Jablonec nad Nisou preslávila krása bižutérie, uvidíte tam aj najdlhší náhrdelník sveta

2023-04-07 09:00:00 |   |    | 

Mapa v navigácii vás nasmeruje na severozápad Čiech, blízko budete mať mesto Liberec a obdivovať tu môžete krásu neďalekých Jizerských hôr a Maloskalska, ktoré rozšírilo chránenú krajinnú oblasť Český raj. Vašim konkrétnym cieľom však bude mesto s tradíciou. Presvedčíte sa, že Jablonec nad Nisou je síce mesto, ktoré sa spája s výrobou bižutérie a fúkania skla, ale objavíte tu toho ešte viac.



 

Jablonec nad Nisou vám napríklad predstaví v plnej kráse výnimočný secesný sloh, ktorý charakterizuje harmónia a dokonalosť a vy si ho tu môžete všimnúť napríklad na fasádach viacerých mestských budov. Dominantný je aj v interiéroch mestského divadla a Kostole Povýšenia Svätého Kríža. Ten spoločne s budovou dekanátu patrí k vrcholovým dielam architekta Josefa Zascheho a dnes je jednou z najvýznamnejších sakrálnych pamiatok v Čechách.

Aj najstaršia stavba mesta je cirkevnou pamiatkou. Ide o barokový Kostol sv. Annny priamo v centre mesta. Jeho pôvodné zariadenie je síce minulosťou, ale v súčasnosti tu môžete zájsť napríklad na výstavu či koncert.

Dominantou mesta je však kostol Najsvätejšieho Srdca Ježišovho a radnica, typická funkcionalistická budova, ktorá tento rok oslavuje už 90 rokov od uvedenia do prevádzky. V jej interiéri nájdete dokonca tradičný výťah paternoster. Až do veže radnice vás síce neodvezie, ale vystúpať si tu „po svojich“ sa oplatí. Budete mať nádherný výhľad na mesto a Jizerské hory.

Hľadať pohľadom môžete aj jabloneckú priehradu Mšeno. Táto obľúbená lokalita ponúka veľa možností na šport i oddych. V lete si tu môžete zabicyklovať alebo sa len tak potúlať okolím, v zime zabežkovať. Tým, ktorí radi fakty, pridávame informáciu, že ide o jednu z najstarších mestských priehrad v strednej Európe.

V prípade Jablonca nad Nisou však musíme spomenúť aj úplne iné „naj.“  V druhej polovici 19. storočia sa totiž z nevýznamného sídla stáva centrum svetového obchodu a jedno z najbohatších miest v strednej Euópe. Začína sa tu totiž výrazným písmom písať história spracovania skla a výroby bižutérie, ktorá je tu zachovaná dodnes.

Krása figúriek, perál a perličiek, bižutérnych kameňov, gombíkov a ďalších produktov je svetový unikát, ktorý najlepšie spoznáte v jabloneckom Múzeu skla a bižutérie. A že tu s exponátmi vôbec  „netrochátria“ , o tom svedčí výber z približne 12 miliónov predmetov.

Expozíciu skla si prejdete pekne podľa časovej osi, ako sa táto produkcia vyvíjala historicky. Príbeh bižutérie je už postavený podľa typológie produktov, ktoré boli exportnými domami ponúkané. Zvlásť spoznáte perličkovú, kameňovú či kovovú aj ďalšiu bižutériu.

Milujete Vianoce? Tu ich majú po celý rok. Tretia, nová zážitková expozícia prezentuje výrobu vianočných ozdôb. Poznali ich dokonca aj na newyorskom Manhattane, v spoločnosti McDonald a špeciálna séria potešila záchranárov, ktorí zasahovali 11. septembra 2001 pri páde newyorských dvojičiek.

Všetky expozície sú priebežne dopĺňané o nové prírastky. Spokojne teda môžete na návštevu zájsť s odstupcom času aj viackrát. Vždy objavíte niečo nové. Čo ale určite objavíte vždy, sú isté unikáty múzea. Guinessova kniha rekordov napríklad píše o najdlhšom náhrdelníku sveta. Meria rovných 220 metrov a je zložený z 9 244 kusov perál. Chodbu jabloneckého múzea zdobí od mája roku 1994.

Originálnu sklenenú fontánu, ktorú tu uvidíte tiež, neprehliadli ani na svetovej výstave  v Paríži v roku 1925, kedy jej udelili cenu Grand Prix. Jedinečnou je napokon aj čierna bižutéria, ktorá má pripomínať čierny jantár. No a za obľúbenými náramkami Indov takzvanými bangle nemusíte do ďalekého sveta, ich rozmanitosť môžete v jabloneckom múzeu obdivovať tiež.

Jablonecké sklo a bižutéria je svetová a rovnako je svetové aj miestne múzeum. Expozícia, ktorá tu prezentuje celú škálu technológií, materiálov a jednotlivé obdobia výroby, v takom rozsahu k dispozícii nikde inde nenájdete.

 

 

Autor: © Zoznam/Eva Vašková

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa