Úžasná príroda, pamiatky aj jedlo: Dovolenka na Vysočine sa vám navždy vryje do pamäte

2023-06-07 12:01:00 |   |    | 

Jediné, čo tam nenájdete, je more. Inak má česká Vysočina v talóne úplne všetko, čo od príjemne strávenej dovolenky môžete očakávať – čarovnú prírodu, nádherné mestečká, vzácne pamiatky aj chutnú gastronómiu. To všetko len kúsok od Slovenska a v spoločnosti srdečných a pohostinných ľudí, kvôli ktorým sa budete chcieť vracať stále znova.



 

Kraj Vysočina leží na pomedzí Moravy a Českej republiky, takže je veľmi pohodlne dostupný aj zo Slovenska. Turistov láka vďaka nedotknutej prírode, kde sa pahorky striedajú s malebnými dedinkami a rybníkmi, ale aj množstvu architektonických skvostov. Vysočina je dokonca krajom s najvyšším počtom UNESCO pamiatok v Českej republike!

 

V stopách známych osobností

Malebné prostredie odjakživa lákalo aj slávnych, a tak sa v ich stopách po Vysočine môžete vybrať aj vy. V Polnej žila rok a pol spisovateľka Božena Němcová (1820-1862), ktorá sa práve na tomto mieste prvýkrát stretla s českou literatúrou a v mestečku sa jej narodila aj dcéra Theodora. Od dvoch do piatich rokov býval v priestoroch miestneho pivovaru aj ďalší slávny spisovateľ Bohumil Hrabal (1914-1997) a dodnes tam uvidíte jeho fotografie, ale napríklad aj ruksak, ktorý používal.

Len čosi vyše 30 kilometrov vzdialená Lipnice nad Sázavou sa zas stala miestom, kde prežil posledné roky svojho života Jaroslav Hašek (1883-1923), duchovný otec vojaka Švejka. V malebnom mestečku si ho pripomeniete na viacerých miestach – nádherným hradom kedysi slávny spisovateľ sprevádzal, v domčeku pod ním strávil posledné roky života aj zomrel, na miestnom cintoríne je pochovaný a „Hospodu“, kde takmer rok býval, dnes vedie jeho pravnuk.

Ak vás viac než literatúra zaujíma hudba, potom vás pozývame do Jihlavy. V meštianskom dome neďaleko centrálneho námestia strávil detstvo a mladosť svetoznámy skladateľ Gustav Mahler (1860-1911) a dnes v ňom nájdete zaujímavú expozíciu o jeho živote a diele. No a milovníci filmového umenia si zas počas ciest Vysočinou spomenú na kultový film Marečku, podejte mi pero! Humpolec, kam sa podľa legendárnej hlášky odsťahoval Hliník, a Kojčice u Pelhřimova, odkiaľ pochádzal Plha v podaní Josefa Kemra, totiž delí iba 13 kilometrov!

 

Pamiatky svetovej úrovne

Osobnosťou, ktorá sa výrazným spôsobom podpísala pod podobou Vysočiny, je však aj najvýznamnejší český barokový architekt Jan Blažej Santini (1677-1723). Ten sa preslávil svojim jedinečným štýlom, nazývaným baroková gotika, v ktorom vytvoril niekoľko výnimočných stavieb. Za všetky spomeňme benediktínsky kláštor Želiv, cintorín a zámocký areál v Žďári nad Sázavou a predovšetkým pútnický kostol sv. Jána Nepomuckého na Zelenej hore nad mestom.

Ide o skutočne originálnu stavbu, kde zaujímavo tvarovaný prstenec ambitov (klenutých chodieb) obklopuje kostolík na pôdoryse v tvare pentagramu s hviezdami na cípoch. Aj v interiéri nájdeme viacero odkazov na číslicu päť. Kostol má päť vstupov, päť bočných kaplniek aj päť anjelov na hlavnom oltári. Kostol sv. Jána Nepomuckého sa v roku 1994 stal súčasťou Svetového kultúrneho dedičstva.

Na zozname UNESCO sú však zapísané ešte dve perly Vysočiny. Priam rozprávkový Telč sa tam dostal vďaka výnimočne zachovanému renesančnému námestiu a zámku, Třebíč zas kvôli súboru židovskej štvrti, židovského cintorína a románsko-gotickej baziliky sv. Prokopa, ktoré sú unikátnym príkladom blízkeho spolužitia kresťanskej a židovskej kultúry od stredoveku do 20. storočia.

 

Keď vás chytí „mlsná“

Dovolenka na Vysočine však ulahodí aj vašim chuťovým pohárikom. Fantastickú kulajdu, sviečkovú na smotane, guláš či poctivé remeselné pivá môžete dokonca ochutnať priamo na miestach, kde sa písala história. Napríklad v lipnickom hostinci, kde býval Jaroslav Hašek, alebo v polnickom pivovare, kde niekoľko rokov prežil Bohumil Hrabal.

Počas návštevy Polnej by ste však mali ochutnať najmä unikátnu miestnu špecialitu, tzv. mrkvánky (mrkvance), ktoré vraj očarili aj maliara Mikoláša Aleša. Tradičné pečivo z kysnutého cesta naplnené mrkvou je tu natoľko obľúbené, že sa v meste už od 18. storočia každoročne koná podujatie Mrkvancová pouť. Domáci si počas nej nad vchod vešajú mrkvu a súťažia o tie najlepšie koláče z tejto zeleniny.

Ak patríte medzi fajnšmekrov, rozhodne by ste nemali vynechať ani návštevu Bistrot de Papa v Horních Dubenkách. Miesto si však radšej rezervujte niekoľko týždňov, ba až mesiacov vopred, na prvý pohľad nenápadná vidiecka reštaurácia totiž býva stále obsadená. Jedlo tam pripravuje francúzsky majiteľ Rémi Delacroix, ktorý v minulosti varil v dvoch michelinských podnikoch, a verte nám - je to poznať. Také fantastické delikatesy len tak hocikde neochutnáte!

 

Pohladenie na tele i na duši

Skvelým a originálnym jedlom sa môže pochváliť aj rezort sv. Kataríny. Tentoraz však pomyselne pocestujete ešte ďalej, hotel v srdci Vysočiny je totiž známy vďaka autentickej ajurvéde, a tak sa aj zdravé delikatesy pripravujú pod dohľadom odborníkov priamo z Indie alebo Srí Lanky.

Rezort leží na mieste pôvodných Kúpeľov svätej Kataríny, kde kedysi ako lekár pôsobil aj otec bratov Čapkovcov či strýko Franza Kafku. Liečivá voda z miestneho prameňa sa využívala na úľavu od rôznych ochorení tela, dnes sa tam však už zameriavajú aj na moderné neduhy duše.

Na údajne druhom najzdravšom mieste v Českej republike môžete obnoviť vnútornú harmóniu vďaka ajurvéde, prechádzkam, jazde na koni alebo oddychu vo fantastickom wellness centre. Zdravé jedlo, čistý vzduch a veľa pohybu vám uberie na hmotnosti, zvýši energiu a pridá radosť do života. Presne ako dovolenka na Vysočine!

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa