Národné múzeum patrí k pokladom Prahy: Ničilo ho metro i armáda

2023-03-18 00:15:00 |   |    | 

Hlavné národné múzeá v zahraničných metropolách by mali byť povinnou zastávkou cestovateľov. Prostredníctvom nich sa dozviete najviac informácií o histórii jednotlivých krajín a taktiež objavíte najväčšie vzácnosti z ich historických zbierok. Často sú navyše situované v jedinečných budovách, tak ako je to i v prípade Národného múzea v Čechách.



 

Hlavná budova vyzerá rovnako ako v 19. storočí

Národné múzeum v Prahe je rozdelené do niekoľkých expozícií, ktoré sa nachádzajú v rôznych častiach mesta. Najnavštevovanejšia z nich je hlavná budova, ktorú postavili v 19. storočí. Práve v nej sa totiž začali písať dejiny múzea a predstavili v nej prvé exponáty z ich vzácnej zbierky. Múzeum dokončili v roku 1891 podľa návrhu architekta Josefa Hlávku.

Krátko po otvorení však prišli na to, že napriek svojej rozľahlosti nebude nová budova úplne postačujúca. Kvôli tomu neskôr rozšírili zbierku aj do novších priestorov. Časom počas opráv zasiahli do vzhľadu budovy, preto v novom miléniu padlo jedno dôležité rozhodnutie. Starú časť múzea kompletne zrekonštruovali a viac ju priblížili do tej podoby, aká bola na začiatku. Aj takýmto spôsobom chceli oživiť spomienky na vznik inštitúcie a uchovať kontrast medzi modernou a starou časťou.

 

Česká pýcha, ktorá počas dejín trpela

Budova múzea sa časom stala dominantou Prahy. Ľudia prichádzali do múzea i preto, aby si ju obzreli. Napriek tomu, že sa z nej stala česká pýcha, takmer ju v dvoch situáciách nedokázali uchrániť. Prvým problémom bola výstavba metra. Jedna z trás totiž prechádza i popri tejto historickej stavbe. Podzemné práce však neboli naplánované úplne dobre, preto pri nich došlo k poškodeniu vzácnej stavby.

Našťastie sa neskôr podarilo tieto problémy odstrániť. Národné múzeum utrpelo škody aj v roku 1968 počas vpádu vojakov Varšavskej zmluvy. Vtedy sa pred ním ostreľovalo a veľa guliek skončilo vo fasáde. Jamky po nich boli až donedávna viditeľné, aby tak boli mementom tejto doby. Neskôr sa ich však rozhodli počas poslednej rozsiahlej rekonštrukcie zahladiť novou fasádou.

 

Pozostáva z desiatich expozícií

Hlavná časť exponátov Českého národného múzea je sústredená do spomínaného prepojenia historickej a modernej budovy na Václavskom námestí. Okrem nej nájdete v Prahe ešte ďalších deväť iných expozícií. Tie sú rozmiestnené najmä v širšom centre. České múzeum hudby sa špecializuje na domácich klasikov a dejiny vývoja tunajšieho muzikantského štýlu.

Na Betlémskom námestí sídli výstava, ktorá sa zameriava na ázijskú, africkú a americkú kultúru. Ďalej je to Národopisné múzeum a pamätníky Jaroslava Ježka, Františka Palackého a na Vítkove. Dve expozície sú venované známym českým skladateľom. Jedna z nich vám priblíži život Antonína Dvořáka a druhá Bedřicha Smetanu. Pod správu Národného múzea patrí tiež lapidárium, ktoré je však dočasne pre verejnosť uzatvorené.

 

Od praveku po moderné dejiny

Najviac turistov sa pochopiteľne zaujíma o hlavné Národné múzeum. V ňom uvidíte niekoľko stálych a dočasných prehliadok. Z tých dočasných vás tento rok upúta napríklad výstava súťažných fotografií z Czech Press Foto, pozrite sa na rozprávanie o dobrodružstvách českých výskumníkov alebo zaujímavosti o kníhviazačstve.

Nemenej zaujímavé sú permanentné prehliadky. Na nich sa dozviete informácie o osídlení územia Českej republiky počas praveku. Postupne prejdete rôznymi časťami dejín až do nedávnej histórie. Zaujímavá je tiež prehliadka minerálov a unikátom sa stala chodba, ktorá spája starú budovu s novou. V nej vám zaujímavým spôsobom predostrú najvýznamnejšie momenty dejín.

 

Ten najkrajší výhľad z kupoly

Po rekonštrukcii sprístupnili verejnosti aj jedno zaujímavé miesto z múzea. Ide o kupolu, z ktorej si užijete jednu z najkrajších vyhliadok. Uvidíte odtiaľ napríklad hrad, centrum i viaceré historické dominanty. Lístky na prehliadky si môžete zakúpiť vopred online, čo vám uľahčí návštevu. Múzeum má k dispozícii modernú aplikáciu s interaktívnymi prvkami, ktorá vám okrem iného ponúka tiež bezplatné využitie audiosprievodcu.

 

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa