Trnava a okolie lákajú aj v tomto období: 5 tipov na najkrajšie prechádzky

2020-11-18 12:00:00 |   |    | 

Trnava a jej okolie sú ideálnym regiónom pre tých, ktorí sa radi túlajú historickými uličkami, relaxujú či spoznávajú krásy prírody. Máte pocit, že už ste videli a zažili všetko, čo tento kraj ponúka? Presvedčte sa o opaku. S našimi tipmi vám pomôžeme stráviť príjemné chvíle s rodinou či so svojou polovičkou na tých najkrajších miestach, ktoré si vás získajú v ktoromkoľvek ročnom období.



 

Malý Rím

Hovorí sa, že všetky cesty vedú do Ríma, tie vaše budú viesť do Malého Ríma. Poprechádzajte sa po Hlavnej ulici, Halenárskej či Kapitulskej ulici. Nenechajte si ujsť ani atmosféru nasvietených trnavských hradieb na Michalskej ulici či pri Bernolákovej bráne. Určite však zabočte aj do Parčíku Bela IV. a malých neprebádaných uličiek, ktoré pretkávajú stredoveký pôdorys mesta. Najväčšie čaro má Malý Rím hlavne počas adventu, kedy všetko žiari stovkami malých svetielok. V Turistickom informačnom centre vám ochotne poradia a pomôžu naplánovať najlepšiu trasu priamo podľa vašich predstáv. Zároveň si tu môžete nakúpiť rôzne originálne suveníry s trnavskou tematikou. Budete mať tak krásnu spomienku na čas strávený v Trnave.

 

Vzácny Kamenáč

Obľúbeným miestom Trnavčanov i „cezpoľných“ je jednoznačne Kamenáč. Vybrať sa sem môžete autom alebo priamo na pešo z Trnavy, kam sa bez problémov a bezpečne dostanete s malými deťmi a kočíkom. Budete mať tak dlhšiu prechádzku na vzduchu a odmenou vám bude krásne prostredie tohto chráneného areálu. Kamenný mlyn je obkolesený Lužným lesom, ktorý je veľmi vzácny. V strednej Európe sa zachovali už len jeho zvyšky. Pozdĺž celého areálu je vybudovaný aj náučný chodník, ktoré vašim deťom nahradia niektoré hodiny prírodopisu. Dozvedia sa, aký význam majú mokrade, nájdu tu fenologický kalendár a tiež, že tu svoj domov majú vzácne druhy vtáctva.

 

Štrky

Málokto tuší, že na okraji Trnavy vznikla prednedávnom nová lokalita, kam chodia Trnavčania za oddychom. Prejsť sa tu môžete okolo jazierka, oddýchnuť si na lavičke a dokonca sa tu počas leta dá grilovať. Vaše deti určite ocenia náučný chodník s búdkami pre vtáky a netopiere, ktorý vedie pozdĺž vynoveného lesoparku. Nechýbajú tu ani úkryty pre hmyz, a tak spolu s nimi objavíte bohatý svet zvieracej ríše.

 

Dolná Krupá

Neďaleko Trnavy nájdete dedinku Dolná Krupá, ktorej srdcom je kaštieľ. Ten sa preslávil nielen vďaka ružovej grófke Márii Henriety Chotekovej, ale aj tým, že tu Ludwig van Beethoven skomponoval známu skladbu Sonáta mesačného svitu. Súčasťou je aj rozľahlý zámocký park, ktorý môžete navštíviť každý deň od 8:00 do 20:00 hod. Budete sa tak prechádzať po miestach, ktoré učarovali aj známemu skladateľovi a uvidíte, že sa bude páčiť aj vašej polovičke. Spojte to aj s návštevou Villa Apimed, kde nájdete medovinu venovanú ružovej grófke či inšpiráciu na rôzne zdravé vianočné darčeky.

 

Smolenice

Ak vaše srdce túži skôr po pokojnej atmosfére zimného lesa, navštívte obec Smolenice, ktorá je vzdialená iba niekoľko kilometrov od Trnavy. V obci sa okrem iného nachádza aj zámok či múzeum, a okolité lesy sú ako stvorené na zimné prechádzky plné spoznávania dávnej histórie, fauny i flóry.  Malé Karpaty pri Smoleniciach skrývajú rozsiahle hradisko Molpír zo 6. storočia, ku ktorému vedie náučný chodník. Odmení sa vám tiež nádherným výhľadom na Smolenický zámok. Odtiaľ sa napríklad môžete vybrať na Jahodník až ku prameňu, kadiaľ sa opäť vrátite ku keltskému hradisku. V obci si na záver spravte zastávku aj v medovinárstve Včelco, kde majú tú najlepšiu medovinu na svete.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Trnava Tourism, TASR - Lukáš Grinaj
Zdroj: Trnava Tourism

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa