České more Lipno - dokonalé miesto na zážitkovú dovolenku

2022-07-14 00:00:00 |   |    | 

Keď sa povie Lipno, tak môžeme doplniť - najväčšia česká priehrada, originálna 'Stezka korunami stromů', ktorá bola prvá svojho druhu v Čechách, ale aj mestečko na polostrove, ako sa zvykne hovoriť Frymburku. Čo z toho však zabaví a zláka prázdninujúce deti? Z Lipna vyberáme pár tipov, ktoré vám doprajú dovolenkový aktívny oddych a deťom prázdninové zážitky, o ktorých zaručene porozprávajú aj spolužiakom po prázdninách v škole.



 

Doslova rozprávkový kraj, za ktorý hovorí nielen zámok v Českom Krumlove, sa pýši aj „vlastným“ morom. Lipno ako najväčšia česká priehrada a jej okolitá príroda je miestom pre zážitkovú dovolenku. A keďže leto, to nie je len dovolenka dospelých, ale aj prázdniny detí, tak stráviť pár dní na Lipne bude dobrou voľbou. Vybrali sme pár tipov, čo si z bohatej ponuky vybrať.

Veľkým turistickým lákadlom je tunajšia 'Stezka korunami stromů'. Táto svojho druhu prvá atrakcia v Čechách oslávi už desať rokov. Novinkou tohto roka je adrenalínová sieť vo výške 20 metrov. Z veže chodníka vedie potom najdlhší suchý tobogán v Česku. Na ceste z chodníka naspäť môžete vyskúšať aj zjazdové kolobežky.

No ak by vám mierny adrenalín nestačil, rodinnú atrakciu ponúka i floutrejlová cyklotrasa. Na približne piatich kilometroch pôjdete doslova z kopca a prejdete aj pár terénnych zákutí. Všetko však bezpečne zvládne aj prázdninujúci prvák či menej odvážna polovička. V prostredí priehrady Lipno bude jedno, či si vezmete bicykel, kolobežku alebo korčule. Na všetko tu nájdete tie správne podmienky.

A čo poviete na to, že by ste sa z výšky preniesli  rovno do vody? Presnejšie na loď. Miestne vyhliadkové plavby smerujú z Lipna do Frymburku a romantické výhľady, živá hudba a dobré jedlo sú zárukou, že najbližšie tri hodinky to bude opäť zážitok hodný rodinného albumu. Ak vás láka plachtenie, tak s krátkou inštruktážou zvládnete aj to. Zapožičajte si plachetnicu a staňte sa na chvíľu „kapitánom.“ Pre niektorých hotový splnený detský sen.

Karavan? Stan? Že nemáte ani jedno? Nevadí! V kempe Modřín vyskúšajte takzvaný glamping, teda kempovanie spojené s luxusom, napríklad aj v tradičnej jurte. Kemp poskytuje komfortné vybavenie vrátane vody a elektriny. No a zatiaľ čo vy dovolenkujúci dospelí vyskúšate nejakú špecialitu z reštaurácie, prázdninujúce ratolesti sa môžu zoznámiť s lišiakom Foxom a jeho animačnými programami.

Toho  mimochodom môžete stretnúť aj na spomínanej  'Stezke korunami stromů'  či v tzv. Kráľovstve lesa - naozajstnom detskom raji hier a zábavy. Bludiská, mraveniská, trampolíny, stromové mestečká, hojdačky... Na tom všetko sa vybláznia nielen najmenší, ale aj ich rodičia.

Trochu spomaliť môžete potom v Papilonii. V expozícii medzi živými tropickými motýľmi to bude chvíľu pripomínať exotickú dovolenku. Čo poviete na motýľa so vzácnou modrou farbou a krídlami, ktoré môžu mať až 20 centimetrov? Vidieť, ako sa motýle chránia pred predátormi či ako sa liahnu, tak o tom deti určite nezabudnú porozprávať aj na hodine prírodopisu v škole po prázdninách.

A keďže pri všetkých tých atrakciách energiu „vybijete“, patrí sa doplniť ju niečím sladkým. Vaše deti vás určite za túto sladkú bodku odmenia rovnako sladkým bozkom od radosti. Keď v niektorej lipenskej cukrárni ochutnáte povestný povidloň, k šťastiu vám už nič chýbať nebude.

 

Autor: © Zoznam/Eva Vašková

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa