Najluxusnejší kúpeľný hotel: V Piešťanoch oddychovali králi aj maharadžovia

2020-07-08 00:00:00 |   |    | 

Piešťanské kúpele vždy patrili na Slovensku k najväčším a vo svete najznámejším. Za svoju povesť vďačia liečivej sile prírodných termálnych minerálnych prameňov aj unikátnemu sírnemu bahnu, kvôli ktorým sem prichádzajú ľudia z celého sveta. Ten najvyšší luxus nachádzajú v hoteli Thermia Palace, ktorý sa môže pochváliť niekoľkými unikátmi.



 

Kúpele Piešťany ročne navštívi vyše 58.000 návštevníkov z viac ako 42 krajín sveta. Na výber majú z niekoľkých ubytovacích zariadení aj kúpeľných domov vrátane prvého päťhviezdičkového hotela na Slovensku – Thermia Palace. Ten bol postavený bol v rokoch 1909 až 1912 v štýle viedenskej secesie ako trojkrídlový palácový objekt.

Interiér Thermia Palace nadchne štýlovým riešením reprezentačných a spoločenských priestorov, chodieb, schodíšť a hál. Všetky dekoruje bohatá secesná štuková výzdoba, navrhnutá na vysokej výtvarnej úrovni a vo vynikajúcej remeselnej kvalite.

Kto bude hľadieť pozorne, na viacerých miestach nájde vyobrazenie páva, ktorému údajne vďačíme za objavenie blahodarných účinkov piešťanského bahna. Legenda totiž vraví, že páv s boľavou nohou našiel jamu s teplou termálnou vodou a bahnom, pravidelne k nej chodieval, až sa vyliečil a odvtedy sa ľudia začali v týchto jamách kúpať.

Priamo nad liečivými piešťanskými prameňmi stojí kúpeľný dom Irma, pomenovaný na pamiatku grófky Irmy Erdödyovej, ktorý je prepojený s hotelom Thermia Palace. Hostia si v ňom môžu dopriať viac ako 60 rôznych procedúr - bahenné zábaly, termálne vaňové kúpele, perličkové kúpele, podvodné masáže a ďalšie kúry, vďaka ktorým do Piešťan prichádzajú návštevníci z celého sveta.

Počas viac ako 100-ročnej histórie hotela Thermia Palace boli v jeho izbách ubytované viaceré známe osobnosti z kultúrneho, športového, politického života, ale aj maharadžovia, saudské princezné a veľvyslanci. Ako prvý prominentný hosť sa do návštevnej knihy zapísal bulharský cár Ferdinand I. Ten sa vyjadril, že po postavení Thermie Palace „sa v Horných Uhrách objavil hotel, ktorý v Európe nemá páru".

Počas prvej svetovej vojny dokonca práve v hoteli Thermia Palace prepisoval dejiny, keď sa stretol s ďalšími dvomi panovníkmi. Prvá svetová vojna trvala už vyše troch rokov a Nemecko a Rakúsko-Uhorsko, bojujúce v Trojspolku, nezaznamenalo žiadny zásadný úspech na frontoch. Nemecko sa preto rozhodlo pre ponorkovú vojnu „U-Boot Krieg“, s čím však Rakúsko-Uhorsko nesúhlasilo. Rakúsky cisár Karol bol presvedčený, že Spojené štáty na to zareagujú vstupom do vojny a to by zmarilo jeho plány na jej ukončenie.

Bulharský cár Ferdinand Coburg absolvoval začiatkom roku 1917 liečebný pobyt v piešťanských kúpeľoch. Počas neho odmietal kamkoľvek cestovať, preto sa "stretnutie troch panovníkov" ohľadne ponorkovej vojny uskutočnilo tu. Cár bol ubytovaný v hoteli Thermia Palace, kde mal zriadený tiež svoj vojnový generálny štáb a vlastný poštový úrad.

Rakúsky cisár a uhorský kráľ Karol pricestoval do Piešťan v civile vlakom, pričom cestu zo železničnej stanice do hotela absolvoval na koči ťahanom lipicanmi. Na druhý deň pricestoval nemecký cisár Wilhelm II., ktorému deň predtým priviezli jeho osobné auto, na ktorom sa presunul do piešťanských kúpeľov. Panovníci na riešenie situácie nemali rovnaký názor. Výsledok stretnutia však ovplyvnila informácia, ktorá prišla počas rokovaní, že otázka vstupu USA do vojny je len otázkou času. Po predčasnom ukončení porady Karol aj Ferdinand opustili salónik a Karol ešte v teň deň odišiel.

To však zďaleka nebola jediná významná návšteva v hoteli Thermia Palace - počas jeho bohatej histórie si tu vzácne návštevy doslova podávali kľučku. Medzi najvýznamnejšie osobnosti z minulosti patrí aj Ján Masaryk (prezident), Eduard Beneš (minister zahraničia),  Vlasta Burian (komik), maharadža Patialy, naváb Salar Džanga III. (jeden z vtedajších najbohatších ľudí Indie) či Dwight Davis (tenista, darca Davis Cupu).

V rokoch 1929 – 1932 navštevoval s chorou dcérou Jaroslavou kúpele Piešťany aj slávny secesný maliar Alfonz Mucha. Tomu sa tu natoľko páčilo, že namaľoval alegorický obraz s piešťanskou tématikou „Buď pozdravený, požehnaný prameň zdravia!“ a venoval ho kúpeľom. Obraz bol umiestnený v tympanóne empírovej jedálne v hoteli Thermia Palace a slávnostne odhalený 15. mája 1932.

Olejomaľba netradičného päťuholníkového tvaru však za dodnes nevyjasnených okolností v noci 19. októbra 2000 zmizla. Priekupníci s umením boli dlho opatrní, až v decembri 2004 českí kriminalisti zadržali dvoch mužov z Karlových Varov, ktorí sa pokúsili pri nákupnom centre v Brne obraz predať za 95-tisíc eur zákazníkovi z Rakúska. Mária Linkešová z trnavskej polície potvrdila, že krádež obrazu nie je dodnes objasnená.

Obraz sa do Piešťan vrátil poškodený necitlivým vyrezaním z rámu, ale aj zrolovaním plátna maľbou dovnútra. Vedenie kúpeľov rozhodlo, že dá obraz na svoje náklady odborne zreštaurovať a na jar 2006 sa dostal na svoje pôvodné miesto. A tak dnes môžu nádhernú maľbu, kde je vraj jednou z trojice žien Muchova dcéra, obdivovať všetci návštevníci hotelovej reštaurácie.

V hoteli Thermia Palace je však skvostom azda každý detail. Stačí sa prejsť po honosných chodbách a izbách, ktoré dýchajú históriou, alebo navštíviť moderný vodný svet s vnútorným a vonkajším bazénom s termálnou vodou, saunovým svetom či sprchou s imitáciou tropickej búrky, a o zážitky budete mať postarané.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Hotel Thermia Palace, ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa