korunou", vysvetlila Nováková. Na výstavu totiž prišlo okolo 2.400.000 až 2.500.000 ľudí a Petřín ich lákal práve pre rozhľadňu.

Nacistický vodca Adolf Hitler počas nemeckej okupácie Čiech a Moravy chcel dať rozhľadňu zbúrať, pretože podľa neho kazila výhľad z Pražského hradu. "16. marca sa rozhliadol zo svojho okna a oproti sebe videl Petřín so stavbou, ktorá mu nutne musela pripomínať Eiffelovu vežu. A my vieme, že Hitler bol na Francúzsko veľmi alergický," dodala Nováková.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: CzechTourism
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa