Manuál pre Balaton: Strávte 10 dní pri „maďarskom mori”

2017-06-05 00:00:01 |   |    | 

Ten, kto sa v minulosti dostal na dovolenku ku Balatonu, bol šťastným človekom. Po páde režimu si však Slováci „maďarské more“ spájali práve s touto nelichotivou érou a úplne na neho zanevreli. No po rokoch začínajú Balaton objavovať znova a využívajú ho nielen na krátke víkendové pobyty, ale aj na dlhšie dovolenky. My sme vám pre inšpiráciu pripravili desaťdňový itinerár, pomocou ktorého prejdete okolo celého jazera a navštívite viacero zaujímavých miest.



 

1. a 2. deň

Našu cestu začneme z Bratislavy a presunieme sa k západnej časti Balatonu. Ak pochádzate z východu Slovenska, môžete začať na východnom cípe a prejsť si jednotlivé zastávky z tejto strany. Tak nebudete musieť zbytočne nadchádzať niekoľko kilometrov a prejdete rovnakú trasu.

Prvá zastávka povedie do kúpeľného mesta Hévíz. Cesta trvá dve a pol hodiny a odporúčame vám vyštartovať hneď ráno, aby ste tak získali ďalší deň k dobru. Zájdite si do blízkeho mesta Keszthely, kde sa môžete osviežiť kúpaním v Balatone. Prístup na pláže a malé móla je priamo od hotelových rezortov. Ak by ste nechceli celý deň iba leňošiť, navštívte kaštieľ Helikon s rozsiahlym parkom a peknou fontánou. Ide o druhý najväčší kaštieľ v Maďarsku, ktorý prešiel rozsiahlou rekonštrukciou a aktuálne má k dispozícii až 101 miestností, ktoré slúžili pre panstvo a poddaných.

Druhý deň už začnite v Hévíz. Ak ste sa tam vybrali počas víkendu, istotne zájdite na domáce farmárske trhy. V meste sa nachádza príjemná promenáda a historický kostol. Hlavným lákadlom sú termálne kúpele. Tunajšie jazero pomáha pri liečbe kožných problémov, ťažkostí s pohybovým aparátom a výpary z vody sú výborné aj na dýchacie problémy. Po vstupe do areálu sa môžete tešiť na mnoho atrakcií, ktoré vám pripravia celodenný program pre rodinu. Ak by ste chceli viac súkromia, v okolitých hoteloch ponúkajú malé wellness centrá s rovnakou vodou a objednať sa môžete aj na masáže a skrášľujúce procedúry.

 

3. deň

Tretí deň vám prináša prvú alternatívu. Celý program sa bude odohrávať v mestečku Szigliget a jeho okolí, ktoré je od Hévíz vzdialené iba 25 kilometrov. Čiže ak sa ešte nechcete naťahovať s batožinou, môžete zostať bývať v pôvodnom ubytovaní. No ak chcete spoznať novú lokalitu, presuňte sa do tohto mesta, odkiaľ budete na druhý deň pokračovať ďalej. V Szigligete si môžete pozrieť dve zaujímavé historické pamiatky. Hlavnou atrakciou je rozsiahla zrúcanina hradu, ktorá sídli na kopci s vynikajúcou vyhliadkou až priamo na jazero. Druhou je starobylý kostol Avas, ktorý je od hradu vzdialený približne 20 minút chôdze. Večer vám istotne padne vhod oddych pri Balatone, keď sa popri brehu nachádza niekoľko reštaurácií s tradičnou gastronómiou.

 

4. a 5. deň

Pred nami je trošku dlhší presun, no ani ten nebude trvať viac ako hodinu. Naša cesta nás zavedie do Tihany, kde vás už z diaľky privíta príjemná vôňa levandule. Jeden deň si tam vyhraďte iba na oddych. Vstup na pláže Gödrös a Somos je bezplatný, stačí vám už len rozložiť deku, slnečník a užiť si fantastický deň pri vode. Okrem plávania vám domáci ponúkajú aj možnosť plavby na malých jachtách a prenájom vodných bicyklov.

Na druhý deň sa potom už oddýchnutí môžete pustiť do spoznávania tunajších atrakcií. Najobľúbenejšie z nich sú levanduľové polia a predaj produktov vyrobených z aromatickej byliny. Istotne nevynechajte ani návštevu historického opátstva, odkiaľ sa vám naskytne nádherný výhľad na celé okolie. Po krátkej prestávke je opäť otvorený aj historický skanzen a pokiaľ by ste radi videli aj nejakú turistickú chuťovku, zájdite si do Barátlakások, kde sa nachádzajú historické pútnické obydlia z 11. - 14. storočia, ktoré boli vybudované v skalách.

 

6. deň

Pred ďalším výletom môžete opäť zostať bývať v Tihany alebo sa presuňte do ďalšieho mesta Balatonfüred. To vás privíta príjemnou prímorskou atmosférou, kde si opäť môžete prenajať jachtu a pozrieť sa na mesto z inej perspektívy. Ak ste fanúšikmi námorníctva a jachtingu, istotne vás poteší múzeum, ktoré sa nachádza priamo pri brehoch jazera. V meste nájdete viacero historických budov, ktoré kedysi patrili napríklad rodinám Széchenyiovej a Esterházyovej. Niektoré z nich slúžia na verejné účely, keď sa v bývalom dome Esterházyovcov nachádza nemocnica. V meste nájdete niekoľko liečivých prameňov, z ktorých najznámejší je Kossuthov prameň v blízkosti nemocnice.

 

7. a 8. deň

Teraz sa presuniete na južnú stranu Balatonu a na výber máte z dvoch ciest. Buď pôjdete dlhšou trasou popri jeho pobreží a vychutnáte si príjemne scenérie, alebo využijete netradičnejšiu formu dopravy, keď sa aj s autom prepravíte na druhý breh trajektom. Na konci tohto dobrodružstva sa nachádza mesto Siófok. To je známe ako prvé prístavné mesto na Balatone, ktoré ponúkalo služby pre pasažierov. Prví ľudia sa tu nalodili na osobnú loď  už v roku 1846 a odvtedy práve z tohto miesta môžete využiť služby rôznych prehliadkových lodí, ktoré vás prevezú po časti jazera.

Siófok ponúka tiež niekoľko zaujímavých atrakcií, ktoré sa vám postarajú o bohatý dvojdenný program. Najvýznamnejšou z nich je 45 metrov vysoká vodná veža z roku 1912, v ktorej teraz sídli turistické informačné centrum. V meste sa nachádza tiež niekoľko kostolov z 18. a 19. storočia. Ak si chcete oddýchnuť v obklopení prírody, vyberte sa na prechádzku do záhrady ruží. V tejto oblasti sa nachádza aj niekoľko rybníkov určených na rybolov. Zabudnúť nemôžeme ani na historické centrum a množstvo cenných sôch, ktoré sa nachádzajú po celom meste.

 

9. a 10. deň

Posledné dva dni si už rezervujte pre oddych. Päťdesiat kilometrov od Siófoku sa nachádza mesto Fonyód. Nachádza sa v ňom malý prístav a niekoľko pláží pre turistov. Môžete sa tešiť hlavne na oddych a vynikajúcu maďarskú kuchyňu. Ak máte chuť ešte na kúsok histórie, vyberte sa do etnografického múzea, niektorého z historických kostolov alebo sa prejdite po jednej z troch hlavných vychádzkových trás, ktoré vedú hlavne popri pobreží. V posledný deň vás potom čaká cesta domov, ktorá trvá menej ako tri hodiny.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.0/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa