8 fantastických tipov na VÍKEND V ADVENTNEJ BUDAPEŠTI - darček, ktorý tromfne čokoľvek iné!

2022-12-10 09:00:00 |   |    | 

December už klope na dvere a hoci patrí záver roka vďaka vianočným sviatkom k najkrajším obdobiam, pre mnohých sa spája aj so zhonom a stresom. Čo keby ste však tento raz zvoľnili tempo a obdarovali sami seba? Navštívte adventnú Budapešť a doprajte si fantastické zážitky, ktoré vám dodajú pozitívnu energiu na celé týždne. A za cenu, ktorá vás milo prekvapí!



 

Budapešť patrí nepochybne k najatraktívnejším metropolám sveta. Iba Slováci sa však môžu tešiť aj z jej skvelej dostupnosti. Od Bratislavy ju delí 200, od Banskej Bystrice 182 a od Košíc 262 kilometrov, takže vám cesta autom zaberie iba dve - tri hodinky.  Z viacerých miest navyše vyrážajú do maďarskej metropoly aj pravidelné vlakové alebo autobusové spoje.

Tá ponúka tiež takmer nekonečné možnosti ubytovania. Najznámejší vyhľadávač má v databáze stovky hotelov, penziónov či nocľahární v cene už od 14 eur za osobu a noc. Ak cestujete ako rodina alebo skupinka priateľov, potom rozhodne stojí za zváženie aj prenájom celého bytu. Za noc priamo v centre zaplatíte pre štyroch okolo 80 eur a veľkou výhodou je tiež to, že niektorí hostitelia ponúkajú aj parkovacie miesto.

O návštevu adventnej Budapešti je však obrovský záujem a tak platí, že by ste si mali rezerváciu urobiť čo najskôr, aby ešte bolo z čoho vyberať. Niet divu, maďarská metropola býva opakovane zaraďovaná medzi najkrajšie mestá sveta a v decembri to platí dvojnásobne! Našich osem tipov na zaujímavé aktivity určite presvedčí aj vás.

 

1. Vianočné trhy

Návštevu adventnej Budapešti treba rozhodne začať na jednom z vianočných trhov. Ten najznámejší sa už od roku 1998 koná na Vörösmartyho námestí (Vörösmarty tér) v úplnom centre. Priamo na námestí stojí linka metra M1 (žltá), neďaleko je však aj stanica Deák tér, kde má zastávku metro M2 a M3 (resp. jeho náhrada) a električky číslo 47 a 49.

Určite by ste nemali vynechať ani trh pred bazilikou sv. Štefana, kam sa z Vörösmartyho námestia dostanete po 10-minútovej prechádzke centrom, prípadne od Sečéniho reťazového mosta, kde stojí električka číslo 2. Pred najvýznamnejšou cirkevnou stavbou v meste sa nachádzajú jasličky, niekoľko stánkov s občerstvením a suvenírmi, ale aj verejné klzisko. V čase od 16:30 do 22:00 môžete každú pol hodinu vidieť nádhernú 3D svetelno-hudobnú show, počas ktorej na fasádu baziliky premietajú úchvatný príbeh. Domáci pozývajú aj na menej formálny trh v Óbude, kam sa dostanete električkou č. 1 (zastávka Szentlélek).

Nech si už vyberiete ktorýkoľvek z trhov, všade sa môžete tešiť na výnimočnú atmosféru, krásne dekorácie a predovšetkým fantastické jedlo. Najväčším problémom bude len rozhodovanie - máte chuť na langoš, klobásku, údené koleno, jaternicu, guláš, hus, plnený kapustný list či halászlé (900 – 5000 forintov, cca 2,20 – 12 eur)? Alebo si trúfnete na čosi neobvyklé a vyskúšate perkelt z kohútích žliaz (kakastöke pörkölt)? Nie je problém, tu sa o váš maškrtný jazýček dobre postarajú a všetky jedlá navyše pripravujú pred vašimi očami.

Ak sa teda nebudete vedieť rozhodnúť, možno vás navedú lahodné vône korenín a pečeného mäska. Ako dezert vyskúšajte kürtőskalács (trdelník), bejgli (pajgle, závin) alebo štrúdľu (600 – 1800 forintov, cca 1,50 – 4,50 eur). Zapiť to môžete vareným vínkom či punčom, ale aj pálenkou alebo bylinným likérom (cca 600 forintov, teda 1,50 eura). Výhodou je, že vo väčšine stánkov sa dá platiť kreditnými kartami.

Na trhy sa pokojne vyberte aj so svojimi ratolesťami. Nielenže sa dobre najedia, ale tiež zabavia. Cez víkend sú pripravené predstavenia bábkového divadla, spevu či tanca a vo vyhrievaných drevených domčekoch si tiež môžu vlastnoručne vytvoriť vianočné ozdoby, sviečky, košíky alebo medovníky.

 

2. Vianočná električka

Najlepšou voľbou na presun po Budapešti je prechádzka sviatočne vyzdobenými ulicami a námestiami, ak si však budete chcieť šetriť sily, odporúčame využiť špeciálnu vianočnú dopravu. Po meste obvykle premáva hneď niekoľko sviatočne ozdobených električiek, najlepšou je však jednoznačne tá s číslom 2. Jej trasa totiž vedie popri dunajskej promenáde, a tak z nej uvidíte viacero pamiatok vrátane Budínskeho hradu, kopca Gellért, reťazového mosta a budovy parlamentu.

Jednorazový stojí 350, polhodinový 530 a 90-minútový 750 forintov, teda necelé dve eurá. Pre turistov sú zaujímavé aj 24-hodinové (2500 HUF), respektíve 72-hodinové (5500 HUF) lístky. Rozhodne si ich nezabudnite kúpiť - pokuta za jazdu „na čierno“ je 25 tisíc, teda asi 62 eur, za ktoré si môžete radšej kúpiť niečo pekné.

 

2. Nákupy

Množstvo tradičných remeselných výrobkov z dreva, prútia, kože či keramiky nájdete aj v stánkoch na vianočných trhoch, ak vás však zaujíma skôr móda, knihy alebo priemyselný tovar,  nevynechajte prechádzku po hlavných nákupných uliciach v pešej zóne Deák Ferenc útca a Váci útca. Obe lemujú predajne známych značiek aj drobné obchodíky, ktoré v tomto období strážia obľúbené vianočné postavičky. Ak si potrpíte na luxus, potom zamierte na Andrássyho triedu, kde majú svoj butik azda všetci svetoví návrhári.

Skvelou voľbou sú aj budapeštianske historické tržnice. V maďarskej metropole je ich až päť a všetky obyvateľom i návštevníkom slúžia už od 15. februára 1897. Najkrajšou a najznámejšou je Nagcsarnok, teda Veľká tržnica, ktorá sa nachádza hneď pri Moste slobody na Vámház krt., asi 5 minút pešo od centra mesta. Svoje stánky tam majú najmä predajcovia skvelých potravín, takže tam môžete nakúpiť fantastické klobásy, papriku či pálenku, ktoré vám spríjemnia celé nadchádzajúce sviatky.

 

4. Gastropotešenie pre všetky zmysly

Bolo by však hriechom obísť aj niektorú z kaviarní či reštaurácií, veď z obrovského množstva zariadení rôzneho zamerania či cenovej úrovne si vyberie skutočne každý. V chladnom počasí vám určite padne vhod šálka horúcej kávy či čokolády. Vychutnať si ju môžete napríklad aj v najkrajšej kaviarni sveta New York Café, ktorá je na rušnom bulváre Erzsébet körút už od roku 1894. Za kávu zaplatíte od 3315 forintov, teda 8 eur.

Môžete si k nej dať aj dezert, ak však dostanete chuť na ten najtypickejší, potom odporúčame Dom štrúdle (Első Pesti Rétesház Café & Restaurant), ktorý sa nachádza len na skok od katedrály sv. Štefana (Október 6 ú.). Okrem klasickej jablkovej, makovej či tvarohovej plnky tu ponúkajú aj štrúdľu so slivkami, marhuľami, čerešňami alebo dokonca s kyslou kapustou. Ceny sú prijateľné – kúsok štrúdle stojí 640 forintov, teda približne 1,60 eura.

Ak vás viac lákajú známe mená, odporúčame reštauráciu Jamieho Olivera priamo v areáli Budínskeho hradu, neďaleko kostola sv. Mateja. Medzi hlavnými jedlami sú rôzne šaláty, cestoviny, hydina aj burgre a väčšina z nich stojí okolo 5 - 6 tisíc forintov, teda 12 - 15 eur.

 

4. Korčuľovanie

V Budapešti však nájdete v nádhernom historickom prostredí prakticky čokoľvek. V „objatí“ starých budov si môžete užiť napríklad aj korčuľovanie pod holým nebom. V maďarskej metropole sa táto zimná aktivita teší veľkej popularite, a tak nájdete verejné klziská hneď na niekoľkých miestach. Za vstup sa neplatí, s poplatkom okolo 500 HUF treba rátať len v prípade požičania korčúľ.

Najatraktívnejšou lokalitou je zrejme jazero v mestskom parku Városliget, kde si môžete zakorčuľovať s výhľadom na majestátny hrad Vajdahunyad. Je to najstaršie prírodné klzisko v Európe, kde sa dá korčuľovať aj v noci. Svoje klzisko má aj Óbuda a deti do 14 rokov si môžu zajazdiť aj priamo pred bazilikou sv. Štefana.

 

5. Rušný nočný život

V Budapešti je množstvo rôznych barov, takže je o zábavu postarané aj v nočných hodinách. V mnohých sa môžete tešiť aj na živú hudbu a skvelé jedlo v neformálnom prostredí. Navštívte napríklad Szimpla Kert, veľkú krčmu s rôznymi starými predmetmi a nepoužívaným trabantom alebo Mazel Tov, kaviareň, bar a kultúrny priestor v jednom. Ak vás viac zaujíma klasická hudba, budapeštianske divadlá a operné sály majú bohatú ponuku koncertov a predstavení. K tým najatraktívnejším patrí v predvianočnom období balet Luskáčik v Maďarskej štátnej opere.

 

6. Svetoznáme kúpele, ktoré pohladia na tele i na duši

Maďarsko i samotná Budapešť sú dobre známe množstvom termálnych prameňov a azda nikdy nám nepadne kúpeľ v horúcej vode tak dobre, ako keď vonku poriadne mrzne. Turisti najviac obľubujú historické rezorty, kde si relax vychutnáte v unikátnych priestoroch. Najznámejšie sú Széchenyiho kúpele, ktoré patria k najväčším kúpeľným komplexom s termálnou vodou. Postavili ich v roku 1913 a postupne rozširovali o ďalšie interiérové a exteriérové časti. Počas zimy je veľmi obľúbený vonkajší bazén, v ktorom sa môžu ľudia kúpať aj v mínusových teplotách.

Rovnako skvelou a ešte originálnejšou voľbou sú kúpele Rudas zo 16. storočia a Gellért, dnes súčasť rovnomenného hotela v secesnom štýle. Za celodenný vstup do kúpeľov zaplatíte okolo 7500 forintov, teda menej ako 20 eur.

 

7. Zahreje vás aj umenie

Ak si kúpanie nechávate radšej na doma, no vonku vám je predsa len príliš chladno, potom si môžete vybrať aj z množstva zaujímavých múzeí či galérií. Milovníkom umenia dávame do pozornosti predovšetkým Szépművészeti Múzeum priamo na Námestí hrdinov, ktorého vzácna zbierka pokrýva obdobia od starovekého Egypta až do súčasnosti. Nechýbajú v nej diela takých velikánov ako Bosch, Rafael, Tizian, Velásquez, El Greco, Goya, Dürer či Cézanne.

Vášnivým čitateľom zas odporúčame návštevu neďalekej Mestskej knižnice Ervina Szabóa, ktorá sídli v neobarokovom Wenckheimovom paláci z konca 19. storočia. Interiér ukrýva množstvo vzácnych výtlačkov, ale pokochať sa môžete aj samotnými miestnosťami. Bývalá jedáleň či tanečná sála vám svojou veľkolepou nádherou vyrazia dych!

 

8. Dva extra tipy pre deti aj dospelých

Na záver sme si pre vás pripravili aj dva tipy domácich, ktoré v turistických príručkách obvykle nenájdete. Ocenia ich najmä rodičia s deťmi, skvelé zážitky však sľubujú aj dospelým návštevníkom Budapešti. Prvá rada miestnych možno trochu prekvapí, no predsa hovoria: „Navštívte zoologickú záhradu!“. Ak nad týmto nápadom pokrútite hlavou, vedzte, že majú na mysli hlavne jednu jej časť. V nádhernej starej zoo priamo v centre mesta totiž stojí aj Pillangó ház, teda Dom motýľov. Tam je po celý rok tak horúco, že sa budete cítiť ako uprostred leta!

Na záver tu máme ešte sladkú bodku, našim posledným tipom je totiž Múzeum čokolády na druhom poschodí vychýrenej cukrárne Szamos (Kossuth tér). V ňom uvidíte marcipánové miniatúry korunovačných klenotov či budovy parlamentu, storočnú čokoládovú dielňu a všetko, čo sa spája s výrobou tejto lahodnej delikatesy. Predovšetkým však budete ochutnávať, ochutnávať a ochutnávať. Veď Budapešť je tak lahodná!

 

Advertoriál pripravený v spolupráci s HTA

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 17. apríl. 2024. Meniny má Rudolf.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa