To najlepšie z Maďarska: Týchto 5 kostolov očarí každého bez výnimky

2022-09-24 11:30:00 |   |    | 

Počas výletov v Maďarsku sa vďaka bohatej histórii krajiny môžete tešiť na viacero zaujímavých pamiatok. Medzi nimi vynikajú kostoly, ktoré patria k tým najkrajším v Európe. Väčšina z nich sa môže pochváliť bohatým zdobením a zaujímavou architektúrou. Uvidíte ich nielen v Budapešti, ale aj mimo hlavného mesta.



 

Matyášov kostol, Budapešť

V Budapešti nájdete viacero významných svätostánkov, z ktorých vynikajú najmä dva. Matyášov kostol, pomenovaný podľa bývalého maďarského kráľa, sa nachádza v hradnej časti. Jeho výstavba sa datuje od roku 1015 a súčasná podoba pochádza z 13. storočia. V interiéri uvidíte vzácne fresky, ktoré ukazujú nielen výjavy z biblie, ale aj niektoré fragmenty z dejín. Počas nich čelil kostol útokom Mongolov, po ktorých ho museli takmer kompletne celý prerobiť a isté obdobie dokonca slúžil ako mešita. Keď sa do Budapešti dostali Turci, prestavali viaceré časti podľa svojej viery. Dnes však siedmy najväčší kostol v Maďarsku stále slúži na organizovanie bohoslužieb a často tam robievajú aj koncerty vážnej hudby.

 

Bazilika svätého Štefana, Budapešť

Na druhom brehu Dunaja nájdete najvyššiu sakrálnu budovu v krajine. Bazilika svätého Štefana patrí medzi novšie svätostánky, ale turistov napriek tomu láka vďaka nádhernej výzdobe. Dokončená bola v roku 1905 v neorenesančnom štýle a jej výstavba trvala približne päťdesiat rokov. Interiéru dominuje bohatá výzdoba a popri hlavnom oltári sú v jednotlivých výklenkoch situované malé kaplnky. Ak máte chuť, môžete vyjsť na vyhliadku na veži, z ktorej uvidíte historické centrum. Katedrála, pomenovaná po prvom maďarskom kráľovi, je vyhľadávaná najmä v adventnom období. Na námestí pred ňou býva umelo vybudovaná ľadová plocha na korčuľovanie a časť vianočných trhov. Večer v tomto období na fasádu premietajú 3D videoprojekciu.

 

Segedínska katedrála, Segedín

V centre mesta Segedín sa nachádza nádherná katedrála, ktorej výstavbu dokončili v roku 1930. Práce na nej boli spomalené kvôli prebiehajúcej 1. svetovej vojne. Podľa legendy bola v tejto oblasti obrovská povodeň. Domáci obyvatelia sa dušovali, že ak sa im ju podarí prekonať bez väčších strát, tak na znak vďaky postavia nový kostol, ktorým sa poďakujú Bohu. V interiéri vás opäť prekvapí nádherné zdobenie s viacerými freskami a zlatými detailmi. Kostol je štvrtý najväčší v krajine a počas omše sa tam vojde 5000 veriacich. Jeho súčasťou je aj 81 metrov vysoká veža, na ktorú vedie takmer 300 schodov. Môžete si odtiaľ pozrieť celé námestie. Segedínska katedrála je každý večer krásne osvetlená a nádhernú atmosféru má najmä pred Vianocami.

 

Kostol pri kláštore Zsámbék

I keď sa z tohto kostola podarilo uchovať len ruiny, patrí medzi najvzácnejšie pamiatky v krajine. Prvý pôvodný chrám stál na tomto mieste pri mestečku Zsámbék už v 11. storočí, bol kamenný a mal skôr podobu menšej kaplnky. Neskôr ho preto začali rozširovať a prestavali do gotického štýlu. Keď sa však do tejto oblasti dostali Turci, takmer celý ho zničili. Neskôr sa k tomu pridalo silnejšie zemetrasenie, po ktorom už opustili mnísi aj susedný kláštor. Okrem časti budov sa podarilo uchovať aj pivničný systém, ktorý patrí k najzachovalejším v Maďarsku. V 19. storočí sa rozhodli túto pamiatku zakonzervovať a zaradili ju na listinu chránených budov.

 

Ostrihomská bazilika

Slovákom je dobre známa Ostrihomská bazilika, ktorú postavili v 19. storočí na hradnom vrchu v Ostrihome. Jej otvorenie bolo veľkolepé - zúčastnil sa ho František Jozef a množstvo členov maďarskej šľachty, hudbu na túto príležitosť skomponoval Franz Liszt. V interiéri sa nachádzajú viaceré umelecké duchovné klenoty. Okrem svätenia omší slúžia jej priestory aj na organizovanie koncertov. Pre verejnosť je bazilika dostupná celoročne.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa