Obrovský úspech českých sklárov: Ich diela žiaria vo filmovom hite plnom hollywoodskych hviezd!

2023-01-13 12:01:00 |   |    | 

Práca českých sklárov je vychýrená po celom svete. Vďaka najnovšiemu filmovému hitu sa však o skvostných dielach z rúk talentovaných remeselníkov dozvedeli aj tí, ktorým doteraz toto krehké umenie unikalo.



 

Pred tromi rokmi si celý filmový svet podmanila satirická krimi komédia Na nože v hlavnej úlohe s Danielom Craigom, ktorý sa preslávil aj ako James Bond. V roli svojrázneho detektíva Benoita Blanca si získal divákov aj odbornú verejnosť - film má skvelé hodnotenia a dokonca bol za pôvodný scenár nominovaný aj na Cenu akadémie.

Podobný úspech sa očakáva aj pri pokračovaní filmu s názvom Na nože: Glass Onion s Edwardom Nortonom či Kate hudson. Ten na rozdiel od jednotky nešiel do kín, ale rovno na streamovaciu platformu Netflix. Vďaka tomu je pre divákov ešte dostupnejší, čomu sa mimoriadne tešia aj v sklárni PAČINEK GLASS. Práve tam totiž vznikli všetky sklenené diela, ktoré prispeli k nádhernej vizuálnej stránke filmu.

Tú mal na starosti John Dexter, jeden z najvýznamnejších filmových umeleckých dizajnérov, ktorý je dlhoročným spolupracovníkom legendárneho režiséra Tima Burtona, no podpísal sa aj pod výpravu snímok ako Star Wars, Kráľ prsteňov či Piráti z Karibiku. V júli a auguste minulého roka strávil niekoľko týždňov v neveľkej obci Kunratice u Cvikova a osobne dohliadal na výrobu v sklárni Pačinek.

 

Na základe jeho výkresových predlôh tam len za štyri týždne vzniklo 60 rozmerných krištáľových plastík v tvare ženského torza, kvetu či hlavy psa, ktoré sa objavili v zásadných scénach filmu. „Dal mi obrovskú príležitosť ukázať a využiť všetko, čo som sa za desaťročia v skle naučil a jeho náročné objekty ma doslova vybičovali k tomu, aby som zo seba vydal to najlepšie, čo môžem,“ vyjadril sa o spolupráci s Dexterom Jiří Pačinek.

 

Ten sám však patrí medzi najuznávanejších odborníkov vo svojom odbore. Hoci nemal v rodine žiadneho sklára, toto nádherné remeslo ho už v detstve absolútne očarilo a rozhodol sa mu venovať naplno. Po získaní množstva skúseností si v roku 2007 postavil vlastné štúdio a keď mu prestalo svojou kapacitou stačiť, otvoril si rovno skláreň.

Dnes kvôli nej do neveľkej obce Kunratice u Cvikova mieri množstvo zvedavcov. V bývalej traktorovej stanici a koniarni môžu od roku 2015 na vlastné oči vidieť, ako vlastne nádherné výtvory zo skla vznikajú. K dispozícii je však aj predajná galéria a dva úplne unikátne priestory – Krištáľový chrám (klasicistický kostol, kde je inštalovaných vyše 300 sklenených objektov) a Krištáľová (Sklenená) záhrada.

Otvorený parkový priestor pri sklárni je plný nádherných farebných diel zo skla, ktorými sa môže prísť pokochať ktokoľvek dňom i nocou. A vždy vyzerajú inak! Z vlastnej skúsenosti vieme, že toto miesto rozhodne za návštevu stojí – desiatky sklenených rastlín a zvierat vytvárajú farebnú nádheru, ktorá vás zavedie doslova do iného sveta.

V tomto čarovnom kúte Česka si však milovníci skla prídu na svoje aj na ďalších miestach. Tak ako porcelán patrí k Meißenu, whisky k Škótsku alebo levanduľa k Provensálsku, identitou a esenciou Libereckého kraja na severozápade krajiny je práve tento krehký materiál. Produkujú ho tam už viac ako 700 rokov a rôzne poháre, lustre, bižutériu, šperky alebo vianočné ozdoby vyrába viac než 2,5 tisíc firiem!

Vďaka unikátnemu projektu Libereckého kraja s príznačným názvom Krištáľové údolie dnes môžete až do 70 z nich nazrieť osobne, prípadne si dokonca sami niečo vyrobiť. Ich návštevu zvládnete aj počas dovolenky – napríklad priamo v Krkonošiach sídli firma Rautis, ktorá sa po celom svete preslávila výrobou vianočných ozdôb zo sklenených fúkaných perličiek, ktoré sú dokonca zapísané na zozname UNESCO.

V samotnom srdci hôr potom môžete navštíviť Sklárnu a Minipivovar Novosad & Syn Harrachov, najstaršie nepretržite fungujúcu skláreň na svete, ktorá bola založená už v roku 1712. Popri tradičnej výrobe fúkaného skla tam môžete vidieť aj dodnes funkčnú historickú brusiareň z roku 1895 poháňanú vodnou turbínou či sklársky skanzen s vyše 5000 exponátmi.

Počas prehliadky sa môžete priamo v sklárni osviežiť pivom či iným nápojom alebo jedlom, sledujúc pod sebou sklárov pri práci. Podobný koncept ponúka napríklad aj Sklárska krčma v Lindave alebo Novotný Glass v Novom Bore. My sme však v tomto mestečku navštívili iný unikát – sídlo preslávenej spoločnosti LASVIT, ktorej výrobky zdobia rezidencie, hotely, kasína či letiská po celom svete.

Firma využíva pôvodné 200-ročné drevenice, ku ktorým však pridala dve moderné novostavby – Čierny dom a Sklenený dom, ktoré sú metaforou tmy a svetla. Dnes v nich môžete obdivovať niektoré z výrobkov firmy - napríklad trofeje pre víťazov Tour de France, ceny Brit Awards či dokonca časť dvojice 20-tonových a 32-metrových drakov, ktoré boli vytvorené pre hotel na ostrove Saipan. Ich telá pokrýva 2,5 milióna krištáľov!

Samotnú výrobňu môžete navštíviť v neďalekej Lindave. Má názov Ajeto a vznikla zo stretnutia sklára Petra Novotného so slávnym architektom a výtvarníkom Bořkom Šípom. Pod jeho vedením tam od počiatku 90. rokov 20. storočia vznikali umelecké predmety v štýle talianskych majstrov z ostrova Murano. Niektoré kusy má vo svojej zbierke napríklad americký prezident Bill Clinton či spevák Mick Jagger.

Skláreň je prístupná verejnosti, a tak môžete na vlastné oči pozorovať, ako sa žeravá tekutá sklenená hmota mení v rukách sklárskych majstrov v krehkú krásu. Prácu so sklárskou píšťalou si tam dokonca môžete vyskúšať sami a vlastnú vázu či krígeľ potom vypáliť v peci, ktorá je v reštaurácie v areáli sklárne. Verte nám, že ak si túto nádhernú, no náročnú prácu vyskúšate sami, ani na na ten najobyčajnejší pohár už nepozriete rovnako ako predtým!

 

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa