Najväčší kúpeľný komplex Európy so stredomorskou plážou nájdete uprostred maďarskej pustatiny

2016-06-13 08:00:00 |   |    | 

Hnedá voda pre zdravie a priezračne modrá pre príjemný relax a prázdninové dobrodružstvá, to všetko nájdete v termálnom regióne Maďarska.



 

Štvrtina miest v Maďarsku, ktoré majú certifikovanú termálnu liečivú vodu sa nachádza v oblasti maďarskej veľkej nížiny.  Východná časť Maďarska okrem toho, že je domovom viacerých blahodarných liečebných kúpeľov, ponúka aj najviac zážitkových kúpeľov, letných kúpalísk a aquaparkov pre dokonalý relax, osvieženie a zábavu pre celú rodinu.  Bazény zásobuje vyše 200 termálnych prameňov a väčšina z nich je v prevádzke počas celého roka.

Najvyhľadávanejšou dovolenkovou destináciou regiónu je kúpeľné mestečko s mediteránskou atmosférou a ľubozvučným názvom Hajdúszoboszló. Nazývajú ho aj Mekkou reumatikov. Hnedastá farba vody je spôsobená vysokým obsahom jódu a ostatných minerálnych látok, pre ktoré sa termálna voda nazýva tekuté zlato. Vybrať si môžete z viac ako 40 procedúr vrátane  lekárskeho dohľadu.

Spoľahlivé zdroje uvádzajú, že najväčší kúpeľný komplex v Európe je vybudovaný práve v meste Hajdúszoboszló a zahŕňa liečebné kúpele, kúpalisko, Aquapark a zážitkové kúpele Aqua-Palace.

Bazény sa rozkladajú na ploche viac ako 30 hektárového parku, ktorý je otvorený od 1 .mája do 30. septembra. Komplex 13 bazénov ponúka príjemný zážitok s veľkým množstvom výberu pre všetky vekové kategórie. Stredomorskú atmosféru zaručuje piesčitá pláž, pirátske lode, maják a rady paliem a je tu aj bazén s umelými vlnami.

Aquapark je rajom pre milovníkov tobogánov. Nájdete tu štvormiestnu kĺzačku, kamikadze, čiernu dieru, divokú vodu, gigantický tobogan, Niagaru, tornádo. Pre deti mladšie ako 10 rokov odporúčame mini kĺzačky, vodný hrad a prúdiacu rieku.

Nevynechateľnou atrakciou je kryté zážitkové centrum Aqua-Palace, ktoré ponúka na ploche 15 000 m2 zábavu na celý deň. Exkluzívne bazény sa delia podľa témy na tropické, rímske, morské kúpele, kúpele v ľadovej jaskyni, kinokúpele, kúpele na rieke Ganga. Dokonca si tu môžete aj zasurfovať. V budove Vás čaká aj svet sáun a wellness procedúr.

V časti detský svet vítajú batoľatá  baby bazény, roztomilé postavičky zvierat a zážitkové prvky. V celom areáli venujú  výnimočnú starostlivosť najmenším návštevníkom a ponúkajú pohodlie a služby pre rodiny s deťmi.

V regióne okrem Hajdúszoboszló sa nachádzajú ďalšie dve lokality  kvalifikované ako liečebné miesto - Debrecen a Nyíregyháza a množstvo menších kúpeľov, ktoré takisto nezaostávajú v liečivej sile vody, v kvalite služieb a zážitkových prvkov pre rodiny.

Veľká maďarská nížina je kúpeľným rajom pre deti – v Makó v kúpeľnej katedrále s cibuľovými motívmi  deti čaká dobrodružný svet Robina Hooda, v mediteránnych kúpeľoch Aquaticum Debrecín sa zabavíte medzi živými palmami a banánovníkmi, v slnečných kúpeľoch Szeged nájdete najdlhšiu vodnú šmykľavku, v Cserkeszőlő najdlhšiu plachtovú šmykľavku a v hradných kúpeľoch Gyula sa môžete dokonca šmýkať aj smerom hore. V Sóstógyógyfürdő Nyíregyháza okrem krytých zážitkových  kúpeľov Aquarius si užijete leto aj v parkových kúpeľoch a v prírodnom jazere. Nevynechajte ani kúpele v mestách Kecskemét, Tiszakécske, Kiskunmajsa, Orosháza Gyopárosfürdő , Balmazújváros, Hajdúböszörmény, Hajdúnánás, Dračie kúpele Nyírbátor, Mórahalom a vlastne v tomto regióne bazény s termálnou vodou rastú doslovne za každým rohom.

Vodný svet bazénov môžete vystriedať vodnými dobrodružstvami na rieke Tisa, môžete sa venovať ekoturistike či cykloturistike alebo zažiť jedinečný pocit nekonečnej slobody na najväčšej súvislej trávnatej rovinatej ploche Strednej Európy. Národný park Hortobágy, alebo ako ho vo svete poznajú - pusta,  je súčasťou Svetového dedičstva UNESCO. Nevynechajte ani návštevu kultúrnych pamiatok, skanzenov, dobrodružných a zooparkov. Tento región je vyhľadávanou dovolenkovou destináciou nielen pre vodné zážitky, ale očarí Vaše zmysly aj svojou gastrokultúrou, neopakovateľnými chuťami a parádnymi festivalmi.

Leto 2016 v termálnom regióne Európy – V každej kvapke zážitok!

www.madarsko.sk/termal

 

Zdieľať článok na Facebooku


Zdroj: PR správa
Zdroj: PR správa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa