Tatranské vrcholy zaujímavejšie ako Gerlach: Nechali sme si poradiť od horského vodcu

2020-07-16 00:00:00 |   |    | 

Vysoké Tatry ukrývajú veľa zaujímavých vrcholov, ktoré ponúkajú nezabudnuteľné zážitky, avšak v našich mysliach sú zatienené Gerlachovským štítom. Ako najvyšší vrchol Slovenska a celého 1400 km dlhého pohoria Karpát sa pre mnohých stal samozrejmou výzvou a snom.



 

Ľudská túžba vystúpiť na najvyššie miesta nanešťastie spravila z tohto majestátneho vrcholu aj veľmi preplnené miesto, keď v letných mesiacoch na neho vystúpi aj do 80 ľudí denne.

My sme sa rozhodli nechať si poradiť od horského vodcu a zakladateľa Mountain Pro Guiding, Mikiho Knižku, kam by nás zobral on, keby sme chceli zažiť kľudnejšiu atmosféru počas výstupu a výška vrcholu by nebola našou prioritou.

Miki nám poradil tieto vrcholy a miesta, a takto opísal jeho pocity k nim:

 

Dvojvrchol Javorového štítu z Veľkej studenej doliny

Vďaka svojmu názvu, tvaru a polohe ma Javorový štít vždy upútaval. Je charakteristický svojim vrcholovým plateau a aj tým, že má dva vrcholy. Tento zaujímavý, aj keď zriedka navštevovaný štít v hlavnom hrebeni Vysokých Tatier, ponúka viaceré výstupové trasy rôznych obtiažností.

Jeho názov, ktorý nemá nič spoločne s javorovým listom na kanadskej vlajke, je podľa susednej Javorovej doliny na jeho severnej strane, keďže v jej lesoch kedysi rástli majestátne javory.

Čarom výstupu na Javoráky je aj prístup k nim, ten tvorí túra prekrásnou Veľkou studenou dolinou, alebo sa dá spojiť aj s prespaním na Zbojníckej chate noc pred výstupom.

 

Hrebeňom na Lomnický štít, ktorý bol raz najvyšším vo Vysokých Tatrách

Lomnický štít je len o 20 metrov nižší ako Gerlach, avšak z mnohých miest sa zdá pri pohľade na panorámu Vysokých Tatier, že je najvyšší. Lomničák bol dlho považovaný za najvyšší vrchol Vysokých Tatier a v minulosti ho domáci s úctou volali Dedo. Dlho bol považovaný aj za nedobytný.

Najradšej vediem ľudí na Lomničák po dobrodružnom hrebeni z Lomnického sedla. Táto trasa ponúka krásne pohľady a možnosti na unikátne foto zábery.  Skúsenejších rád beriem aj na iné výstupové trasy, ktoré sú lezecky náročnejšie, ako napríklad výstup z malebnej Malej Studenej doliny.

 

Unikátna Ihla v Ostrve

Pre mňa sú častokrát najkrajšie miesta v horách iba skalné útvary. Ihla v Ostrve nemá vysokú nadmorskú výšku a nikdy ste o nej nepočuli, ale je nádherná a horolezecky dostupná štíhla veža, ktorá sa vypína v hornej časti západných zrázov Ostrvy.

Je výrazným a pri pohľade od Popradského plesa neprehliadnuteľným prvkom v strmých skalných stenách nad plesom. Potom naopak, pohľad na Popradské pleaso z jej vrcholu vyvoláva v človeku silné pocity, keďže sa vám zdá, že by ste mohli do neho skočiť ako akrobat.

Výlez na Ihlu je krásnou čerešňou na torte celodenného tatranského zážitku. Samotný vylez nie je dlhý a tak sa dá absolvovať aj s väčšou skupinou a ľudia sa vedia vystriedať, zatiaľ čo ostaní majú čas na fotenie či obed.

 

Ak Vás Miki inšpiroval, alebo ste si práve povedali, že teraz je ten správny čas pozrieť sa na Slovensko z výšky tatranských štítov, vyberte si z ponuky Mountain Pro Guiding a rezervujte si svoj výlet, na ktorý nikdy nezabudnete: https://www.mountainproguiding.com.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa