Spoznávame Slovensko: 8 menej známych, no o to zaujímavejších múzeí

2021-05-15 00:01:00 |   |    | 

Keď je zlé počasie a nechce sa vám sedieť doma, vtedy vám padne vhod zopár tipov na menej tradičné múzeá či galérie. Tam môžete absolvovať zaujímavú prehliadku, počas ktorej zistíte nové informácie a často hravou formou spoznáte veci, o ktorých ste dovtedy vôbec nepočuli. Do vášho zoznamu si nabudúce pridajte aj týchto pár zaujímavých miest.



 

Múzeum dopravy, Bratislava

V hlavnom meste patria medzi turistické magnety napríklad historické múzeum v hrade alebo galéria Danubiana. No v ich tieni by nemalo stáť ani Múzeum dopravy. To je fantastickým tipom nielen pre milovníkov áut, ale najmä pre rodiny s deťmi. Pre tie je prehliadka starobylých vozidiel veľmi pútavá a istotne sa tam dobre zabavia. Môžu sa tešiť na viaceré cenné veterány, uvidíte tam aj prvé prototypy áut a taktiež staršie autobusy. Nechýba ani pohľad na vývoj vlakovej dopravy u nás. Pre milovníkov pretekárskych automobilov sú pripravené historické vozidlá tejto kategórie a obzrieť si môžete aj viaceré cenné motorky.

 

Expozícia nábytku a hudobných nástrojov, Markušovce

Na Spiši sa môžete pozrieť do nádherného zámočka Dardanely, ktorý sa nachádza pri Markušovskom kaštieli. Ten v minulosti slúžil ako letné sídlo a vďaka vynikajúcej akustike aj na organizovanie koncertov vážnej hudby. Dnes sa v jeho hlavnej sále nachádza múzeum hudobných nástrojov, ktoré sa špecializuje najmä na tie klávesové. V hlavnom kaštieli si zase môžete pozrieť dobový nábytok, ktorý pochádza z oblasti Spiša. Viacero vzácnych kúskov ukazuje, ako tam žilo panstvo v minulosti a aké vychytávky používali v tých časoch. Po prehliadkach sa môžete prejsť v príjemnom parku, ktorý sa nachádza medzi týmito dvoma budovami.

 

Kaštieľ Budimír a výstava dobových hodín

Zatiaľ čo niektoré múzeá ponúkajú prehliadky so všeobecnými zaujímavosťami z daného regiónu, pár z nich sa špecializuje na konkrétne zbierky netradičných predmetov. Napríklad kaštieľ v Budimíre ponúka zaujímavý pohľad do sveta historických hodín. Na prehliadke si môžete pozrieť viacero vzácnych typov, ktoré pochádzajú z východoslovenského regiónu. Samotný kaštieľ pochádza z 18. storočia. Nájdete v ňom niekoľko historických kúskov zariadenia, ktoré čiastočne tvorili aj pôvodný inventár. Veľkou vzácnosťou je aj strop s empírovou výzdobou, ktorý sa nachádza v historickej sále. Tá bola určená na prijímanie návštev a menšie večierky.

 

Múzeum praveku, Bojnice

Bojnice sa preslávili najmä svojim zámkom a zoologickou záhradou. No okrem toho tam sídli aj jedno netradičné múzeum, ktoré vás zavedie až do dejín praveku. To sa nachádza v Prepoštskej jaskyni, ktorú nájdete v blízkosti centra. Podľa archeologických nálezov tam v minulosti žil už pračlovek neandrtálsky. Počas prehliadky si teda budete môcť pozrieť ako tam kedysi bývali a akým spôsobom sa starali o svoje živobytie. Múzeum je vďaka tomu autentickejšie a veľmi pútavé je najmä pre deti. Ešte zaujímavejšia je večerná exkurzia, ktorú môžete absolvovať s fakľami v rukách. Vďaka tomu si vyskúšate rovnaký pocit, ako mali kedysi naši predkovia.

 

Ikony, Žilina

Nenápadná budova len kúsok od centra Žiliny ukrýva mimoriadny poklad – vzácne ikony z Ruska, Grécka, Bulharska či Rumunska, z ktorých najstaršia pochádza zo 16. storočia. Nechajte sa starodávnymi obrazmi vtiahnuť do očarujúcej hry farieb, biblických postáv a príbehov, ktoré na dreve zaznamenali majstri ikonopisci. Expozícia originálnych IKON je jediná svojho druhu na Slovensku. Pozrieť si ju môžete v budove spoločnosti Hour v Žiline (Ul. M. R. Štefánika 33).

 

Múzeum bytovej kultúry, Kežmarok

Okrem návštevy Kežmarského hradu si vyhraďte chvíľku času aj na prehliadku Múzea bytovej kultúry. To sa nachádza priamo v centre v jednom z bývalých meštianskych domov zo 17. storočia. Na výstave uvidíte rôzne kusy nábytku, ktoré pochádzajú z bývalej zbierky barónky Hedvigy Márie von Szirmay. Počas prehliadky uvidíte zaujímavosti, ktoré vyrobili v období od 17. do 20. storočia. Viacero vzácnych exponátov poukazuje na kultúru meštianskeho života na Spiši v minulosti. V dome si taktiež môžete pozrieť také zaujímavosti ako napríklad historický kufor, s akým v minulosti cestovali naši predkovia. Prehliadka je vkusná a vhodná najmä pre tých, ktorí radi obdivujú starobylé nábytky.

Uverejnil používateľ Múzeum bytovej kultúry - Múzeum v Kežmarku Pondelok 29. októbra 2018

 

 

Múzeum TANAP-u, Tatranská Lomnica

Známe tatranské múzeum vám ponúkne súhrnné informácie o tomto regióne. Nachádzajú sa v ňom vypchaté zvieratá, ktoré žijú vo Vysokých Tatrách. Táto časť je veľmi obľúbená najmä pre deti. Okrem toho sa tam dozviete dôležité fakty o prírode v našich veľhorách. Môžete sa tešiť aj na pohľad na kultúru v tejto oblasti. Veľmi obľúbené sú najmä kroje, ktoré pochádzajú aj zo Ždiaru a sú známe svojou pestrosťou. Do zbierky pribudli viaceré historické predmety, ktoré našli v okolí Vysokých Tatier.

 

Múzeum bábkarstva a hračiek, Modrý Kameň

Pre rodiny s deťmi je výborným tipom Múzeum bábkarstva a hračiek. Na tejto prehliadke sa dozvedia všetky zaujímavosti o tom, ako sa v minulosti hrávali tí najmenší. Najstaršie kúsky pochádzajú z 15. storočia. Tie novšie sú už súčasťou aktuálnych dejín, takže si pri pohľade na hračky z nášho detstva môžeme zaspomínať aj my dospelí. Možno sa vám podarí stretnúť aj s niektorým z vašich hrdinov z týchto čias. Uvidíte tam totiž Kuka, Drobčeka i Raťafáka Plachtu. Konečne si tak splníte sen a odfotíte sa so svojimi kedysi obľúbenými hviezdami.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR, archív

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa