Tajomstvo Budapešti odhalené: Centrum maďarskej metropoly ukrýva vzácne staroveké pamiatky

2023-01-25 07:00:00 |   |    | 

Rímska ríša v minulosti zasahovala i na územie súčasnej Budapešti. Ich vojaci tam zotrvali až do 9. storočia a z tejto éry sa podarilo uchovať viacero zaujímavých pamiatok, ktoré vám ukážu toto mesto z úplne iného pohľadu.



 

Óbuda

Budapešť vznikla vďaka spojeniu troch častí – Buda, Pešť a Óbuda. Posledne menovaná je najstaršou z nich a viaže sa práve k osídleniu tohto územia Rimanmi. Tí tam v roku 89 vystavali tábor, ktorý mal chrániť hranice ich dôležitej obchodnej cesty. Postupne sa tam nasťahovalo niekoľko tisíc vojakov, ktorí mali na starosti ochranu a udržiavanie tohto územia. Celá oblasť začala prekvitať a prisťahovalo sa tam čoraz viac ľudí. Práve v tejto budapeštianskej štvrti dnes nájdete najviac rímskych pamiatok.

 

Aquincum

Popri vojenskom tábore vzniklo mesto Aquincum, v ktorom žili rodiny vojakov, ale aj obchodníci a remeselníci, ktorí sa starali o služby pre nich. Čoskoro tam vybudovali moderné vymoženosti tej doby, mali tam napríklad amfiteáter, akvadukt, domy rôznych kategórií, ktoré boli určené pre služobníctvo, vojakov i šľachticov, trhovisko a mnoho ďalších stavieb. No keďže bolo Aquincum tak úzko späté s tunajším táborom, po jeho rozpade začali odtiaľ odchádzať aj všetci obyvatelia. Aspoň časť z tohto rímskeho sídla sa však podarilo uchovať až do súčasnosti. Aquincum dnes premenili na skanzen, v ktorom sa môžete poprechádzať pomedzi budovy, ktoré ho kedysi vytvárali. V rámci výstavy uvidíte tiež viacero vykopávok z tohto regiónu.

 

Herkulova vila

Jednou z uchovaných rímskych stavieb v Budapešti je Herkulova vila. Tá upútala archeológov, ale aj návštevníkov vďaka bohatému zdobeniu. Nachádzajú sa v nej mozaiky a nástenné maľby. Podľa predpokladov patrila niekomu z bohatšej vrstvy tunajších obyvateľov. Na obrazoch uvidíte napríklad mozaiku, na ktorej je zachytený opitý Herkules. Základy vily boli postavené v 2. storočí, ale niektoré miestnosti pribudli neskôr, keď sa ju snažili rozšíriť. Využívaná bola približne do 4. storočia. Neskôr na tomto mieste vznikol cintorín, takže tam uvidíte aj pozostatky hrobiek. Odtiaľto pochádza i vzácna mozaika, ktorá pozostáva zo 60 000 malých kachličiek a taktiež na nej možno vidieť Herkulovu podobizeň. Tá je vystavená v múzeu venovanému rímskym nálezom na maďarskom území. Vila je situovaná neďaleko Aquincuma.

 

Vojenský amfiteáter

V tomto rímskom mestečku boli pôvodne dva amfiteátre. Prvý bol využívaný vojakmi a druhý slúžil na civilné účely. Dodnes sa podarilo zachovať len prvý z nich, keď v súčasnosti uvidíte aspoň časť múrov, ktoré v minulosti dosahovali výšku 12 metrov. Kvôli bezpečnosti sa však nedostanete priamo do amfiteátra, ale obdivovať ho môžete len z priľahlých ulíc. V čase svojej najväčšej slávy ho mohlo navštíviť až 12 000 divákov. Táto aréna bola určená len pre vojakov, ktorých tam zabávali gladiátorskými zápasmi. Archeológom sa ho podarilo odkryť až v 20. storočí.

 

Rímske kúpele

Tradícia kúpeľníctva je aj v súčasnosti v Budapešti hlboko zakorenená. Vo veľkej miere za to vďačia Rimanom, ktorí doniesli túto kultúru do maďarských končín. Tak ako mnoho iných pamiatok, aj tieto služby boli určené prioritne pre vojakov. Tí sa mohli osviežiť v horúcich prameňoch, saunách alebo v bazénoch so studenou vodou. Jednotlivé časti boli rozdelené do separátnych miestností. Ak mali vyššie postavení obyvatelia záujem, mohli ich využívať na súkromné jednania. Aj v súčasnosti si môžete pozrieť základné pôdorysy pôvodných budov, vďaka čomu budete mať lepšiu predstavu o ich fungovaní.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa