Menšie dvojča slávnej atrakcie: Verziu Pamukkale nájdete aj v susednom Maďarsku

2018-10-02 12:00:00 |   |    | 

Počas dovolenky v Turecku si hostia najčastejšie volia ako fakultatívny výlet netradičné biele travertínové jazierka Pamukkale. Málo Slovákov však vie, že podobnú nádheru máme aj neďaleko našich hraníc. V maďarskom Egerszalóku nájdete presne takú istú atrakciu, ktorá vznikla vplyvom termálnych vôd, ktoré tam vyvierajú.



 

Prameň objavili pri hľadaní ropy a plynu

Ku Egerszalók sa pohodlne dostanete aj zo Slovenska, takže si tam môžete naplánovať denný výlet alebo víkendový pobyt. Nachádza sa pri meste Eger, od Košíc je vzdialený dve hodiny cesty, od Bratislavy tri a pol hodiny. K samotnej liečivej vode sa tam dostali úplnou náhodou. V roku 1961 chceli nájsť ropu alebo plyn, namiesto toho sa však dostali k prameňu, pri ktorom nakoniec vytvorili studňu. Druhú potom vykopali v roku 1987. Vtedy sa ich rozhodli pomenovať a zasvätiť svätej Márii a Vendelínovi, ktorý je patrónom životného prostredia. Neskôr na tomto mieste postavili hotel, ktorý ponúka kúpeľnú liečbu.

 

V jazierkach sa neokúpete

Najväčším ťahákom Egerszalóku je obrovská biela skala s malými jazierkami, ktorá sa rozprestiera takmer na jednej celej strane kopca. Tá vznikla vplyvom kontaktu minerálov z termálnej vody s vápencom, po ktorom steká. Domáci volajú tento útvar „soľná skala“. Súčasťou areálu sú aj umelo vybudované jazierka, ktoré majú pravidelnejší tvar. Podobné útvary sa okrem Maďarska a Turecka nachádzajú ešte aj v Amerike v Yellowstonskom parku. Napriek tomu, že jazierka vyzerajú veľmi romanticky, okúpať sa v nich nemôžete. Viaceré z nich sú veľmi malé, takže by ste sa d nich nevošli a navyše po skalách steká voda s teplotou nad 60 stupňov, takže nie je možné sa do nej posadiť.

 

Dobrá na kožné problémy

Tunajšie kúpele vyriešili problém s vysokou teplotou postupným ochladzovaním prameňov. Vďaka tomu môžu vodu napustiť do sedemnástich bazénov, ktoré sú určené na plávanie alebo na terapeutické účely. V druhom prípade je teplota vody vyššia a ide len o sedacie kúpele, ktoré sú dobré pre zdravie. Kúpele Egerszalók sú známe vďaka dobrému vplyvu na niektoré zdravotné problémy. Vysoký podiel síry vo vode ich pasuje medzi najlepšie termálne pramene vhodné na liečenie kožných chorôb. Voda veľmi dobre pomáha pri ekzéme, akné a psoriáze. Jej zloženie si užijú aj ľudia bez zdravotných ťažkostí, ktorí majú po pár kúpeľoch jemnejšiu a hladšiu pleť. Vo vode sa nachádza aj magnézium a sodík, vďaka čomu poskytuje úľavu pri bolestiach kostí, kĺbov a pri svalovej únave.

 

S dôrazom na neobyčajnú skalu

Po objavení liečivých prameňov bola táto oblasť dlho opustená. Slúžila len ako zaujímavosť pre domácich obyvateľov a neskôr pritiahla aj turistov, ktorí sa chodili pozerať na tento prírodný zázrak. Až v deväťdesiatych rokoch minulého storočia dostala voda certifikát o liečivých účinkoch. Následne sa tam rozhodli postaviť kúpele, ktoré obmedzili vstup do areálu. Štvorhviezdičkový hotel aj s jeho kúpeľnou časťou sú navrhnuté tak, aby ste z každého miesta mali skvelý výhľad na skalu. Veľmi obľúbené je najmä kúpanie vo vonkajších bazénoch, keďže vtedy ste k vzácnym kaskádam najbližšie. V kúpeľnej časti majú hostia k dispozícii niekoľko typov bazénov. Najcennejšie sú sedacie s termálnou vodou. Pre deti je pripravený zážitkový bazén s atrakciami. Súčasťou ponuky je viacero druhov procedúr, pri ktorých sa využíva liečebná sila prameňov a používajú sa rôzne relaxačné metódy. Ak máte záujem, môžete si zakúpiť len vstup do wellness centra s kúpeľmi.

 

Úrodný kraj dobrého vína

Okolie mesta Eger je známou vínnou oblasťou. Pochádza odtiaľ obľúbené červené víno s plnou chuťou a jasnou farbou. Menšie zastúpenie majú tiež svetlé odrody viniča. Biele a červené víno sa vyrába z podobného hrozna, ako sa pestuje vo francúzskom Bordeaux. Za jeho typickú chuť vďačia práve vápencovej pôde v okolí. Malé rodinné vinárstva ponúkajú ochutnávky vín, ale aj posedenia v csárdach s domácou kuchyňou. Návštevu kúpeľov tak môžete spojiť s takýmto gurmánskym programom. Špecifická pôda ponúka výborné podmienky pre pestovanie ovocia.

 

Zaujímavosti v okolí

Jaskynné domy – skaly v okolí Egerszalóku sa rozhodli využiť aj iným spôsobom. V 17. a 18. storočí do nich vyhĺbili jaskynné domy, ktoré sa používali ešte aj v 20. storočí. V súčasnosti sú vlastníctvom múzea a slúžia na prehliadku dejín tohto regiónu.

Demjén, podzemná stodola – tieto priestory sa podarilo v minulosti využiť na hospodárske účely. Pri Demjéne nájdete zaujímavý podzemný sklad, ktorý opäť vznikol vysekaním priestorov do skaly. Tie boli tak obrovské, že ich využívali ako stodolu a miesto na bývanie pre zvieratá.

Jazero Egerszalók – keď budete mať počas pobytu chuť na romantické prechádzky, zájdite si k jazeru Egerszalók. To sa v letnej sezóne využíva na rybárčenie, a preto je plávanie povolené len v niektorých častiach.

Demjén, pustovníkov dom – v lesoch pri Demjéne sa nachádza ďalšia unikátnosť. V minulosti si tam v skalách vyrobil svoj domov pustovník, ktorý chcel žiť ďalej od obydlí ostatných ľudí. V nenápadných dierach sa nachádzajú pozostatky jeho príbytku, v ktorom aj dnes jasne rozoznáte bývalú kamennú posteľ alebo ohnisko.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa