Maďarský Jáger – mesto vína a termálnych kúpeľov

2019-02-01 12:00:00 |   |    | 

Maďarské mesto Jáger majú na dosah obyvatelia juhovýchodných miest Slovenska. Z Košíc ste tam len za dve hodiny, z Rimavskej Soboty to trvá ešte o tridsať minút menej. Práve preto sa stalo veľmi obľúbeným miestom na víkendové výlety, ktoré ponúkajú spojenie zaujímavej histórie so slávnymi vinicami a kúpeľmi.



 

Termálne kúpalisko a turecké kúpele

Slováci radi navštevujú Maďarsko kvôli ich termálnym prameňom. Liečivé kúpele alebo aspoň menšie kúpaliská nájdete v takmer každom malom mestečku. Jáger sa môže pochváliť hneď dvoma zariadeniami, kde ich vzácne pramene pomáhajú pri problémoch s pohybovým ústrojenstvom. Turecké kúpele pochádzajú zo začiatku 17. storočia a patria medzi významné historické pamiatky v meste. Pozostávajú zo šiestich bazénov, pričom ten hlavný je prvým pôvodným, ktorý postavili ešte počas tureckej invázie. I keď ho odvtedy niekoľkokrát renovovali, zachovali mu takú podobu. ako mal na začiatku. Nádhernou časťou kúpeľov je kupola, ktorá má mozaikovité zdobenie a je vykladaná drobnými pozlátenými kachličkami. Novšie termálne kúpalisko pochádza z roku 1934. Vyvierajú tam dva pramene, ktoré pomáhajú pri reume, chronických chorobách chrbtice a končatín a taktiež zlepšujú kvalitu pokožky. Okrem tradičných sedacích bazénov využívajú ich vody v plaveckom a protiprúdovom bazéne a vytvárajú z nich aj relaxačný vodopád.

 

Jágerská bazilika

Historickou dominantou mesta je impozantná katedrála, ktorá je tretím najväčším kostolom v krajine. Postavená je v neoklasickom štýle, vďaka čomu ešte viac kontrastuje s okolitou barokovou architektúrou. Hlavný vstup do baziliky chránia štyri významné sochy. Dve predstavujú bývalých maďarských kráľov a dve sú podobizňami apoštolov Petra a Pavla. Interiér je bohato zdobený freskami, pričom najkrajšie maľby nájdete na strope. V kostole sa nachádza kaplnka Panny Márie, ktorú vám sprístupnia na požiadanie. Ukrýva totiž kópiu vzácneho obrazu Madony z Máriapócs, ktorá údajne v minulosti ronila skutočné slzy. Po tomto objave ikonu premiestnili do Viedne a Maďarom zostala aspoň táto replika.

 

Jágerský hrad

Mesto Jáger vzniklo na pôde bývalého biskupstva, ktoré v období medzi rokmi 1001 a 1009 založil kráľ Štefan. V roku 1248 sa tam rozhodli postaviť pevnosť, ktorá mala chrániť celé územie a rozširujúcu sa usadlosť. Jágerský hrad má v maďarských dejinách veľmi významné postavenie. Turci po napadnutí krajiny postupne porazili obrany viacerých významných pevností. V roku 1552 nakoniec zaútočili aj na Jáger, ktorý sa však dlho úspešne bránil a urputne čelil nájazdom niekoľkotisícových vojsk a delostreleckej paľbe. Kvôli tomu sa stal symbolom maďarskej hrdosti a sily. V súčasnosti tam sídli mestské múzeum a každoročne v auguste tam organizujú spomienkové slávnosti na túto dôležitú bitku.

 

Minaret

V roku 1596 však Jáger kapituloval a stal sa súčasťou a zároveň najsevernejším bodom Osmanskej ríše. Kvôli tomu sa Turci rozhodli postaviť tam minaret, ktorý by dokazoval dominanciu ich kultúry a výhru, ktorú sa im podarilo nakoniec dosiahnuť. Po páde Turkov mesto obsadili Habsburgovci. Domáci obyvatelia chceli osláviť koniec rokov utláčania protestným zdemolovaním minaretu. No i keď na neho pripevnili niekoľko desiatok výbušnín, ten zostal stáť neporušený. Po tomto neúspechu sa s ním zmierili, prijali ho ako jednu z dominánt mesta a v novodobých dejinách ho začali využívať ako vyhliadkovú vežu na centrum a okolité vinice.

 

Lýceum s najkrajšou knižnicou

V meste sa nachádza významné lýceum, ktoré bolo sídlom prvej medicínskej školy v Maďarsku. V súčasnosti je tam zriadené astronomické múzeum, ktoré ponúka pohľad do histórie skúmania hviezd a vesmíru. Najkrajším bodom prehliadky je rozsiahla knižnica s niekoľkými tisícami výtlačkov vzácnych kníh a zväzkov. Pôvodne mala slúžiť pre univerzitu, Mária Terézia sa ale rozhodla neudeliť škole toto postavenie a do knižnice získala prístup aj široká verejnosť. Vďaka tomu sa stala druhou verejnou knižnicou v krajine.

 

Jágerské vinice

Egri bikavér je najznámejšou odrodou červeného vína, ktorá sa pestuje v Maďarsku. Pochádza práve z oblasti okolo mesta Jáger, ktoré niekedy prezývajú maďarským Toskánskom. V okolí sa nachádza množstvo malých súkromných viníc, ktoré vás pozvú na ochutnávku a zoznámia vás s ich klenotami. Zaujímavosťou je luxusný kemping, ktorý prevádzkuje jedna z jágerských vinárskych rodín. Vinica s netradičným ubytovaním je situovaná priamo nad mestom a ponúka nádherný výhľad na celú oblasť.

 

Marcipánové a Beatles múzeum

Jáger sa môže pochváliť dvoma významnými múzeami. Prvé je venované skupine Beatles a pravidelne sa v ňom schádzajú fanúšikovia legendárnych hudobníkov. V súkromnej zbierke nájdete viaceré ich platne, ale aj osobné a spomienkové predmety na všetkých štyroch beatlesákov. Druhé múzeum sa venuje marcipánu, pretože domáci cukrári sú majstrami v jeho spracovaní. Podobné atrakcie nájdete už len v Budapešti a Szentendre. Dozviete sa informácie o výrobe a histórii marcipánu a môžete si pozrieť viaceré zaujímavosti vyrobené z tejto sladkej pochúťky. Jedna z nich predstavuje zmenšeninu tunajšieho minaretu.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, Facebook
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa