Tajomstvá Budapešti odhalené: 20 zaujímavostí, ktoré ste netušili o budove parlamentu

2020-06-04 12:00:00 |   |    | 

Žiadna návšteva Budapešti by nebola kompletná bez fotografie maďarského parlamentu Országház, ktorý patrí k najkrajším na svete. Najlepší záber urobíte z hradného vrchu alebo počas plavby po Dunaji. Pre návštevníkov je otvorený denne okrem sviatkov a rokovaní poslancov a nedostanete sa tam ani počas oficiálnych návštev.



 

1. Rozsiahlu budovu parlamentu stavali v období od roku 1885 do 1902. Hlavnou inšpiráciou boli pre nich úradnícke sídla v Londýne.

2. Na výstavbe sa vo významnej miere podieľali aj Slováci. Tí našli v Budapešti dobrú možnosť zarobiť, preto tam chodievali na týždňovky. Niektorým sa tam zapáčilo natoľko, že sa tam presťahovali aj s celými rodinami.

3. Celý komplex pozostáva až zo 691 miestností. Okrem hlavnej rokovacej sály sú tam napríklad reprezentatívne priestory, kluby poslancov, kancelárie asistentov a administratívnych pracovníkov a časť funguje ako bufety a reštaurácie na občerstvenie týchto pracovníkov.

4. Vyznať sa v budove maďarského parlamentu je niekedy poriadnou výzvou. Dokopy sa tam nachádza až 20 kilometrov chodieb, ktoré v niektorých miestach vytvárajú malý labyrint. Vraj nie je hanbou, ak tam v začiatkoch svojho pôsobenia noví poslanci zablúdia a musia používať vopred vytlačenú mapku, ktorá im presne ukazuje rozloženie jednotlivých miestností.

5. Keď parlament stavali, bol najdrahšou budovou v Európe. Chceli z neho urobiť majestátneho konkurenta ostatných oficiálnych vládnych stavieb, ktoré mali dlhšiu históriu.

6. Súťaže o najlepší návrh na plán budovy parlamentu sa zúčastnili traja architekti. Jej víťazom sa stal Imre Steindl, ale naprázdno nevyšli ani ostatní dvaja súťažiaci. Podľa jedného návrhu postavili ministerstvo poľnohospodárstva a podľa druhého etnografické múzeum.

7. Parlament je široký 118 a dlhý 268 metrov. Vďaka tomu je aj v súčasnosti najväčšou stavbou v krajine. Je nepísaným pravidlom, že žiaden iný architekt neprekročí tieto rozmery, aby tak zachovali jeho jedinečnosť.

8. Imre Steindl nikdy nevidel svoje dielo dokončené. Zomrel v roku 1902 päť týždňov pred prvou oficiálnou príležitosťou, ktorá sa tam konala. Navyše krátko predtým ešte aj oslepol. Dokončovacie práce potom robili počas dvoch nasledujúcich rokov, keď už parlament normálne fungoval.

9. Po príchode do budovy sa ocitnete v rozprávkovo nádhernom priestore, ktorý vytvára najmä vstupné hlavné schodisko, potiahnuté červeným kobercom. Dokopy ho tu spotrebovali až tri kilometre. To skvele kontrastuje so zlatým zdobením a s impozantným stropom v týchto priestoroch.

10. Do vstupnej haly vedú tri vchodové dvere. Cez jedny vchádzajú turisti, cez druhé môžu prejsť iba poslanci a zamestnanci a tretie sú určené pre významné zahraničné návštevy.

11. Na výstavbe budovy pracovalo 100.000 ľudí, ktorí spotrebovali 40 miliónov tehál. Z nich sa im podarilo postaviť tretí najväčší parlament na svete.

12. Majestátne a honosne pôsobí budova nielen zvonku, ale aj v interiéri. Na jeho výzdobu sa použilo až 40 kilogramov zlata.

13. Táto stavba slúži zároveň aj ako klenotnica. V jednej z miestností ukrývajú korunu svätého Štefana a korunovačné predmety. Na tie počas otváracích hodín neustále dohliada stráž.

14. Vo veľkej miere chceli parlamentu uchovať maďarskú pečať, preto ho hrdo robili iba z materiálov, ktoré pochádzali z tejto krajiny. Rovnako na jeho zdobenie oslovili iba vlastných umelcov.

15. Budova je úzko prepojená s číslom 96, ktoré má symbolizovať éru, keď sa Maďarom podarilo dobyť Panónsku panvu. Z roku 896 vzali posledné dve čísla, ktoré potom premietli napríklad do výšky kupoly, počtu schodísk alebo schodov, ktoré vedú do hlavnej sály v kupole.

16. V celom areáli parlamentu sa nachádza 242 sôch, ktoré zobrazujú najmä bývalých vládcov a významných predstaviteľov Maďarska. Nechýbajú ani podobizne levov, ktoré sú symbolické pre mesto i krajinu.

17. Hlavné schodisko lemuje osem mramorových stĺpov. Tie pochádzajú zo Švédska a patria k najvzácnejším vo svete, pretože boli vyrobené z najdrahšieho kameňa a Maďarsku ich daroval švédsky kráľ. Na svete je len dvanásť podobných exemplárov. Ostatné štyri sa nachádzajú v Londýne vo Westminsterskom paláci.

18. Krátko po dokončení musel parlament čeliť útokom počas oboch svetových vojen. Ďalšie ostreľovanie sa konalo v roku 1956, keď bola v Maďarsku revolúcia. Po rekonštrukcii nechali na fasáde niekoľko dier po výstreloch, aby ľudia nezabudli na tieto vážne momenty v histórii.

19. V parlamente pracuje 199 poslancov, pre ktorých robí takmer 600 zamestnancov od asistentov, až po upratovačky.

20. Hlavný vchod do budovy sa nachádza z tej strany, ako je rieka. Napriek tomu sa vôbec nevyužíva a do parlamentu sa vstupuje z jeho zadnej časti.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, Budapest

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa