Pýcha českých vôd je na Šumave: Čierne jazero patrí k tým najväčším z dielne prírody

2022-04-14 12:00:00 |   |    | 

Šumavskej prírode by sme spokojne mohli dať i prívlastok divoká. Prechádzate tu hlbokými lesmi, dokonca pralesmi. Dýchate vzduch na horských lúkach. Okolie sa vám odráža v hladinách jazier, ktorých výnimočnosť „korunuje“ ľadovcový pôvod. To najväčšie z ôsmich tunajších pokladov dostalo meno Čierne jazero. Temný názov naznačuje jeho tajomnosť, no známym faktom je, že sa jedná o najväčšie prírodné jazero u našich západných susedov.



 

Šumava, to je Juhočeský aj Plzenský kraj. A práve v Plzenskom kraji, šesť kilometrov od mestečka Železná Ruda v prírodnej rezervácii Čierne a Čertovo jazero nájdete aj „povinnú jazdu“ pri návšteve Šumavy, rovnomenné Čierne jazero.

K šumavským jazerám ich patrí celkom osem. Českej strane uštedrila príroda päť z nich. Tri ďalšie sú na neďalekej nemeckej, presnejšie bavorskej strane. Z ôsmich „bratov“ z radu šumavských jazier je Čierne jazero najnižšie položeným, no zároveň najhlbším. Leží v nadmorskej výške 1 008 m.n.m. a jeho maximálna hĺbka je 40, 6 metra. Aby bola matematika Čierneho jazera čo najkompletnejšia, tak pridáme ešte číslo 18, 93 hektára, čo predstavuje jeho celkovú plochu.

Podľa turistických informácií zo Železnej rudy sa k jazeru dostanete najjednoduchšie z parkoviska na Špičáckom sedle. Asfaltová cesta a žltá turistická značka vás privedie priamo k nemu. V nohách budete mať približne 3, 5 kilometra a budete menej ako kilometer od nemeckej hranice s Českom. K viditeľnému prítoku Čierneho jazera by ste ale nedošli. To by ste museli hlboko k podzemným prameňom, ktoré vyvierajú na úpätí Jazernej hory. Medzi ňou a horou Špičák sa nachádza aj hlavné európske rozvodie Labe – Dunaj.

Že informácií už máte dosť, ale stále neviete, prečo Čierne jazero? Meno, tak ako aj ostatné prívlastky, mu dala príroda. Hladina jazera totiž pôsobí, akoby bolo skutočne čierne. Nemôže za to žiadna chémia ani tajomné bytosti pod vodou, ale vyše 9-metrová vrstva kalu vytvorená okolitými ihličnanmi, ktorá sa na dne jazera ukladá už státisíce rokov. Okolitý porast je nielen tvorcom tmavej hladiny, ale aj jej dotvárajúcou kulisou. Je natoľko hustý, že prepustí len minimum svetla, čo temný jav ešte zvýrazňuje.

Že vám chýba už len nejaká tá „hororová“ príhoda? Ideálny motív samozrejme nejaké tie miestne povery vytvoril. Napríklad sa hovorí, že vďaka ľadovej vode zostalo na dne jazera zachované nejedno telo utopeného. No a skôr komická  je historka, ktorá mala byť súčasťou učebníc dejepisu a odohrala sa v roku 1965. Vtedajšia Štátna bezpečnosť sa rozhodla s veľkou slávou odhaliť nacistický archív, ktorý mal byť uložený na dne jazera. K dokonalosti chýbal len malý detail - zásielka z ruskej KGB by musela doraziť načas. To sa však nestalo, a tak z dna jazera, pred očami snáď celého Československa a možno aj sveta, vylovili len debny plné prázdneho papiera.

Hoci v tomto prípade, ako sa hovorí v známom filme, „Soudruzi někde udělali chybu“, vydovolenkou na Šumave a konkrétne na Železnorudsku rozhodne chybovať nebudete. V zime vás tu napríklad na Špičáku čaká kvalitné lyžovanie a milovníci adrenalínu môžu dať šancu Šanci – najprudšej zjazdovke v Čechách. V lete sa tu zas o zábavu postará Špičácky bikepark. Kto si trúfne, môže vyskúšať jeho možnosti pre špeciálne cyklistické zjazdy.

Nezabudnite však, že Železnorudsko je jedna z najčlenitejších častí Šumavy. Je tomu teda potrebné prispôsobiť oblečenie, ale i zvážiť svoje skúsenosti s horami. No tak, ako je tu príroda členitá, tak rozmanité môžu byť aj vaše turistické zážitky.

 

Autor: © Zoznam/Eva Vašková

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa