Zima na Slovensku: Nízke Tatry ponúkajú špičkovú lyžovačku pre najnáročnejších

2020-12-10 12:00:00 |   |    | 

Liptov patrí k našim najobľúbenejším turistickým a lyžiarskym regiónom. Ponúka tradície, históriu, úchvatnú tatranskú prírodu a výbornú miestnu kuchyňu. Len čo vás diaľnica D1 privedie k Liptovskej Mare, nespustíte z končiarov, či už na ľavej alebo pravej strane, oči. Pre domácich celkom bežné pohľady, avšak pre turistov fascinujúce obrázky. Smerom na východ republiky, po ľavej strane, sa pred vami postupne otvorí scenéria Západných a Vysokých Tatier. Po pravej strane vás budú reklamné tabule navádzať do Demänovskej doliny, na konci ktorej sa nachádza najväčšie a najmodernejšie slovenské lyžiarske stredisko Jasná.



 

Demänovská dolina je jednou z najkrajších a najdlhších na Liptove. Ročne priláka desiatky tisíc návštevníkov. Z kopcov sú krásne výhľady na okolité hory. Cez dolinu, ktorá až po úpätie Chopku meria 16 km, vedie cesta do niekoľkých lyžiarskych stredísk. Hneď na jej začiatku sa nachádza Ski stredisko Demänová. Moderný areál sa zameriava na rodiny s deťmi. Okrem zjazdoviek s tromi vlekmi tu milovníci zimných športov nájdu aj snowpark pre adrenalínové jazdy, snowtubingovú dráhu a upravované trate pre bežecké lyžovanie. V obci Pavčina Lehota čakajú na lyžiarov tri zjazdovky v Ski Žiarce. Ich celková dĺžka je 1,1 km. Aj toto stredisko vyhľadávajú rodiny s deťmi. Ak však niekto zavíta do tejto doliny, určite neminie Jasnú.

Lyžiarske stredisko Jasná je najmodernejšie lyžiarske stredisko na Slovensku. Ponúka úplne všetko, dokonca sa tu konzervuje aj starý sneh z predchádzajúcej sezóny, aby bol nábeh na novú rýchlejší. Jasnú zvyknú prirovnávať k alpským strediskám. Na slovenské pomery je jedinečná, jej nevýhoda je priestorová obmedzenosť. Pre neutíchajúci záujem o kvalitné služby v nej chce lyžovať každý. Demänovskú dolinu tak v posledných rokoch zasiahol "staviteľský boom".

Lyžiarsky areál Jasná - Chopok Sever sa delí na tri menšie strediská - Záhradky, Biela Púť a Otupné. Navzájom sú poprepájané lanovkami. Prepojená je aj Severná a Južná strana Chopku, stredisko tak ponúka až 35 kilometrov (km) zjazdoviek rôznej náročnosti. Pre milovníkov hlbokého snehu sú vyhradené aj freeride zóny, tá najznámejšia je v lokalite Lukový kotol. Na severnej strane Chopku je spolu 17 lanoviek a vlekov. Pre lyžiarov sú k dispozícii všetky typy zjazdoviek.

Presne oproti Demänovskej doline sa nachádza mesto Liptovský Mikuláš. Obyvatelia majú niekoľko zjazdoviek akoby priamo pod oknami. Menší lyžiarsky svah je v mestskej časti Iľanovo. Zjazdovka má dĺžku 350 metrov (m), je zasnežovaná. Ďalšia sa nachádza na kopci v okrajovej časti mesta. V stredisku Podbreziny je stredne ťažká zjazdovka s dĺžkou 700 m a takisto je zasnežovaná. V okolí strediska sú udržiavané bežecké trate.

Na strane Nízkych Tatier nad obcou Závažná Poruba sa nachádza tiež Ski Opalisko. V stredisku sa lyžuje na piatich umelo zasnežovaných zjazdovkách, ktoré dosahujú dĺžku 3,2 km. Rovnako ako predchádzajúce, sú určené pre začiatočníkov a mierne pokročilých, zjazdovky sú modré a červené. Obsluhuje ich dvojsedačka a štyri vleky. V areáli nájdeme tiež sánkarsku i snowtubingovú dráhu, prírodné klzisko a osvetlený bežecký areál.

Uverejnil používateľ Ski Centrum Opalisko-Závažná Poruba Pondelok 30. novembra 2020

Pri obci Liptovský Ján je situované lyžiarske stredisko Javorovica. Má takisto rodinný charakter, lyžiarsky svah obsluhujú štyri vleky. V neďalekej Liptovskej Porúbke v Ski centre Zapač sa nachádzajú tri lyžiarske svahy s celkovou dĺžkou 1,5 km. V areáli sú aj dva kilometre bežeckých tratí. Stredisko je vhodné pre začiatočníkov, ale i pre skúsených lyžiarov.

Čertovica patrí v zime medzi obávané horské priechody. Je to naše najvyššie položené horské sedlo, ktorým vedie spevnená cesta. Motoristi po nej jazdia s rešpektom. O čosi viac je obľúbená u lyžiarov. Toto sedlo rozdeľuje Nízke Tatry na dve časti - na Ďumbierske a Kráľovohoľské. Čertovica ponúka lyžiarom dve lyžiarske strediská. Väčšie je Ski centrum Čertovica - Čertova svadba, ponúka 4,8 km tratí. Zjazdovky sú prevažne stredne ťažké až ťažké, obsluhujú ich štyri vleky. V stredisku sa nachádzajú aj takzvané off-piste, teda nedotknuté terény.

Uverejnil používateľ SKI Čertovica Sobota 15. februára 2020

 

V druhom stredisku Čertovica - STIV majú zjazdovky 1125 m s dvoma vlekmi. Podmienky na lyžovanie sú výborné vďaka vysokej nadmorskej výške, stredisko je tiež zasnežované. Čertovica je zároveň východiskovým bodom pre túry smerujúce na hlavný hrebeň Nízkych Tatier i do Bocianskej doliny, kde sa nachádza lyžiarske stredisko Ski centrum Bačova Roveň v obci Vyšná Boca. Tunajšia zjazdovka je dlhá 1300 m a je vhodná pre stredne pokročilých a pokročilých lyžiarov.

Takmer na konci, na rozhraní Nízkych Tatier a Slovenského raja, sa chodí lyžovať do Vernára. Lyžiarske stredisko Vernár-Studničky ponúka rodinnú lyžovačku pre začiatočníkov i náročných lyžiarov. V nadmorskej výške 800 až 1000 m sa nachádza 1,4 km dlhá zjazdovka a tri vleky.

 

Autor: © Zoznam

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa