Čaro histórie zábavnou hrou. Vitajte na zámku Hradec nad Moravicí

2021-10-24 12:00:00 |   |    | 

Výstavbu tu kedysi započal kráľ Přemysl Otakar II. Zvonku vás upúta Biely, ale i Červený zámok a v interiéri nájdete pôvodný nábytok aj knižnicu. V turistickom bedekri Opavského okresu si jednoznačne za cieľ zaznačte zámok Hradec nad Moravicí.



 

Zámok Hradec nad Moravicí v blízkosti moravskosliezskej Opavy je dnes jediným v okrese, ktorý sa môže pochváliť pôvodným nábytkom a knižnicou. Zároveň patrí k najväčším zámockým areálom okresu.

Písať svoju významnejšiu históriu začal s rovnako významným panovníkom – kráľom Přemyslom Otakarom II. Gotický hrad a obrannú sústavu tu buduje už v polovici 13. storočia. Dva roky tu mala svoj dvor aj jeho ovdovelá svokra Kunhuta. V 14. storočí dostáva panstvo dôležité prívlastky. Je sídlom opavských Přemyslovcov a stáva sa z neho správne centrum opavského kniežatstva.

Po gotike prichádza na sídlo v Hradci nad Moravicí osvietenská renesancia. Kašpar Pruskovský z Pruskova, ktorý ho začiatkom 16. storočia získava ako dedičstvo, začína s renesančnou prestavbou. zámku. Zazelení sa to tu okrasnou záhradou a lesoparkom a dokonale renesančne upravené panské sídlo je aj ideálnou kulisou pre všadeprítomné umenie. Svoje zázemie tu našlo viacero tunajších domácich hudobníkov, v 18. storočí tu pôsobí i zámocká kapela, v divadelnej sále zámku znejú operné árie.

Koniec 18. a začiatok 19. storočia je pre zámok opäť novým obdobím. Panstvo prechádza na kniežaciu rodinu Lichnovských z Voštic a požiar v roku 1779 len prihodil pomyselné polienko do ohňa premeny zámku v duchu vtedajšieho empíru.

V druhej polovici 19. storočia sa stavia nová dominanta zámku - novogotický, takzvaný Červený zámok. Dnes najoriginálnejšia stavba areálu,  ako hovoria priamo zo zámku, bola vlastne hospodárska budova slúžiaca ako koniareň a kočiareň.

Starý opevňovací systém v spomínanom 19. storočí ustupuje prírode a krajinárskemu parku, ktorý je aj dnes rozlohou najväčší v Moravsko-sliezskom kraji.  Stavebnou bodkou v rámci areálu je práve v blízkosti záhradného traktu postavený Biely zámok a za ním sa týčiaca Biela veža.

Biely zámok ukrýva zrekonštruovaných sedem izieb kniežacieho bytu a jeho prízemie je bezbariérovo upravené pre všetkých návštevníkov. Prevedú vás tu hostinským apartmánom s pánskym salónom aj spálňou, rovnako dámskym salónom a spálňou. No a v takzvanej „Hubertovej světnici“ sa budete možno cítiť ako kedysi dávni hostia, ktorých práve na tomto mieste vítali. V závere nahliadnete do zámockej kaplnky a bez akýchkoľvek bariér sa dostanete na nádvorie Bieleho zámku.

Obavy nemusíte mať nielen z bariér, ale ani z históriou znudených tvárí vašich detí. V zámku totiž nájdete originálne miesto, ktoré zaujme všetkých bez ohľadu na vek. V takzvanom edukačnom centre si so svojimi deťmi postavíte zo skladačky napríklad model krížovej klenby či poskladáte rozložené vitráže. Neplatí tu ani tradičné „nedotýkajte sa exponátov“, pretože repliky historických kostýmov, riadu či výzbroje sú tu pre všetky malé, veľké aj večné deti.

Významné návštevy napríklad Ludwiga van Beethovena, Franza Liszta aj jeho dcéry či českého maliara a ilustrátora Josefa Mánesa má zámok Hradec nad Moravicí, ako sa hovorí, „už za sebou.“ Aj v súčasnosti ale čaká na ďalšie vzácne návštevy, ktorou určite môže byť aj tá vaša.

A je úplne jedno, či si doprajete kúsok luxusu v hoteli, v spodnej časti zámockého areálu, ktorý vám poskytne ešte luxusnejší pohľad celý priestor, alebo dáte na čaro prírody, ubytujete sa v neďalekom autokempingu a na zámok si zájdete prechádzkou po celom zámockom parku.

 

Autor: © Zoznam/Eva Vašková

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa