Maďarská Nyíregyháza - najlepší ZOO park v Európe a skvelé kúpele len na skok od seba

2019-04-03 12:00:00 |   |    | 

Maďarsko vyťahuje ďalší zo svojich silných tromfov. Mesto Nyíregyháza ponúka už tradične vynikajúce kúpele a gastronómiu, ku ktorým do balíčka pridali aj vynikajúci ZOO park, v ktorom si rodiny s deťmi môžu pozrieť 500 rôznych druhov zvierat a prejsť sa aj improvizovanou džungľou. Najľahšie sa tam dostanete autom, keďže od Košíc je vzdialené len 120 kilometrov.



 

Zvieratá v prirodzenom prostredí

Zoo park Sóstózoo získal v rokoch 2015 a 2018 titul najlepšieho ZOO parku v Európe. Rozprestiera sa v 30-hektárovom dubovom lese a dokopy sa tam nachádza až 5000 zvierat, ktoré zastupujú 500 rôznych druhov. Celá ZOO je rozdelená do niekoľkých častí podľa toho, odkiaľ pochádzajú tie konkrétne živočíchy. U väčšiny z nich využívajú prirodzené prekážky, vďaka ktorým nemusia žiť uzatvorené v klientkach. Často sú to vodné priekopy alebo iné prírodné zábrany, z ktorých má daný druh rešpekt. Návštevníci tak majú pocit, že sa nachádzajú v skutočnej prírode a všetky zvieratá majú na dosah. Počas dňa organizujú tiež veľmi obľúbenú tuleniu šou a vystúpenie inteligentných papagájov. Vstupenka pre dospelých stojí 3500 forintov a deti a študenti zaplatia 2300 forintov. V cene je zahrnutý vstup do všetkých priestorov vrátane spomínaných šou.

 

Zelená pyramída i mrazivá Antarktída

Prehliadka tohto ZOO parku je rozdelená do šiestich častí. Hlavnou atrakciou je Zelená pyramída, ktorá je ojedinelá v tejto časti Európy. V podzemných priestoroch sa nachádza Oceanárium s 500.000-litrovým akváriom so žralokmi a inými morskými rybami. V dažďovom pralese má svoj domov varan a v horných poschodiach, ktoré vedú popri vodopáde, sa môžete pozrieť na opice a plazy. Tarzanov chodník vás vezme na prechádzku Afrikou. Osobitým zážitkom bude, keď sa zrazu vo výške korún stromov ocitnete zoči-voči vysokým žirafám, ktoré prvýkrát uvidíte z tejto perspektívy. Obľúbencami z Austrálie sú kengury a v Polárnom svete uvidíte okrem tučniakov a tuleňov aj majestátne ľadové medvede. Vo svete Ánd sa opäť dostávate na visutý most v korunách stromov, vďaka ktorému uvidíte napríklad bizóny alebo korytnačky. V tejto časti sa nachádza aj botanická záhrada s mäsožravými rastlinami a kakaovými bôbmi. Veľmi obľúbenou atrakciou je aj Dom Viktórie, v ktorom združili tie najvzácnejšie a najzaujímavejšie zvieratá z celej ZOO.

 

Kúpele s prírodným jazerom

Po takomto veľkom dobrodružstve deťom, ale aj dospelým istotne padne vhod, keď si budú môcť oddýchnuť po náročnom programe. Takže pokiaľ prvý deň výletu budete tráviť aktívne v ZOO parku, ten druhý si už rezervujte na relax v tunajšom kúpeľnom komplexe. Ten sa skladá z kúpeľného domu Fürdöház, prírodných jazier s prírodnou plážou a zážitkových kúpeľov Aquarius. Liečivá voda sa odporúča pri problémoch s pohybovým aparátom, kĺbmi a reumatických ťažkostiach. Pomáha tiež pri zlepšení kvality pokožky.

Vo Svete zážitkov určenom hlavne pre deti a mládež majú k dispozícii kĺzačku, bazén s morskými vlnami alebo s divokou vodou a relaxačnú jaskyňu. Dospelí si zatiaľ môžu zájsť do saunového sveta alebo sa objednajú na niektorú z odborných procedúr, ktoré pomáhajú pri zdravotných ťažkostiach. Veľmi obľúbený je tiež najväčší bazénový bar v krajine, ktorý sa nachádza na kúpalisku Parkfürdö. Počas letnej sezóny pravidelne ponúkajú zábavný večerný program.

 

Lanový park dobrodružstiev

Od mája počas celej letnej sezóny si môžete vyskúšať aj svoju fyzickú zdatnosť. Park dobrodružstiev predstavuje prekážkovú lanovú dráhu, na ktorej sa nachádza 130 staníc. Na tých si môžete vyskúšať svoje zručnosti počas rôznych typov úloh. Nemusíte sa báť toho, že by ste museli prejsť celú dráhu a boli vystavení aj takým prekážkam, ktoré vám nie sú príjemné. Po celej trati sú rozmiestnení animátori, ktorí vám pomôžu prekonať ich, alebo vás odtiaľ vyvedú preč. Park je otvorený len vtedy, keď neprší a jeden vstup je limitovaný na hodinu a pol. Cena lístkov je od 2000 do 2800 forintov, okrem toho si môžete zaplatiť ešte aj vstupné na trampolínu.

 

Kultúra aj aktívny pohyb

Skanzen – prehliadka pôvodnej maďarskej architektúry. Nachádzajú sa tam obydlia zo severovýchodnej časti krajiny. Počas celého roka organizujú rôzne podujatia, na ktorých prezentujú domácu kultúru. Zaujímavosťou prehliadky je praktická ukážka gastronomických špecialít, ktoré pripravujú priamo v peci.

Múzeum Andrása Jósu – má vzácnu archeologickú zbierku, ktorá sa zameriava na numizmatiku. Časť cenných mincí z približne 16. alebo 17. storočia ukrývajú v pancierovej miestnosti. Deti sa môžu počas prehliadky zahrať na hľadanie pokladu podľa návodu, ktorý dostanú pri vstupe.

Centrum mesta – mesto vďaka pestrej architektúre a mnohým záhonom kvetov pripomína prímorskú atmosféru. V centre sa nachádzajú najmä sakrálne pamiatky. Keď zájdete na predmestia, dostanete sa do obľúbeného letného amfiteátra a k vile, ktorá kedysi patrila doktorovi a bývalému starostovi Kálmánovi Bencsovi. Dnes slúži ako kaviareň a nachádzajú sa tam aj luxusné apartmány.

Les Sóstó – okolo mesta Nyíregyháza je krásna príroda. V tunajšom lese máte k dispozícii niekoľko turistických chodníkov, ktoré sa využívajú na ľahké prechádzky. Časť z neho má pôvodný divoký charakter a zvyšok tvoria upravené oblasti. Nájdete tam prístrešky na pikniky, detské ihrisko, fitpark, ale aj náučný chodník.

Botanická záhrada Jánosa Tuszona – rozprestiera sa na ploche vyše 5 hektárov a môžete si tam pozrieť 2500 druhov rastlín. Rozdelená je na exotickú časť, japonskú záhradu a jednoduchý ihličnatý les. Počas prehliadky uvidíte aj mäsožravé rastliny.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft.

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa