Nemáme len krásne hrady a zámky. Navštívte aj naše zaujímavé zrúcaniny

2021-02-28 00:00:00 |   |    | 

Slovensko patrí ku krajinám, ktoré sa môžu pochváliť množstvom zaujímavých hradov a zámkov. Turisti si majú u nás z čoho vyberať, ale to nie sú tie jediné zaujímavé miesta, ktoré stoja za návštevu. Naplánujte si výlety aj k našim zrúcaninám, ktoré boli kedysi pýchou jednotlivých regiónov. Väčšina z nich je prístupná celoročne a ich návštevu môžete spojiť s menšou túrou.



 

Čachtický hrad

Našou najznámejšou zrúcaninou je Čachtický hrad, opradený tajomnou legendou o nenásytnej grófke Bátoryčke. Práve jej tajuplný príbeh k nám láka aj cudzincov, ktorí chcú na vlastné oči vidieť miesto, kde sa údajne v minulosti v krvi mladých panien kúpala táto panovníčka. Aká je pravda o jej živote, to sa už dnes nedozvieme. Dejiny píšu víťazi a v tomto prípade to bol Thurzo, ktorý dal Alžbetu uväzniť a dostal sa tak k jej majetkom. Preto sa mnohí historici domnievajú, že si podľa vlastnej potreby prispôsobil aj fakty z tohto príbehu. Po smrti Bátoryčky hrad na začiatku 18. storočia vypálili a odvtedy začal pustnúť. Dnes už z neho zostala len zrúcanina, ku ktorej sa dostanete z obce Čachtice. Na vrchole kopca sa dočkáte nádherného výhľadu na okolie.

 

Plavecký hrad

Na Záhorí patrí k obľúbeným výletom vychádzka ku Plaveckému hradu. Dostanete sa k nemu z Plaveckého Podhradia, kde sa nachádza menšie parkovisko. Od neho vedie cestička mierne strmým kopcom, na vrchole ktorého sa už nachádza táto úžasná zrúcanina. Chodníček je veľmi jednoduchý, môžete tam zájsť aj s malými deťmi a výstup trvá približne pol hodinu. Plavecký hrad postupne renovujú, takže niektoré priestory sú už obnovené. Prvá časť tohto komplexu vznikla v 13. storočí, keď tvorili aj dôležité prvky obranného systému. Od 17. storočia ho vlastnili Pálffyovci, ktorí ho najprv začali obnovovať a pristavali tam niektoré nové budovy. Lenže potom hrad počas povstania napadli povstalci, celý ho poškodili a odvtedy už do neho títo panovníci neinvestovali žiadne peniaze, preto začal výrazne chátrať.

 

Lietavský hrad

Stred Slovenska je bohatý na podobné historické zaujímavosti. Stačí spomenúť Strečno alebo Pustý hrad vo Zvolene. Lenže popri nich sa nachádzajú aj menej známe zrúcaniny, ako napríklad Lietavský hrad. Ten sa nachádza v obci Lietavská Svinná, od ktorej vedie stredne náročný turistický chodník. Zrúcanina je v súčasnosti v zlom stave, pretože kamene stále viac zvetrávajú a hrozí, že sa čoskoro rozpadne viacero jeho stien. Hrad postavili v 13. storočí a poslední obyvatelia z neho odišli na konci 17. storočia. Odvtedy nebol obývaný a kvôli tomu začal chátrať. Počas celých svojich dejín si hrad udržal zaujímavý tromf, že sa cez jeho hradby nepodarilo dostať žiadnemu nepriateľovi. Jedným z dôvodov vraj bolo, že tunajší žoldnieri vyrábali v jeho priestoroch pušný prach, ktorým dokázali rýchlo zaútočiť na cudzích vojakov.

 

Hrad Gýmeš

Trináste storočie sa nieslo v znamení rozmachu výstavby viacerých hradov a zámkov. V tomto čase pribudol aj Gýmeš, ktorý postavili na dnes strašidelnými legendami opradenom kopci Tribeč. Dostanete sa k nemu z obce Kostoľany, pričom pred vami bude náročnejší výstup. Na vrchole tohto vrchu vás však čaká skvelý zážitok. Pri zrúcanine už začala víťaziť príroda, takže aj jednotlivé priestory bývalých nádvorí alebo komnát v súčasnosti obrastá zeleň a stromy. Z tohto miesta máte nádherný výhľad na okolie. Hrad využívali až do 19. storočia, potom začal chátrať. V minulosti vítali hostí zaujímavým rituálom, keď najprv dostali pár symbolických úderov lopatou, potom ich pohostili chlebom a soľou a nakoniec sa museli zapísať do knihy návštev.

 

Hrad Divín

V okrese Lučenec sa nachádza zrúcanina hradu Divín, ku ktorému sa dostanete z rovnomennej obce. Pôvodne stál na veľmi vzácnom mieste, kde sa stretávali hranice dvoch panstiev. Podľa doložených informácií ho postavili potomkovia rodu Tomajovcov, ale legenda hovorí o úplne inom vzniku. Podľa nej totiž začal prvé budovy stavať jeden zo slovanských vodcov, ktorý však odmietal priniesť obetu lesnému duchovi. Preto sa mu vôbec nedarilo pokročiť v stavbe, pokiaľ mu neporadili, aby do múrov zamuroval nejaké dieťa. Keď takto obetoval malého chlapca, zrazu sa práce opäť rozbehli a hrad dokončili. No kvôli tomuto zvláštnemu činu ho začali nazývať Divín. Hrad využívali do 17. storočia, keď ho obliehali cisárske vojská a tie ho vyhodili do povetria. Preto sa dodnes podarilo uchovať už len pár ruín.

 

Hrad Plaveč

Na niektoré zrúcaniny je už dnes smutný pohľad, pretože kedysi boli pýchami svojich regiónov, ale nepodarilo sa ich uchovať v dobrom stave. Takýto osud postihol aj hrad Plaveč, ktorý v 13. storočí postavili nad riekou Poprad. Dostanete sa k nemu po jednoduchej a krátkej cestičke z obce Plaveč. Keďže toto miesto v 19. storočí vyhorelo, výrazne sa narušila jeho statika a podarilo sa z neho uchovať len pár múrov, vrátane výraznejšej vežičky. Už niekoľko rokov sa snažia aspoň časť priestorov zrekonštruovať, aby ich tak uchovali aj pre ďalšie generácie. Od hradu budete mať nádherný výhľad na rieku a tento región.

 

Hrad Branč

Kedysi nádherný hrad Branč postavili na ľahko prístupnom kopci, na ktorý sa dostanete z blízkej obce Podbranč. Jeho história sa začala písať v prvej polovici 14. storočia, keď sa zamerali najmä na dôsledný obranný systém, ktorý im slúžil na ochranu pred častými útokmi nepriateľov. Počas dejín ho niekoľkokrát prestavali. V 17. storočí sa smutne preslávil ako väznica pre protestantských kňazov, ku ktorým sa veľmi zle správali. Neskôr už toto miesto nebolo obývané, až prešlo pod správu štátu, ktorý ho aspoň čiastočne zrenovoval.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa