České hrady a zámky v zime rozhodne nespia: Tieto vítajú návštevníkov aj v mrazivom počasí

2023-01-09 12:00:00 |   |    | 

Ak máte chuť navštíviť nejaký pekný hrad alebo zámok, ale netušíte, kde majú celoročne otvorené, nechajte sa inšpirovať našimi tipmi! Vybrali sme pre vás niekoľko hradov a zámkov, na ktoré sa môžete vypraviť bez predchádzajúcej rezervácie a dopriať si prehliadku, kedykoľvek budete chcieť. Pravidlo, že sa všetky pamiatky koncom októbra uložia na zimný spánok, už dávno neplatí. Otvorené dvere historických sídiel nájdete po celej Českej republike.



 

Pražský hrad – celoročná stálica

Objekty Pražského hradu, najväčšieho hradného komplexu na svete, nebývajú nikdy uzavreté. Do 31. októbra im vládne letná sezóna, od novembra do 31. marca zasa zimná. Areál Pražského hradu je v lete otvorený od 6:00 do 22:00 a návštevnícke objekty od 9:00 do 17:00. V zime je areál prístupný od 6:00 do 22:00 a návštevnícke objekty od 9:00 do 16:00. V zimnej sezóne sú záhrady Pražského hradu - okrem záhrady Na Baště - vrátane Jelenej priekopy uzavreté.

Celoročne môžete navštíviť napríklad Starý kráľovský palác, Baziliku sv. Juraja, Obrazáreň Pražského hradu alebo Katedrálu sv. Víta. Z expozícií potom Svätovítsky poklad a Veľkú južnú vežu katedrály a výstavné objekty - Jazdiareň Pražského hradu, Cisársku koniareň a Tereziánske krídlo (spojnica medzi Ľudovítovým krídlom Starého paláca a Ústavom šľachtičien). Slávnostné striedanie vojakov Hradnej stráže s fanfárami a výmenou štandardy prebieha o 12:00 na 1. nádvorí. Striedanie na stanovištiach každú celú hodinu od 07:00 do 18:00 hodín.

 

Hrad Karlštejn a cisárska rezidencia

Majestátny hrad Karlštejn nechal vystavať cisár Karol IV. ako dôstojné sídlo na uloženie českých korunovačných klenotov, zbierok svätých relikvií a prijímanie vzácnych hostí. Celoročne tu môžete navštíviť prvý prehliadkový okruh Cisárska rezidencia. Zahŕňa historické interiéry dvoch poschodí Cisárskeho paláca a spodných podlaží Mariánskej veže s cenným vybavením zo 14. - 19. storočia (Dvorenská sieň, Rytierska sála s kaplnkou sv. Mikuláša, Mariánske nádvorie, renesančné interiéry dekanstva, Karolova spálňa s kaplnkou sv. Václava, Audienčná sieň, Kráľovská sála predkov a Hodová sieň, ďalej Hradné pokladnice, Klenotnice a veže). Na tejto trase je tiež vystavená kópia českej Svätováclavskej koruny. Voľne prístupná je Studničná veža so 78 metrov hlbokou hradnou studňou s dochovaným unikátnym systémom vyťahovania vody. Karlštejn je otvorený od marca do 13. novembra denne mimo pondelka a v decembri od piatku do nedele. V januári a februári je však zatvorené.

 

Za magistrom Kellym na Křivoklát

Hrad Křivoklát patrí k reprezentačným sídlam českých kráľov a má množstvo cenných neskorogotických priestorov. K najvýznamnejším patrí kaplnka s maľovaným oltárom. Zaujímavá je tiež knižnica s viac ako 52-tisíc zväzkami, mučiareň s nástrojmi a väzenie, kde dva roky pobudol i slávny alchymista Rudolfa II. Edward Kelley. Hrad je otvorený celoročne okrem januára. V novembri, decembri, februári a v marci je dostupný iba cez víkendy, od apríla do konca októbra zas denne okrem pondelka. V zimnom období je otvorená iba trasa Gotického paláca.

 

Zámek Dobříš

Honosné interiéry zámku Dobříš bývajú turistom dostupné po celý rok. Vnútorné prehliadky však túto sezónu nebudú k dispozícii z dôvodu budovania novej prehliadkovej trasy. Navštíviť ale môžete anglický park s oborou jeleňa bielochvostého. Park je prístupný denne od 7:00 do 21:00 hod. Nielen deti poteší mini zoo s handicapovanými zvieratami zo záchrannej stanice Hrachov. Do parku sa môžete vydať aj so svojím štvornohým kamarátom na vôdzke. Anglický park vznikol po roku 1800 na mieste pôvodnej bažantnice, okrem pretekajúceho potoka a urastených ihličnanov i listnatých stromov sa tu nachádza aj tzv. Čertov most alebo umelé jaskyne. Dnes je tento park chránenou prírodnou pamiatkou.

 

Za históriou i vínom do Mělníka

Zámok, dominanta mesta Mělník, je ovenčený bohatou históriou a preslávil sa predovšetkým svojimi rozsiahlymi vínnymi pivnicami, ktoré dnes ponúkajú možnosť exkurzie s degustáciou. Na prehliadke interiérov vás upúta Veľká sála s jedinečnou zbierkou máp všetkých európskych miest 17. storočia, Veľká jedáleň svätého Václava zdobená zlatom alebo spálňa automobilového pretekára Jiřího Kristiána. Mělnický zámok a vínne pivnice sú otvorené v lete denne, v zimnom období (október - apríl) vo štvrtok až nedeľu od 10:00 do 17:00 hodín.

 

Za Rudolfom II. do Brandýsa

Cisársky a kráľovský zámok Brandýs nad Labem bol v minulosti obľúbeným sídlom habsburských panovníkov, ktorým patril až do roku 1918. Vďaka sgrafitovej výzdobe sa radí k najvýznamnejším renesančným pamiatkam Čiech. Brandýs si veľmi obľúbil cisár Rudolf II., ktorý si ho užíval ako svoje hlavné mimopražské sídlo. Cisára Františka I. tu zas potom v čase napoleonských vojen navštívili na rokovaniach pred bitkou pri Lipsku ruský cár Alexander I. a pruský kráľ Fridrich Viliam III. Na prehliadkovej trase sa v pôvodných cisárskych izbách dozviete o osudoch posledných Habsburgovcov. Zámok je od novembra do marca otvorený cez víkendy. Prehliadky sa konajú každú celú hodinu, od 10:00 do 16:00 hodín, v minimálnom počte 5 osôb.

 

Za zimnou romantikou do Hlubokej

Romantický zámok Hluboká nad Vltavou patrí k najkrajším zámkom Českej republiky. V bohatých interiéroch môžete obdivovať sály obložené ušľachtilým drevom s bohatou výzdobou, prepychové lustre, renesančné vitráže, delfskú fajansu, tapisérie alebo ohromnú knižnicu s kazetovým stropom. Hlboká je otvorená celoročne - počas leta ponúka päť rôznych trás, od novembra do konca marca potom zimnú trasu, a to denne okrem pondelka od 10. do 16. hodiny.

 

Kuriozity v Českom Krumlove

V Českom Krumlove je sezóna tiež rozdelená na letnú a zimnú. Zatiaľ čo v letnej je možné navštíviť šesť prehliadkových trás a zámockú záhradu, v období od októbra do apríla je k dispozícii iba Hradné múzeum. Pútavá expozícia vás zavedie do čias pánov z Krumlova, Rožmberkovcov a ďalších významných šľachticov, ktorí v priebehu storočí v meste sídlili. Uvidíte obrazy šľachticov, dôležité listiny, ale aj kuriozity, akou je napríklad pohrebná zástava Jana Kristiána z Eggenbergu. Určite vás očaria aj doteraz neznáme výhľady na Český Krumlov. Múzeum je otvorené denne okrem pondelka od 9:00 do 16:00 hod. Navštíviť možno aj zámockú koniareň na V. zámockom nádvorí v bezprostrednej blízkosti Zámockej jazdiarne. Medzi najpríťažlivejšie artefakty patrí schwarzenberské vozidlo pre korunováciu cisárovnej Márie Terézie v Prahe, ťahané slávnostne vystrojeným šesťzáprahom. Pre zapriahnuté grošiaky sa dokonca zachovali postroje aj s ozdobnými zamatovými vyšívanými pokrývkami, rovnako ako slávnostné sane ťahané koňom v prepychovom postroji.

 

Temné hrobky hradu Loket

Gotický hrad Loket patrí k  najkrajším v Českej republike. Bol vystavený na skalnatej ostrohe, ktorú z troch strán obteká rieka Ohře. V stredoveku ho pre jeho nedobytnosť prezývali "kľúč k českému kráľovstvu“.  Často ho navštevoval cisár Karol IV., prvýkrát ako trojročný, keď tu bol väznený. Ako väzenie slúžil hrad oficiálne od roku 1889 a aj dnes sa tu nachádza pôsobivá expozícia útrpného práva. Na hrade objavíte aj meteorit, ktorý na Loket spadol v roku 1422. Hrad je otvorený denne od 9. do16. hodiny, v lete do 17:00 alebo 18:30.

 

Prečo sa taxíkom hovorí taxi, sa dozviete až v Loučni

Barokový zámok Loučeň je spojený so šľachtickým rodom Thurn-Taxisovcov, ktorý sa preslávil organizovaním poštovej a osobnej prepravy. Počas jeho histórie ho navštívili mnohé vzácne osobnosti - rakúsky cisár František I., americký spisovateľ Mark Twain alebo český národný skladateľ Bedřich Smetana. Spoznajte ho aj vy a dozviete sa, prečo sa hovorí taxíkom TAXI a ako vznikla najťažšia prekážka Veľkej pardubickej. Od novembra do marca je zámok otvorený cez víkendy, štátne sviatky, prázdniny i Vianoce, a to od 10:00 alebo 11:00 do 17:00, cez týždeň od 17:00 do 18:00. V letnej sezóne (máj – september) je otvorené denne od 10:00 do 17:00 (cez prázdniny dlhšie). V októbri a apríli je možné v týždni prísť od 12:00 do 15:00 hod. V zámku je tohto roku od adventu nainštalovaná výstava Príbeh vianočného stromčeka.

 

Lednice alias zimná romantika na vode

Zimný výlet do Lednicko-valtického areálu môžete spojiť nielen s ochutnávkami vín a romantickými prechádzkami, ale aj s prehliadkou krásneho novogotického zámku Lednice. Otvorený je jeden zo základných okruhov, ktorý prechádza reprezentačnými sálami, kde sa za Lichtenštajnovcov organizovali spoločenské podujatia, plesy a bály. Okrem toho je otvorený vyhrievaný palmový skleník a nádherným zámockým parkom môžete dôjsť napríklad k minaretu alebo Janohradu; tie si však prezriete len zvonku, cez zimu majú zatvorené. Keď sa zima vydarí, dá sa na slepých ramenách rieky Dyje v zámockom parku korčuľovať.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: CzechTourism

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa