Vzrušujúca cesta časom: Maďarské hrady a zámky vás vrátia do čias kráľov, kráľovien a cisárov

2023-04-22 00:00:00 |   |    | 

Chcete prežiť najzaujímavejšie okamihy uhorskej histórie, vidieť nádherné domy kráľov a kráľovien spred storočí a prejsť sa medzi hradbami, kde sa kedysi odohrávali krvavé bitky? Ak áno, máme pre vás skvelú destináciu. V Maďarsku sa nachádza viac ako dvetisíc hradov, zámkov, kostolov a pevností, a vďaka aktuálnym verejným rozvojovým projektom sa v krajine od roku 2020 renovuje ďalších 17 hradov a 12 pevností, z ktorých predstavujeme tie najpozoruhodnejšie. Navštívte ich a vráťte sa do slávnych čias kráľov, kráľovien a cisárov.



 

V hlavnom meste môžete navštíviť Budínsky hrad, ktorý je zapísaný na zozname svetového dedičstva  UNESCO. Bývalá kráľovská rezidencia je dnes jedným z najvýznamnejších kultúrnych centier Budapešti. Môžete tu navštíviť Maďarskú národnú galériu, Budapeštianske historické múzeum a Národnú knižnicu.

Vo vnútri hradu máte možnosť nahliadnuť do Svätoštefanskej siene, ktorá je prvým dôležitým bodom Hauszmannovho programu, ktorého cieľom je obnoviť deštrukciu v hradnej štvrti spôsobenú druhou svetovou vojnou. Sieň bola renovovaná v dobovom štýle, a pri jej renovácii sa vychádzalo z pôvodných plánov, náčrtov a fotografií, ktoré prežili skúšku časom. Na stavbe sa podieľali remeselníci z celej krajiny, ktorí dokázali čo najpresnejšie obnoviť zdobený interiér použitím pôvodných materiálov.

Várkert bazár (Hradný záhradný bazár) je jednou z najznámejších turistických atrakcií Budapešti s historickými hradbami, malebným výhľadom na Dunaj a zelenou oázou v srdci mesta. Na prechádzkach po Budínskom hrade tak môžete objaviť doteraz neznámu stránku Budínskej hradnej štvrte.

Jedným z najkrajších barokových zámkov v Maďarsku je Grassalkovichov kráľovský zámok v Gödöllő, ktorý sa nachádza len 30 kilometrov od centra Budapešti. Romantický, zdanlivo nekonečný zámocký park láka už z diaľky, a keď sa dostanete k jeho vchodu, pri pohľade na bielo-zlaté kráľovské apartmány či zámocké divadlo stratíte dych.

Cisárovná Sissy a František Jozef dostali zámok ako korunovačný dar od uhorského štátu. Odvtedy to bolo obľúbené miesto odpočinku legendárnej cisárovnej, kde trávila aj vianočné sviatky so svojou rodinou. V rozprávkovej budove sa nachádza stála expozícia s niekoľkými miestnosťami (salón, kancelária, šatňa, spálňa), ktorá vám umožní nahliadnuť do vkusu cisárovnej.

O niečo ďalej, 70 kilometrov a asi 50 minút jazdy od Budapešti, sa nachádza neskorobarokový zámok Esterházy na brehu jazera Öreg-tó v Tate, ktorý bol obnovený do svojej pôvodnej krásy. Autentický interiér kaštieľa, zrekonštruovaný v roku 2020, odhaľuje architektúru starých čias a oživuje časy, keď sa po chodbách budovy prechádzali členovia rodiny Esterházyovcov.

V dome sa kedysi konali mnohé významné diplomatické udalosti, napríklad tu bola podpísaná Schönbrunnská mierová zmluva, a to samotným Napoleonom Bonapartem. Výstava s názvom Ostrov mieru predstavuje každodenný život a medzinárodný význam rodiny Esterházyovcov. Interaktívne prvky výstavy zavedú návštevníkov na rozprávkovú cestu časom.

Ďalší slávny uhorský šľachtický rod Festeticsovcov sa v priebehu 18. storočia stal jedným z najväčších vlastníkov pôdy v Zadunajsku. Kaštieľ Festetics v obci Dég, vzdialený hodinu jazdy od Budapešti, je jedným z najstarších neoklasicistických zámkov v Maďarsku. Jeho park je najväčšou anglickou záhradou v Maďarsku, veľkosťou sa vyrovná Central Parku v New Yorku. V parku sa nachádzajú staré stromy a rastlinné rarity a je obľúbeným miestom na filmovanie.

Vodné toky boli prehradené a vytvorili okolo parku 2 km dlhé serpentínové jazero. Bez problémov tu môžete absolvovať niekoľkohodinovú prechádzku.  Jeden z prvých impozantných maďarských neoklasicistických zámkov bol postavený v rokoch 1810 až 1815 na objednávku cisárskeho a kráľovského komorníka Antala Festeticsa. Tento zámok bol vzorom pre budúce Národné múzeum a mnohé ďalšie budovy v Maďarsku.

Zámok je známy aj ako tajné centrum slobodomurárstva v Maďarsku, už vyše storočia v ňom totiž sídli tajný archív maďarského slobodomurárstva, keďže samotný Antal Festetics bol slobodomurárom. Výstava na prízemí predstavuje mnohostranné záujmy, životný štýl, sviatky, každodenný život a historickú úlohu rodiny Festeticsovcov, zameriava sa na históriu hradu a život v ňom. V miestnostiach na poschodí sa na základe autentických prameňov a artefaktov skúmajú počiatky maďarského slobodomurárskeho hnutia a jeho prepojenie s rodmi Festetics a obcou Dég.

Vnútorné nádvorie pokryté divým viničom, sochy jazdcov v životnej veľkosti, zdobená trónna sieň, renesančná kuchyňa a zbierka zbraní: to všetko na vás čaká v paláci Ozora Pipo. Pipo z Ozory (Filippo Scolari) bol šikovný obchodný úradník z florentskej meštianskej rodiny. Jeho schopnosti nadchli uhorského kráľa Žigmunda.

Mladý muž sa ukázal ako talentovaný vojenský veliteľ a bola mu zverená obrana ohrozenej južnej hranice proti často útočiacim Osmanom. V roku 1416 dostal povolenie postaviť v Ozore pevnosť alebo palác. Obrovskou námahou sa strmý vrch kopca premenil na nádherný viacposchodový barónsky palác obklopený pevnosťou so štvorcovým pôdorysom a s kruhovými vežami v rohoch. Stroho vyzerajúca stavba sa od ostatných uhorských hradov líši svojou dispozíciou, majestátnym vzhľadom a útulnosťou.

Nedávno zrekonštruovaný renesančný palác ponúka pestré programy a zážitky v každom ročnom období. Návštevníci sa môžu poprechádzať po vnútornom nádvorí a v historických miestnostiach na poschodí, kde si môžu pozrieť spálňu Pipovej manželky, zdobenú trónnu sálu, renesančnú jedáleň a zariadenú hradnú kaplnku. Návšteva tohto miesta vás vráti do obdobia rytierov a pánov. Okrem renesančného zážitku z výstav čaká na návštevníkov, ktorí chcú stráviť niekoľko dní medzi stáročnými múrmi Ozory, päť rezervovateľných izieb pre hostí.

Na severovýchodnej hranici Maďarska, neďaleko slávnej vinárskej oblasti Tokaj, sa nachádza palác Károlyi, pýcha mesta Füzérradvány. Zvláštna osemuholníková veža paláca skutočne vyniká spomedzi ostatných maďarských hradov. Palác obklopený lesmi si zachováva atmosféru svojej doby. Jeho miestnosti evokujú nádheru minulosti, návštevníkov vítajú nefalšované talianske renesančné detaily interiéru.

Rozsiahly zámocký park má zvláštnu atmosféru a obnovená historická záhrada ohromí návštevníkov svojimi promenádami, potokmi a ich mostíkmi, rybníkmi, borovicami, široko rozložitými lipami, mnohokmennými ľaliovníkmi a pyramídovými anglickými dubmi. V parku sa môžete prechádzať aj niekoľko hodín bez toho, aby ste dvakrát vkročili na tú istú cestu.

Národný program rozvoja ochrany kultúrneho dedičstva v Maďarsku zahŕňa obnovu 30 objektov, z toho 17 hradov a 12 pevností. Budovy sú autenticky zrekonštruované a obnovené a pre záujemcov o kultúru a oddych oživujú históriu prostredníctvom zážitkových výstav, atraktívnych programov, kaviarní a múzejných obchodov. Od roku 2022 bolo obnovených a sprístupnených viac ako 50 budov. Vďaka národnému programu môžu návštevníci lepšie spoznať dôležité obdobia maďarských a európskych dejín.

S využitím moderných technológií, ako sú interaktívne výstavy a inštalácie, je návšteva týchto hradov ešte vzrušujúcejšia. Tieto výstavy rozprávajú príbeh rodov, ktoré hrady postavili, Grassalkovichovcov, Esterházyovcov alebo Festeticsovcov. So slávnymi pánmi hradov sa stretnete virtuálne, prostredníctvom výstav alebo návštevou ich spální, kuchýň a chodieb, po ktorých kedysi chodili. Môžete tiež zažiť ich každodenný život alebo vojny, ktoré viedli v slávnej minulosti. Návštevníci sa v znovuotvorených palácoch a ich okolitých záhradách a parkoch budú cítiť ako doma.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Maďarská organizácia pre cestovný ruch

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa