10 zaujímavostí o hrade Karlštejn

2021-12-16 12:00:00 |   |    | 

Po pražských pamiatkach je hrad Karlštejn najobľúbenejšou atrakciou v Čechách. Preslávil sa aj vďaka známemu filmu Noc na Karlštejne, v ktorom zahviezdila Jana Brejchová. Nezabudnuteľné šľachtické sídlo založil cisár Karol IV., ktorý ho nechal postaviť v 14. storočí. Odvtedy je hrdou pýchou oblasti okolo Berouna.



 

1. Hradná studňa je síce hlboká 80 metrov, napriek tomu sa tam nepodarilo naraziť na prameň. Z toho dôvodu bolo treba vymyslieť systém na privádzanie vody z neďalekého potoka. Šlo o pomerne netradičný spôsob, pretože keby o ňom vedeli nepriatelia, mohli by ho ľahko zneužiť. Preto skutočný zdroj vody, ktorú využívali v hrade, nemohol nikto prezradiť. Ak sa toto tajomstvo náhodou dozvedel niekto zo zamestnancov alebo z členov dvora, nemilosrdne ho zabili.

2. V minulosti v hrade strážili dva vzácne klenoty. Prvým je Svätováclavská česká korunu a druhým boli korunovačné klenoty zo Svätej rímskej ríše. Preto údajne museli použiť pri výstavbe presné astrologické výpočty. Podľa nich mali základný kameň položiť 10. júna 1348 ráno o 7:53, pretože vtedy vládol Mars. Navyše v tieto minúty sa dostala do dominancie Venuša, čím sa vytvorili fantastické podmienky pre ochranu klenotov.

3. Pôvodne bol Karlštejn oficiálnym kráľovským sídlom. Na prvom poschodí žilo služobníctvo a boli tam úžitkové miestnosti. Druhé poschodie patrilo šľachte. Až dodnes sa tam podarilo uchovať komnatu, ktorá v minulosti patrila Karlovi IV. Najkrajšou časťou je audienčná sieň, kde uvidíte pôvodné drevené kazetové obloženie.

4. V Karlštejne zachovali aj cennú nástennú výzdobu z úplného začiatku jeho histórie. Ide o maľby od majstra Theodorika, ktoré uvidíte v kaplnke. Taktiež sa tam nachádza najväčšia portrétové galéria českých panovníkov v krajine.

5. Ako každá historická budova, aj tento hrad má svojich duchov. V Karlštejne sa údajne potuluje až dvanásť bielych panien, ktoré vraj zabila Kateřina Bechyňová. Kvôli tomu nenašli ich duše pokoj a dodnes strašia všetkých návštevníkov.

6. I keď už Karlštejn vydal mnoho svojich tajomstiev, údajne ešte stále skrýva aj ďalšie prekvapenia. Podľa jednej povery sa v hrade nachádza tajná kobka, v ktorej Karol IV. zhromažďoval vzácne sväté relikvie a iné poklady zo svojho bohatstva. Utajil ju však tak dobre, že sa ju doteraz nepodarilo nájsť. Odvtedy láka lovcov pokladov, ktorí chcú nájsť tieto cenné historické kúsky.

7. Do hradu sa nepodarilo dostať žiadnym nepriateľom. Najvytrvalejší boli husiti, ktorí ho bombardovali rôznymi vecami. Nevyšlo im to však s veľkými kameňmi ani so sudmi naplnenými fekáliami. Karlštejn je vďaka tomu uchovaný vo výbornom stave.

8. Hradná kaplnka mala pre panovníkov významnú pozíciu. Zatvárali ju na deväť zámkov a bolo na nej silné železné kovanie. Na vstup bolo potrebné špeciálne povolenie od kráľa, bez neho ste mohli len fantazírovať o tom, ako nádherne je zdobená. Do posvätného miesta nemohla nikdy vstúpiť žena a konali sa tam len veľmi špeciálne omše s arcibiskupom.

9. Pri pohľade na Karlštejn si možno poviete, že ho nemožno nemilovať. No predsa sa našiel jeden človek, ktorý toto nadšenie nezdieľal. Žigmund Luxemburský hrad doslova neznášal, preto tam chodil len minimálne a neinvestoval doňho žiadne peniaze. Preto začal Karlštejn v tomto období výrazne chátrať.

10. V roku 2012 objavili v hrade tajnú chodbu. Tú vraj nechal zastavať už prvý majiteľ – kráľ Karol IV. Opätovne ju otvorili v roku 1888, ale krátko potom dostal jeden z murárov úlohu, aby tam opäť postavil stenu. Po odhalení tu našli gotickú omietku, ale aj list od jedného z remeselníkov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto a
Video: CzechTourism

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa