Termál po maďarsky: 7 TOP kúpeľných miest u našich južných susedov

2019-08-24 00:00:00 |   |    | 

Maďarsko milujeme kvôli pohostinnosti domácich, dobrej muzike, krásnej prírode, ale aj kvôli termálnym kúpeľom. Podľa prieskumov sa až na 80 percentách územia tejto krajiny nachádzajú pramene, vďaka čomu aj v menších mestečkách nájdete kúpaliská alebo špecializované kúpele, ktoré sa zameriavajú na liečenie rôznych problémov s pokožkou alebo pohybovým aparátom.



 

Budapešť

Hneď samotné hlavné mesto prichádza s niekoľkými zaujímavými tipmi. Turisti najviac obľubujú tri historické rezorty, ktoré sú navyše vzácnymi budapeštianskymi pamiatkami. Széchenyiho kúpele patria k najväčším kúpeľným komplexom v Európe, v ktorých sa využíva termálna voda. Postavili ich v roku 1913 a postupne ich rozširovali o ďalšie interiérové a exteriérové časti. Počas zimy je veľmi obľúbený vonkajší bazén, v ktorom sa môžu ľudia kúpať aj počas mínusových teplôt a keď sneží. Kúpele Rudas nadväzujú na kultúru tureckých kúpeľov. Postavené boli v 16. storočí a až dodnes sa podarilo uchovať pôvodné priestory. Jeden z prvých mestských prameňov bol v súčasných kúpeľoch Gellért. Na týchto miestach sa kúpali už v 15. storočí a navyše tam počas rôznych procedúr využívali aj vzácne bahno, ktoré sa vytváralo vplyvom minerálov. Dnes sú súčasťou rovnomenného hotela, ktorý postavili v secesnom štýle. Novšiu podobu kúpeľov predstavuje Aquaworld Resort, ktorému dominuje bazén s výzdobou v aztéckom štýle. V komplexe sa nachádzajú aj tobogány a rôzne atrakcie, ktoré vyhovujú rodinám s deťmi.

 

Héviz

Výhodou tohto kúpeľného mesta je, že sa nachádza v tesnej blízkosti Balatonu. Vašu dovolenku preto môžete vymyslieť tak, že sa okúpete nielen v termálnej vode, ale si užijete aj oddych pri „maďarskom mori“. Héviz je známy vďaka veľkému termálnemu jazeru, pod ktorým vyviera hneď niekoľko prameňov. Jeho dno je rašelinové, vďaka čomu sa tam vytvára bahno, ktoré sa taktiež používa pri rôznych liečebných procedúrach. V okolí vybudovali kúpeľný komplex, kde pomáhajú pacientom s problémami s pohybovým aparátom. Využívajú pri tom účinky samotnej vody, bahenných zábalov, špeciálneho cvičenia a naťahovania svalov, ktoré spevňuje chrbticu a zlepšuje jej ohybnosť.

 

Miskolc-Tapolca

Termálne pramene v tejto lokalite boli známe už od staroveku. Napriek tomu sa hneď nevyužívali na liečebné účely a chodievali sa tam kúpať len obyčajní ľudia. V 18. storočí oslovili skupinu odborníkov zo súčasných Košíc, aby prišli preskúmať liečivé účinky miestnej vody. Na základe ich zistení tam potom v roku 1723 otvorili prvé kúpele, ktoré sú prístupné až dodnes. Oproti ostatným konkurentom sú originálne v tom, že sú situované priamo v prírodnej jaskyni. V tejto časti Maďarska sa nachádzajú minerálne pramene, ktoré sú určené na vnútorné použitie a voda z nich sa odporúča na pitnú kúru.

 

Zalakaros

Jeden z najstarších objavených prameňov v Maďarsku je v Zalakaros. Tunajšiu termálnu vodu našli pred vyše 800 rokmi, ale vtedy si ešte nedokázali poradiť s jej spracovaním. Pri prameni totiž dosahuje teplotu až 96 stupňov, preto ju musia pred spracovaním ochladzovať, aby bola použiteľná. V súčasnosti sa tam nachádza moderné kúpalisko, ktoré je zamerané na rodiny s deťmi. Týmto návštevníkom ponúka niekoľko bazénov s tobogánmi. Okolité hotely sa sústreďujú na ponuku kúpeľnej liečby. Kúpanie v termálnej vode je prospešné pri problémoch s reumou a ortopedických ťažkostiach. Kvôli tomu liečbu dopĺňajú aj ďalšími procedúrami, ktoré uľavia pri podobných komplikáciách.

 

Egerszalók

U našich južných susedov môžete navštíviť aj obdobu Pamukkale. Egerszalók sa nachádza v blízkosti mesta Jáger. Na jednom z kopcov začal pred rokmi vyvierať prameň, ktorý mal vysoký podiel soli a minerálov. Ako voda stekala smerom do údolia, vytvorila sa tam obrovská biela kaskádová vápencová skala. Tesne pod ňou postavili sériu umelých bazénikov, ktoré sa môžu využívať na súkromné kúpanie. V tesnej blízkosti navyše vybudovali hotel, ktorý sa špecializuje na ďalšiu liečbu problémov s pohybovým aparátom.

 

Bükfürdo

Z historického hľadiska ide o jedny z najmladších kúpeľov v krajine. Termálne pramene objavili náhodne v roku 1957 pri hľadaní ropy. Prvý jednoduchý bazén tam otvorili o päť rokov neskôr. Keďže mal u Maďarov veľký úspech, postupne vytvorili veľký kúpeľný komplex. V súčasnosti sa tam nachádza už 34 bazénov a súčasťou Bükfürdo je aj wellness centrum so saunami a kúpeľná časť, ktorá sa zameriava na liečenie osteoporózy, reumy, bolestí chrbtice, gynekologických a tráviacich ťažkostí.

 

Hajdúszoboszló

Aj v tomto prípade objavili termálne pramene pri robení ropných vrtov. Kúpeľníctvo sa tam začalo viac rozmáhať na začiatku milénia. Najnovšia časť zameraná na deti je otvorená od roku 2010. Liečebné bazény sa nachádzajú vo vonkajšej aj vnútornej sekcii. Hneď pri komplexe je situovaný hotel, v ktorom si môžete zakúpiť odborné lekárske procedúry.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa