Štúrovo, Ostrihom a Vyšehrad – silná trojka na výlet za históriou

2019-01-16 00:00:01 |   |    | 

Štúrovo je vďaka známemu kúpalisku hojne navštevované najmä počas letných mesiacov. Je však aj vstupnou bránou k našim južným susedom - na skok to máte do malebného Ostrihomu aj Vyšehradu, ktoré sa významne spájajú aj s našou históriou. Táto silná trojica je preto ideálnou destináciou napríklad aj na jesenný víkendový výlet.



 

Štúrovo sa nachádza v juhovýchodnom cípe Podunajskej nížiny. Leží v najteplejšej oblasti Slovenska, kde prírodu dotvárajú rieky Dunaj, Hron a Ipeľ spolu s Kováčovskými kopcami. Oblasť bola osídlená už v dobe kamennej, počas rímskeho obdobia sa tu nachádzala strážna stanica Anavum. Prvá písomná zmienka o tomto území pochádza z roku 1075. Mesto vzniklo pravdepodobne spojením osád Nána a Kakath, tá druhá bola trhoviskom stredovekých kupcov z južnej a západnej Európy. V roku 1724 bola obec povýšená na mestečko s právom jarmoku, ktoré mu udelil kráľ Karol IV. Najznámejší trh bol na Šimona Júdu a táto tradícia trvá dodnes.

Medzi najznámejšie pamiatky mesta patrí most Márie Valérie spájajúci Štúrovo s maďarským Ostrihomom. Už v rímskom období tu fungoval brod a v čase Turkov bol vybudovaný pontónový most medzi dvoma brehmi Dunaja. V roku 1895 postavili nový most, ktorý dostal pomenovanie podľa dcéry Františka Jozefa I. Márie Valérie. Osudným sa mu stala 2. svetová vojna, keď stredné tri piliere mostu v roku 1944 vyhodilo do povetria ustupujúce vojsko. Obnovený a odovzdaný do užívania bol most znova až 11. októbra 2001.

Ďalšou známou pamätihodnosťou Štúrova je aj bronzová socha poľského kráľa Jána Sobieskeho. Postavená bola z verejnej zbierky pri príležitosti 325.výročia bitky pri Parkane a jej autorom je sochár Lajos Győrfi. Jednou z najobľúbenejších atrakcií je tiež miestne termálne kúpalisko Vadaš. Má 8 vonkajších a jeden krytý bazén. Termálna voda bola objavená v roku 1973 pri vŕtaní studne, má teplotu 39,7 °C.

Priam na skok to odtiaľto máte i do historického Ostrihomu, ktorý leží na druhom konci spomínaného mosta Márie Valérie. Podľa historických nálezov bolo územie mesta osídlené už od konca ľadovej doby, jeho prvými známymi obyvateľmi boli Kelti. Počas doby rímskej tu vzniklo významné pohraničné stredisko Panónia a od roku 1241 bol Ostrihom sídlom kráľov a cirkvi.

V roku 1543 však mesto obsadili Turci, ktorí tu zotrvali celých 150 rokov. Ostrihomské arcibiskupstvo bolo presťahované do Trnavy, ktorá sa tak stala kultúrnym a náboženským centrom Uhorska. Pod tureckou nadvládou zanikli mnohé historické pamiatky, až po ich odchode nastal skutočný rozmach mesta. Dominantou mesta je bazilika sv. Štefana, hrdo sa týčiaca na pahorku nad Dunajom. Predpokladá sa, že sa jedná o druhú najväčšiu baziliku na svete, hneď po bazilike vo Vatikáne. Na Hradnom návrší, kde leží, bolo v minulosti až sedem kostolov. Tie sa stali základom prekrásnej baziliky.

Jej stavba sa začala v roku 1822, kým vysväcujúci ceremoniál sa odohral 31. augusta 1856 a posledný uzáverový kameň položili v roku 1869. Celkovo teda výstavba trvala až 47 rokov. Bazilika je 118 m dlhá a 40 m široká, vnútorná výška kupoly je 71,6 metra a držia ju múry s hrúbkou 17 metrov! Priečelie baziliky zdobí osem 22 metrov vysokých stĺpov korintského štýlu.

Chrám mal nezastupiteľnú úlohu v maďarských dejinách, stalo sa z neho duchovné centrum celej krajiny. Na poschodí nájdete Arcibiskupskú klenotnicu, kde môžete obdivovať vzácnu zbierku stredovekých aj novších sakrálnych predmetov. Najstarším exponátom je oválny brúsený krištáľ, ktorý vyhotovili okolo roku 970.

Dôležitou súčasťou komplexu sú aj dve bočné kaplnky – Kaplnka sv. Štefana a Bakóczová kaplnka, ktorá pôvodne súvisela so starým kostolom z 11. storočia. Do chrámu sa môžete dostať pešo, prípadne výťahom.

V Ostrihome nevynechajte ani návštevu Primaciálneho paláca, ktorý bol postavený pre potreby ostrihomského arcibiskupa v neorenesančnom štýle. Okrem obytných priestorov sa tu nachádza aj knižnica, archív so vzácnymi písomnosťami a Kresťanské múzeum, ktoré sa pýši najbohatšou sakrálnou zbierkou na území Maďarska so vzácnymi dielami európskeho umenia od 13. storočia.

Esztergom (po maďarsky) je známy i svojimi trhmi. Konajú sa v stredu a piatok a nájdete na nich hlavne maďarské špeciality ako klobásy, salámy či štipľavé papričky. Zvlášť nádherné čaro má mesto v nočných hodinách, kedy je bazilika magicky osvetlená. Prejsť sa môžete aj historickými uličkami mesta, ktoré majú stáročnú minulosť.

Azda ešte väčší význam pre naše dejiny má ale 25 kilometrov vzdialené mestečko Vyšehrad (Visegrád), nesúce rovnaký slovenský názov ako známa štvrť v Prahe. Z Ostrihomu sa sem cestou popri Dunaji dostanete asi za pol hodinku. Neváhajte si však spraviť aspoň malú prestávku, v oblasti nájdete mnoho malebných prírodných zákutí aj niekoľko csárd, kde môžete ochutnať to najlepšie z lokálnej kuchyne.

Starobylé mestečko v ohybe Dunaja je nám známe najmä ako miesto vzniku Vyšehradskej skupiny (V4) v roku 1991. K historickému stretnutiu nesmierneho významu tu však došlo už v 14. storočí, keď na tunajší hrad presťahoval Karol Róbert z Anjou svoj kráľovský dvor. V roku 1335 (a opäť v rokoch 1338 a 1339) tam hostil poľského kráľa Kazimíra III. Veľkého a českého kráľa Jána Luxemburského, aby tu uzavreli dohodu ohľadom územného a majetkového vysporiadania.

Hrad, ktorý bol svedkom tak významných dejinných udalostí, môžete navštíviť dodnes. Dominuje mu stredoveká Šalamúnova veža s nádherným výhľadom na Dunaj, nás bude ale najviac zaujímať palác v neskorogotickom štýle (s prvými renesančnými detailmi na území strednej Európy). Ten dal v roku 1473 vybudovať Matej Korvín, ktorý Vyšehrad využíval ako svoje letné sídlo.

Ak patríte k milovníkom histórie, Ostrihom a Vyšehrad jednoducho musíte navštíviť.

     

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ako, Mária Hikelová

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa