V tufových skalách pri Krupine sa ľudia ukrývali pred Turkami, dnes tam pijú víno

2021-07-07 11:50:00 |   |    | 

Najväčšou raritou Dudiniec, ktorá je dodnes zahalená rúškom tajomstva, sú tzv. rímske kúpele. Neďaleko obce však môžete aj ďalšiu výnimočnú zaujímavosť. A dokonca si v nej dopriať aj dúšok lahodného vína.



 

 

Na Slovensku je viacero skalných obydlí, jeden komplex sme objavili aj neďaleko Dudiniec a Hontianskych Moraviec, odkiaľ vás na miesto nasmerujú informačné tabule.

Pivnice Mačkáš v rovnomennej osade sú vytesané v tufových skalách a prvýkrát sa písomne spomínajú v roku 1673. Ich vznik (rovnako tomu je aj pri iných podobných komplexoch na juhu) zrejme súvisí s tureckou okupáciou.

Počas vojny sa tu ukrývali bežní obyvatelia, ale údajne sa sem v čase protireformácie pred prenasledovaním uchyľovali aj evanjelickí kňazi, aby tu viedli tajné bohoslužby.

Od 19. storočia slúžili pivnice ako ubytovanie sluhov, ktorí pracovali pre zemepána Konkolyho. V roku 1943 boli ich priestory prehĺbené a v roku 2017 predĺžené a zrenovované na vínne pivnice.

V súčasnosti si tak môžete unikátne pivnice nielen obzrieť, ale objednať si priamo v nich napríklad  ochutnávku vína či rovno celú oslavu.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Ján Krošlák

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa