Skryté krásy Slovenska: Týchto 8 zaujímavostí pozná len skutočný fajnšmeker

2021-03-04 08:01:00 |   |    | 

Možno si myslíte, že máte svoju domovinu celú precestovanú a z turistického hľadiska vás nemá čo prekvapiť. Lenže aj u nás ešte stále nájdete viacero menej známych, ale o to zaujímavejších miest. Naplánujte si ich návštevu a nebudete ľutovať.



 

Letanovský mlyn, Slovenský raj

Turistické miesto Letanovský mlyn sa nachádza približne v polovici Prielomu Hornádu v NP Slovenský raj na mieste, kde stl do roku 1927 mlyn. Nachádza sa tu kamenný Kartuziánsky most, zrekonštruovaná napodobnenina pôvodného kamenného kartuziánskeho mosta, ktorý postavili mnísi.

 

Panónsky háj Gavurky, Dobrá Niva

Neďaleko Zvolena sa nachádza obec Dobrá Niva, ktorá je známa vďaka unikátnemu dubovému lesu, ktorý sa odborne nazýva panónsky háj. Na rozsiahlom priestranstve sa nachádza približne šesťsto dubov, pričom mnohé z nich sú staré niekoľko stoviek rokov. Majestátne pôsobiace stromy sú najkrajšie práve počas jari, keď už vypustia prvé voňavé lístky. Niektoré z nich vyzerajú ako z rozprávkového sveta, no v minulosti boli tiež svedkami krutých udalostí. Počas 2. svetovej vojny si sovietski vojaci vyhĺbili podzemné úkryty práve v dubovom háji a takmer pritom zničili aj samotné stromy. K lesíku sa najjednoduchšie dostanete z Dobrej Nivy. Môžete tam ísť pešo, ale aj na bicykli.

 

Dobrovodský hrad, Dobrá Voda

V okrese Trnava pri dedinke Dobrá Voda sa nachádza starobylá zrúcanina hradu z 13. storočia. Na tomto mieste sa kedysi nachádzala pevnosť, ktorá strážila dôležitú cestu týmto krajom. Potom ju premenili na hrad, ktorý využívali až do 18. storočia. Naposledy sa v nej nachádzalo väzenie, ktoré po opustení začalo chátrať. Do stavby už nechcel nikto investovať ďalšie peniaze, preto z nej zostala táto ruina. Napriek tomu aj dnes láka mnoho turistov. Vedie k nej jednoduchý chodník z centra obce, ktorý zvládnete do trištvrte hodiny. Prechádzka je príjemná a vedie pekným lesíkom. Počas výstupu na hrad budete prechádzať aj okolo dvoch historických cintorínov.

 

Grófska ľadovňa, Vlachovo

Ľadovne sa v minulosti využívali na skladovanie potravín. Nachádzali sa pri každom významnejšom hrade či kaštieli a ich princíp bol pomerne jednoduchý. Mali podobu pivnice a ústili do kopca alebo do jaskyne. Do zadných priestorov sa počas zimy nanosili veľké kusy ľadu, ktoré tam vďaka dobrej izolácii zotrvali až do leta. Starobylá chladnička potom udržala mäso a iné suroviny dlhšie čerstvé. Grófska ľadovňa vo Vlachove bola v minulosti majetkom kaštieľa v Betliari a dnes patrí k malému množstvu zachovalých stavieb tohto druhu. Výnimočná je navyše tým, že má až dve poschodia a ponúka tak skutočne veľkorysý priestor na skladovanie. Nachádza sa voľne v prírode a vedie k nej jednoduchý chodník.

 

Huta Etelka, Nižná Slaná

Gemer sa preslávil ako železiarske centrum Európy. Nachádzalo sa tam niekoľko hút, ktoré spracovávali železnú rudu. Pôvodne sa na týchto miestach vyskytovali len jednoduché fabriky s menšími pecami, ale od polovice 19. storočia začal v tejto oblasti podnikať Emanuel I. Andrássy, ktorý spôsobil malú revolúciu a vďaka tomu ho prezývali železným grófom z Gemera. Postavil tam väčšie huty a tie dokázali spracovať obrovské množstvo materiálu. Jednou z najvýznamnejších bola Etelka, ktorú Andrássy pomenoval po svojej mame. Fungovala až do začiatku 20. storočia, ale potom ju zavreli a začala chátrať. I keď patrí medzi chránené pamiatky, nikto sa o ňu nestará a kvôli tomu sa stala terčom zlodejov, ktorí ju ešte viac zničili.

 

Tiesňava Sokolia dolina, Slovenský raj

Najznámejšou túrou v Slovenskom raji je Tomášovský výhľad. Cesta k nemu je jednoduchá, preto tam chodí najviac turistov. Potom sú to trasy, ktoré už zahrňujú aj chodníky a reťaze a patria k obľúbeným adrenalínovým zábavkám. No len pre tých najskúsenejších je vhodný prechod tiesňavou Sokolia dolina. Ide o celodennú túru, počas ktorej budete prechádzať veľkým prevýšením, preto si vyžaduje veľmi dobrú kondíciu. Cesta je náročná, vedie popri rieke a prechádzať sa môže len z jedného smeru, aby sa tam nestretli dvaja turisti, pretože obchádzanie by bolo veľmi nebezpečné. Odmenou vám budú tie najkrajšie prírodné oblasti, aké v iných kútoch tohto národného parku istotne neuvidíte.

 

Prales Stužica, Nová Sedlica

Aj Slovensko sa môže pochváliť niekoľkými pralesmi, kde sa nachádzajú stovky rokov staré stromy a miesta, do ktorých nikdy nezasahoval človek. Prales Stužica tvoria najmä rôzne druhy bukov. Zároveň je aj významnou turistickou oblasťou, keďže sa nachádza na hraniciach s Ukrajinou a Poľskom. Na vrchole Kremenca je označený známy trojbod, kde sa stretávajú všetky tieto krajiny. V poslednej fáze je výstup náročnejší kvôli strmému terénu. No pomalým tempom a s patričnou dávkou opatrnosti to istotne zvládnete. Zároveň sa tam budete nachádzať na najvýchodnejšom mieste našej republiky.

 

Vysoká pec Tri vody, Osrblie

Pre našich predkov predstavovala výroba železa jeden z hlavných zdrojov príjmov. Či už šľachta prevádzkovala vysoké pece, alebo tam poddaní chodili pracovať, stalo sa to úspešnou možnosťou na privyrobenie. Pri Osrblí vďaka tomu nájdete najstaršiu vysokú pec v Uhorsku, ktorú sa až doteraz podarilo uchovať v pomerne dobrom stave. Využívala sa až do roku 1882, keď odtiaľ zobrali všetky stroje, ale samotnú budovu zakonzervovali. I vďaka tomu sa tam môžete dnes vybrať na ďalší zaujímavý výlet.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa