Náš prezidentský palác má dvojča: Nájdete ho v maďarskom zámku Gödöllö

2015-09-26 07:00:00 |   |    | 

I Maďarsko sa môže pochváliť rovnako veľkým počtom nádherných zámkov, ako i naša krajina. Jedným z nich je i Gödöllö, ktorý sa preslávil ako obľúbené miesto cisárovnej Sissi. Nachádza sa približne hodinu a pol cesty od Komárna. Môžete k nemu prejsť diaľnicou od Budapešti a spojiť si to tak s návštevou oboch týchto krásnych lokalít. Zámok je pre našincov známy i ďalším zaujímavým faktom. Má rovnakého autora ako i náš súčasný prezidentský palác, vďaka čomu ho nazývajú malou dvojičkou maďarského predchodcu.



 

Výletná rezidencia

Zámok Gödöllö nájdete v rovnomennom mestečku. Ide o krásnu rezidenciu z 18. storočia, ktorá mala skôr reprezentatívne účely. Jej autorom a prvým vlastníkom bol Antal Grassalkovich. Postavený je v barokovm štýle a svojim precíznym prevedením slúžil ako vzor pre viaceré paláce vo vtedajšom Uhorsku. Od prvého momentu bol stavaný ako výletná rezidencia. Na tieto účely ju používal aj cisársky pár František Jozef I. a Sissi. Po smrti týchto panovníkov však nastali v Gödöllö ťažké časy. Isté obdobie slúžil ako kasárne, kedy sa jednotlivé miestnosti mimoriadne zničili. Navyše tam neskôr vybudovali sociálny dom a až po tomto neľahkom období sa dostal do rúk organizácie, ktorá ho začala postupne renovovať. Jednotlivé miestnosti sa snažili prerobiť v identickom štýle, ako boli zariadené počas slávnych čias. Do jednej z miestností vložili 3D premietačku, vďaka ktorej sa môžete vernejšie presunúť do minulých časov. Časť miestností bola uspôsobená na reprezentatívne účely, kde sa organizujú rôzne podujatia a môžu sa tam konať aj zasadnutia politikov.

 

Sissi ho zbožňovala

Najobľúbenejším návštevníkom tohto zámku bola nepochybne cisárovná Sissi. Obyvatelia Gödöllö ju milovali. Bola pre nich slniečkom, ktoré im spestrovalo všedné dni. Gro výstavy je taktiež venované tejto panovníčke. Dozviete sa viacero faktov z jej života a kuriozít, ktorými je jej život opradený. Vedeli ste napríklad, že táto panovníčka venovala väčšiu časť dňa iba svojmu zovňajšku? Vstávala veľmi skoro, začala najprv úpravou vlasov, obliekaním a líčením. Často sa prezliekala a prispôsobovala tomu aj svoju vizáž. V priestoroch Gödöllö si môžete pozrieť aj jej fotografie a podľa svojich kritérií zistiť, či bola naozaj tak vychýrenou krásavicou. Sissi na zámku vychovávala aj svoje deti. Na vidieku sa ukrývali pred horúcim letom, ale aj pred očami zvedavcov z kráľovského dvora. Cisárovná sa tam cítila byť sama sebou, neviazaná protokolom a so slobodným duchom v srdci.

V týchto časoch mali priestory zámku viac ako 130 komnát. Postupne však kvôli zmenám prišli o veľkú časť z nich. V súčasnosti sa postupne pracuje na ich renovovaní, no v pôvodnom stave je len malá časť z nich. Jednou z najkrajších miestností je i sála určená na vítanie hostí a taktiež na organizovanie rôznych podujatí. Dômyselné zlaté zdobenie naviazalo na pôvodný barokový štýl a právom navrátilo jednotlivým miestnostiam zabudnutú slávu. Okrem stálej výstavy na zámku vždy hostia aj menšie dočasné o dejinách Maďarska. Súčasťou objektu je aj obchodík s výrobkami z výlučne tunajších zdrojov a taktiež malá sympatická historická kaviareň.

 

Centrum kultúry

Po rekonštrukcii a oživení slávy tohto objektu sa mu jeho majitelia snažia vdýchnuť nový život a dodať mu tú pôvodnú pompéznosť. Jednou z možností je i organizovanie rôznych kultúrnych podujatí. Gödöllö tak znova ožíva a stáva sa centrom kultúrneho života tunajšieho regiónu. Pravidelne sa tam organizujú rôzne koncerty vážnej hudby. Usporadúvajú tam rôzne literárne stretnutia, prezentujú viaceré výnimočné projekty. Niekedy sa tam organizujú aj rôzne divadelné predstavenia, odkrývajú sa úryvky z dejín zámku a časť osláv sa často presúva aj do priľahlého krásneho parku. Naplánujte si preto jeho návštevu práve v čase takýchto zaujímavých podujatí.

 

Tipy na výlety v okolí

Priamo v Gödöllö si môžete pozrieť ešte aj tunajšie arborétum. Je plné vzácnych drevín a nádherných kvetov. Mesto nie je veľmi veľké, no má príjemné centrum. Približne 40 minút odtiaľ sa nachádza skanzen Szentendre, v ktorom si môžete pozrieť aj domčeky z našich lokalít. Jeho súčasťou sú aj praktické ukážky remesiel prispôsobené jednotlivým obdobiam. Ideálnou voľbou je skombinovať návštevu Sissinho zámku s pobytom v Budapešti. Tam si môžete pozrieť množstvo múzeí a galérií. Nezabudnite sa prejsť ani starým mestom a hradbami, kde nájdete kostol, v ktorom boli korunovaní panovníci. Výnimočnou návštevou je aj prehliadka parlamentu, ktorá je bezplatná. Prejdite sa aj centrom a zájdite si na vynikajúcu ťahanú štrúdľu, pohár vína a ochutnajte aj tradičné jedlá. V blízkosti centra sa nachádza aj Tropicárium s rôznymi exotickými živočíchmi. Keď pôjdete do Budapešti vlakom, prezrite si aj nádhernú historickú stanicu.

 

Zdroj/autor: kiralyikastely.hu, visitbudapest.travel, tripadvisor.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa